• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

5 maatregelen om de gevolgen van lasdamp te minimaliseren

Posted by Stefan van der Velden on Jan 9, 2018 8:15:00 AM

Dat lassers die in aanraking komen met lasdamp en lasrook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen hebben, zoals longaandoeningen en kanker, is voor niemand een geheim meer.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar welke maatregelen kun je nemen om te zorgen voor een gezonder werkklimaat? En dan niet alleen voor je lassers, maar voor al het personeel dat in de hal rondloopt. Die vraag beantwoorden we in dit blog.

Read More

Topics: Klimaat industrie, De Frisse Fabriek, gezond binnenklimaat

3 manieren om de energieprestatie van een productiehal te verbeteren

Posted by Kees Sietsma on May 30, 2017 8:15:00 AM

Het realiseren van een duurzame en energiebesparende productiehal staat bij veel bedrijven steeds hoger in het vaandel. Mede door de aangescherpte wetgeving vanuit de regering en de Europese Unie en onderlinge afspraken en akkoorden binnen de industrie komt hier steeds meer aandacht voor. Toch blijkt uit onderzoek van FME dat deze — vaak economisch interessante besparingen — niet worden uitgevoerd. Wat zijn de belangrijkste redenen? En hoe kun je er voor zorgen dat de energieprestatie van een productiehal verbetert?

Read More

Topics: Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Duurzaam bouwen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren, NEN ISO 7730

Adiabatische koeling: voorkom dat het altijd zomer is voor je lassers

Posted by Kees Sietsma on Nov 1, 2016 8:00:00 AM

De metaalindustrie kan ook Cool zijn!

Onlangs had ik het al over de schadelijke gevolgen van lasdamp op de gezondheid. Astma, bronchitis… Lassers hebben vele malen meer kans op het ontwikkelen van dergelijke longaandoeningen. Maar de effecten van de warme werkomgeving zelf op het welbevinden van je werknemers mag je ook niet onderschatten!

Read More

Topics: Energie besparen, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren, Adiabatische koeling

Empack 2016 must-read nummer 2: Productiviteit in de productiehal

Posted by Kees Sietsma on Mar 29, 2016 8:00:00 AM

Kans maken op een Dinerbon? Bezoek Colt op Empack van 12 t/m 14 april!

Temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, licht… Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de productiviteit van je medewerkers. Maar hoe bepaal je nu of de condities op de werkvloer juist zijn? Of dat er misschien wel sprake is van een klimaatprobleem?

Read More

Topics: Klimaat industrie, De Frisse Fabriek, gezond binnenklimaat

GreenProject: ionisatie en de strijd tegen geur, stof en schimmel

Posted by Kees Sietsma on Dec 15, 2015 8:00:00 AM

Leeg je thuis jouw kliko wel eens? Wat voor gevoel gaat er dan door je heen als je de deksel opent? Waarschijnlijk wil je de klus zo snel mogelijk geklaard hebben. Maar wat als je nu dagelijks in zo’n omgeving werkt, zoals de medewerkers bij Rotie (verwerker afvalstromen)? Dan is geurbestrijding een noodzaak! Dat ondervond ook het team van het tv-programma ‘GreenProject’ aan den lijve. Onlangs zond RTL7 het bezoek van GreenProject aan Rotie al uit. Nu deze beelden ook online staan, wil ik je in deze blog graag laten ‘zien’ wat ionisatie betekent in de strijd tegen geur, stof en schimmel.

Read More

Topics: Klimaat industrie, Energie besparen, De Frisse Fabriek, Ionisatie, condensatie

Ontwerpgarantie op klimaatinstallaties: noodzaak of 'nice to have' ?

Posted by Gertie Arts on Jul 21, 2015 2:00:00 PM

Een duurzaam werkklimaat hangt met meer factoren samen dan de temperatuur in de werkplaats. Ook niet seizoensgebonden problemen zoals vrijkomende stoffen, dampen, gassen of geuren die bij een productieproces vrijkomen zijn direct van invloed op het klimaat op de werkvloer. Hoe hoger de concentratie hiervan, hoe lager de productiviteit, hoe groter de risico's voor gezondheid en milieu en hoe hoger de kans op uitval. Maar hoe bepaal je welke investeringen noodzakelijk en effectief zijn? Welke investeringen zijn rendabel en leveren winst op zonder extra milieubelastend te zijn? Dat zijn de centrale vragen waar de Expertpost Ontwerpgarantie op klimaatinstallaties: noodzaak of ‘nice to have’? gepubliceerd op 16 juli jl. op de site van het platform Duurzaam Geproduceerd over gaat.

Read More

Topics: Klimaat industrie, HVAC, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek

Hittestress of een comfortabel werkklimaat? Wat is de norm?

Posted by Gertie Arts on Jul 7, 2015 2:00:00 PM

Vandaag is weer zo’n dag. Een dag met zomerse waarden. In de productiehal gaan veel productieve uren verloren. Mensen functioneren niet efficiënt en het ziekteverzuim neemt toe. Gelukkig komen het soort temperaturen zoals die van de afgelopen week niet al te vaak voor en hoeven we er niets aan te doen. Echt niet? Onze zomers worden warmer. De werkende bevolking wordt steeds ouder en het is bekend dat hoe ouder we zijn hoe slechter we tegen de hitte kunnen. De vraag rijst dan ook hoeveel last werknemers in de Nederlandse industrie eigenlijk hebben van warme dagen? Wanneer is die belasting te hoog?  

Read More

Topics: Klimaat industrie, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, gezond binnenklimaat

Adiabatische koeling past binnen duurzame visie Moderna

Posted by Gertie Arts on May 26, 2015 2:00:00 PM

Exact één jaar. Meer had Moderna Textielservice niet nodig om noodgedwongen een volledig nieuw bedrijfspand neer te zetten en operationeel te maken. Hier werd een topprestatie neergezet die op alle fronten het predicaat excellent verdient. Dit is een deel van de inleiding uit het artikel Nieuwbouwwasserij binnen 1 jaar duurzaam, gepubliceerd door het platform Duurzaam Gebouwd op 20 mei jl.

Read More

Topics: Klimaat industrie, Duurzaam bouwen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek

Adiabatische koeling als toekomstinvestering in mensen: praktijkvoorbeeld DMN-WESTINGHOUSE

Posted by Gertie Arts on May 19, 2015 2:00:00 PM

Waar in een crisistijd investeringen in het klimaat misschien niet direct voor de hand liggen, dacht men daar bij DMN anders over. Het is juist nu van belang om als bedrijf vooruit te kijken. In een gesprek met Johan Meima, Quality Manager bij DMN vertelt hij hoe bij de DMN gewerkt wordt vanuit de lean Six Sigma methodiek, waarbij de focus ligt op het reduceren van kosten en het verhogen van de klanttevredenheid. Daarbij wordt geïnvesteerd in verbeteringen en wordt gebruik gemaakt van de capaciteiten van de medewerkers. Temperatuurbeheersing met een klimaatsysteem met adiabatische koeling past hier naadloos in.

Read More

Topics: Koeling en Verwarming, HVAC, Energie besparen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren

Warmteterugwinning over de top met koelsystemen die energie opwekken

Posted by Gertie Arts on May 5, 2015 2:00:00 PM

Het energieverbruik in Nederland is torenhoog. We verbruiken 3.232 Pj aan energie en 40 % daarvan is bestemd voor warmte. Met de industrie als grootverbruiker. Willen we in 2020 voldoen aan de Europese norm waarbij 14% van het energieverbruik duurzaam moet zijn dan is een focus op warmte en koude van groot belang. Het (her-)gebruik van warmte en koude kan namelijk veel duurzame energie opleveren. Toegegeven, het vergt een beetje ‘out of the box’ denken, maar het resultaat liegt er niet om. Minder CO2 uitstoot en beduidend lagere operationele kosten. Wie wil dat nou niet?

Praktijkvoorbeeld energie efficiënte fabriek Sauer Polymer

Read More

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Energie besparen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs