Hoe je met ‘clean’ productie de houdbaarheid van producten verlengt

Stefan van der Velden | 6 februari 2018
houdbaarheid verlengen

Ja, conserveermiddelen zijn soms noodzakelijk om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Maar er zitten ook minder gezonde kanten aan en daarom komt er steeds meer ‘weerstand’ tegen deze stoffen. Produceren met minder conserveermiddelen wordt langzaam de standaard, maar hoe kun je dan toch de houdbaarheid optimaliseren en de voedselveiligheid en kwaliteit waarborgen? ‘Clean’ productie is het antwoord. In deze blog vertel ik waarom.

Het draait om het beheersen van temperatuur en lucht

Voor optimale houdbaarheid en voedselveiligheid is het beheersen van temperatuur en lucht cruciaal. De HACCP wetgeving schrijft niet voor niets voor dat bedrijven in de voedingsindustrie moeten streven naar een binnenklimaat met een hygiënische omgeving, koeling en extra ventilatie.

Met andere woorden: er moet kritisch gekeken worden naar de producttemperatuur, de temperatuur in de ruimte en de temperatuur de vrijkomt bij het productieproces. Deze moeten allen in balans zijn om het risico op overdruk, onderdruk en/of condensatie te beperken.

Laat ik een voorbeeld geven: Bij CêlaVíta, leverancier van koelverse aardappelproducten, mogen de producten niet warmer zijn dan 2°C en de ruimte waarin ze geproduceerd worden mag maximaal 7 graden zijn. Bovenin de ruimte kan het bijvoorbeeld warmer zijn dan de gemiddelde temperatuur aangeeft. Komt het product in aanraking met deze lucht, dan kan dit direct invloed hebben op de kwaliteit.

Een dergelijke situatie — waarbij alle elementen die invloed hebben op de kwaliteit van het product in balans moeten zijn — geldt eigenlijk voor elk voedselproduct.

 

Zorg voor de balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie

Zoals gezegd is de balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie daarvoor cruciaal. Met andere woorden: produceren in een zo schoon mogelijk klimaat. Ik zal je uitleggen waarom.

Om de voedselveiligheid optimaal te waarborgen is het van groot belang om warmte en andere ongewenste stoffen die tijdens proces vrijkomen af te voeren. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Maar bij het afzuigen van deze lucht ontstaat er een ander probleem: onderdruk. Hierdoor komen ongecontroleerde luchtstromen met schimmels en bacteriën tot stand die de voedselveiligheid en houdbaarheid weer in gevaar brengen.

Gefilterde lucht in combinatie met overdruk is een oplossing om dit probleem te tackelen, maar deze systemen blijken in de praktijk niet altijd naar behoren te werken. Met als gevolg dat er alsnog ongefilterde lucht binnenkomt. Jaarlijks service en onderhoud is daarom van groot belang.

Maar dan ben je er nog niet — want houdt het huidige klimaatsysteem rekening met condensatie?

De praktijk wijst uit dat veel bedrijven niet stilstaan bij de gevolgen van condensatie. Ik haal de situatie van CêlaVíta weer aan om dit uit te leggen.

Komt een aardappelproduct met een temperatuur van 2°C in een warmere omgeving met een luchtvochtigheidsgraad van 80%? Dan condenseert dit vocht al bij de voorgeschreven temperatuur van 7 graden. Dit vocht komt op het product terecht en de gevolgen kun je wel raden..

 

‘Clean’ productie is de sleutel naar optimale voedselveiligheid en betere houdbaarheid

Wil je de houdbaarheid van producten verlengen zonder (nog) meer conserveringsmiddelen in de producten te verwerken dan is de grootste winst te behalen in het optimaliseren van het klimaat. Wanneer de balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie optimaal is ben je ervan verzekerd dat je produceert in een zo schoon mogelijk klimaat. Met als gevolg dat je de voedselveiligheid optimaal kunt garanderen én je de houdbaarheid van producten kunt verlengen.

Dit vertaalt zich in de volgende vraag: hoe kun je een zo schoon mogelijk klimaat creëren om voedselveiligheid en houdbaarheid te garanderen? CêlaVíta had deze vraag, lees in de case study hoe ze dit hebben weten te realiseren — en wat het hen oplevert.

Hoe Cêla Vita een optimaal hygiëne niveau voor langere houdbaarheid realiseerde
Ontdek hoe CêlaVita optimale houdbaarheid kan garanderen
Download de casestudy