• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

Betere werkomstandigheden in de productiehal: terugblik EMPACK 2019

Posted by Maarten Jans on Apr 9, 2019 8:15:00 AM

Afgelopen week kwam de food- en verpakkingsindustrie bijeen op de EMPACK in de Brabanthallen Den Bosch. Een bezoekje aan de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux was het meer dan waard, want ook wij ervaren dat deze beurs dé plek is om de laatste innovaties en kennis op het gebied van verpakken over te dragen aan de markt. In dit blog blik ik terug op de sfeer, onze gesprekken met klanten en bezoekers én deel ik best practices binnen de verpakkingsindustrie.

Read More

Topics: Klimaat industrie, HVAC, De Frisse Fabriek, gezond binnenklimaat

Zo ziet de toekomst van de verpakkingsindustrie eruit

Posted by Maarten Jans on Mar 26, 2019 8:15:00 AM

De verpakkingsindustrie staat niet stil en iedereen werkt meer dan ooit aan duurzamere oplossingen. Hét moment om over te gaan tot actie is nu en in het nieuws worden al volop allerlei duurzame initiatieven naar buiten gebracht. Er is echter een belangrijke branche die stelselmatig vergeten wordt: de industrie. De omstandigheden in fabriekshallen voor verpakkingsproductie, voedingsmiddelen, metaalbewerking, of distributiecentra ontsnappen aan de aandacht, terwijl een gezond en goed werkklimaat op een duurzame manier juist in deze industrie enorm veel voordelen heeft.

Read More

Topics: Klimaat industrie, HVAC, De Frisse Fabriek, Adiabatische koeling, gezond binnenklimaat

Hoe je met ‘clean’ productie de houdbaarheid van producten verlengt

Posted by Stefan van der Velden on Feb 6, 2018 8:15:00 AM

houdbaarheid verlengenJa, conserveermiddelen zijn soms noodzakelijk om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Maar er zitten ook minder gezonde kanten aan en daarom komt er steeds meer ‘weerstand’ tegen deze stoffen. Produceren met minder conserveermiddelen wordt langzaam de standaard, maar hoe kun je dan toch de houdbaarheid optimaliseren en de voedselveiligheid en kwaliteit waarborgen? ‘Clean’ productie is het antwoord. In dit blog vertel ik waarom.

Read More

Topics: HVAC, onderdruk, condensatie

Schadelijke effecten van lasrook en 3 maatregelen die je kunt treffen

Posted by Kees Sietsma on Feb 16, 2016 8:00:00 AM

In mijn vorige blog had ik het al over vervuiling in de vorm van fijnstof. Een probleem waar onze hele maatschappij mee kampt. Sommige mensen werken zelfs in een vervuilde omgeving. Bijvoorbeeld waar zij de kans lopen lasrook in te ademen. Wat zijn de gevolgen van lasrook voor onze gezondheid? En welke maatregelen kunnen we treffen tegen deze schadelijke effecten? Daar ga ik in deze blog verder op in.

Read More

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, HVAC, gezond binnenklimaat

Ontwerpgarantie op klimaatinstallaties: noodzaak of 'nice to have' ?

Posted by Colt International on Jul 21, 2015 2:00:00 PM

Een duurzaam werkklimaat hangt met meer factoren samen dan de temperatuur in de werkplaats. Ook niet seizoensgebonden problemen zoals vrijkomende stoffen, dampen, gassen of geuren die bij een productieproces vrijkomen zijn direct van invloed op het klimaat op de werkvloer. Hoe hoger de concentratie hiervan, hoe lager de productiviteit, hoe groter de risico's voor gezondheid en milieu en hoe hoger de kans op uitval. Maar hoe bepaal je welke investeringen noodzakelijk en effectief zijn? Welke investeringen zijn rendabel en leveren winst op zonder extra milieubelastend te zijn? Dat zijn de centrale vragen waar de Expertpost Ontwerpgarantie op klimaatinstallaties: noodzaak of ‘nice to have’? gepubliceerd op 16 juli jl. op de site van het platform Duurzaam Geproduceerd over gaat.

Read More

Topics: Klimaat industrie, HVAC, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek

Vereenvoudig ontwerpen gevelventilatie: focus op de kritieke factoren

Posted by Colt International on Jun 9, 2015 2:00:00 PM

PROFILE1_2Bij het ontwerpen van een lamellenwand voor gevelventilatie is een van de veel gemaakt denkfouten dat het percentage open ruimte hier een belangrijke rol in speelt. De open, vrije, ruimte zegt namelijk helemaal niets over de performance van de lamellenwand. Sterker nog, het leidt de aandacht af van de drie kritieke factoren die de prestaties beïnvloeden: de aërodynamische performance, de regenwering en de blootstelling aan weer en wind.

Read More

Topics: Ventilatie, HVAC

Adiabatische koeling als toekomstinvestering in mensen: praktijkvoorbeeld DMN-WESTINGHOUSE

Posted by Colt International on May 19, 2015 2:00:00 PM

Waar in een crisistijd investeringen in het klimaat misschien niet direct voor de hand liggen, dacht men daar bij DMN anders over. Het is juist nu van belang om als bedrijf vooruit te kijken. In een gesprek met Johan Meima, Quality Manager bij DMN vertelt hij hoe bij de DMN gewerkt wordt vanuit de lean Six Sigma methodiek, waarbij de focus ligt op het reduceren van kosten en het verhogen van de klanttevredenheid. Daarbij wordt geïnvesteerd in verbeteringen en wordt gebruik gemaakt van de capaciteiten van de medewerkers. Temperatuurbeheersing met een klimaatsysteem met adiabatische koeling past hier naadloos in.

Read More

Topics: Koeling en Verwarming, HVAC, Energie besparen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren

Rooftop met adiabatische koeling zorgt voor comfort op de werkvloer

Posted by Colt International on Apr 14, 2015 2:00:00 PM

Goed nieuws voor iedereen, werkzaam in de industrie, die er nu al tegen een warme zomer opziet: het koelen van een industriehal is niet langer een fantasie en weggelegd voor de happy few. Lange tijd ging men er van uit dat het koelen van een grote hal alleen maar mogelijk was met energieverslindende installaties, die ook nog eens koudemiddelen nodig hebben om te functioneren. De tijd heeft ook bij de ontwikkeling van klimaatsystemen niet stil gestaan. Met als uitgangspunt het verlagen van energieverbruik en het terugdringen van koudemiddelen zijn alternatieven ontwikkeld waarmee ook in grote industriehallen energiezuinig en zonder synthetische koudemiddelen een comfortabel werkklimaat gecreëerd wordt.

Read More

Topics: Klimaat industrie, HVAC, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, gezond binnenklimaat

Ionisatie: duurzame hygiëneverbetering in foodindustrie

Posted by Colt International on Mar 31, 2015 2:00:00 PM

Hygiëne en de voedingsmiddelenindustrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast de vele algemene voorschriften en richtlijnen, heeft ook vrijwel iedere sector haar eigen afspraken en procedures om de hygiëne te bevorderen of te waarborgen. Risico analyses en controles moeten er voor zorgen dat de omstandigheden waarin ons voedsel wordt verwerkt verontreinigingen uitsluit. Besmet voedsel op onze borden kan namelijk bijzonder gevaarlijk zijn. Jaarlijks krijgen tientallen duizenden mensen te maken met een voedselvergiftiging. En fabrikanten doen er dan ook alles aan om dit te voorkomen. Dat houdt in dat de kwaliteit van de omstandigheden op alle gebieden continu bijzonder hoog moet zijn. Ook die van de lucht. Lucht is namelijk een van de belangrijkste besmettingshaarden.

Read More

Topics: Ventilatie, HVAC, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren, Ionisatie

Verbod op R22: van de regen in de drup?

Posted by Colt International on Mar 17, 2015 2:00:00 PM

We hebben er al eerder over geschreven, maar het kan niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden: sinds 1 januari 2015 is het verbod op het koudemiddel R22 van kracht! Het middel zelf, maar ook koudemiddelen waarin R22 gemengd is, mogen niet meer bijgevuld worden en zelfs niet afgepompt worden voor onderhoudswerkzaamheden. Een klimaatinstallatie, gevuld met R22 kan bij een lekkage dus niet meer gerepareerd worden. Zolang er geen problemen zijn met de installatie, is er niets aan de hand. Een klimaatinstallatie met R22 mag ook na 1 januari gewoon blijven draaien volgens de Europese wetgeving. Echter bij veel bedrijven kan het uitvallen van de koelinstallatie de continuïteit ernstig schaden. Een ongewenst situatie. Maar wat doe je er aan?

Read More

Topics: Koeling en Verwarming, HVAC, Duurzaam bouwen, Klimaat utiliteitsbouw, Energie besparen, gezonde gebouwen, Microwarmtepomp

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs