Waarom lassers ‘s zomers afzien (en wat je ertegen kunt doen)

Kees Sietsma | 25 september 2018
Duurzame klimaatoplossing voor de metaalindustrie

Afgelopen zomer gaat de boeken in als een van de meest warme zomers ooit. Op sommige dagen was het zelfs al zweten geblazen wanneer je niks deed. Met hoge temperaturen moeten we extra goed op onszelf letten: niet te lang in de zon, genoeg drinken, verkoeling opzoeken etc. Het was onder normale omstandigheden al afzien, dus hoe moet het wel niet zijn geweest voor lassers in de metaalindustrie? Zij werken überhaupt al onder zware omstandigheden. Welke maatregelen kun je voor hen treffen om verkoeling te bieden, het liefst hele jaar door?

Het is altijd zomer voor lassers

Tijdens het lassen komt warmte vrij. Tel daar de beschermende kleding die lassers dragen bij op en lassers werken iedere dag in zomerse temperaturen. Moet je nagaan wat de werkomstandigheden zijn wanneer het zo warm is als afgelopen zomer.

Bij hoge temperatuur stort niet alleen de productiviteit van lassers in, ook de kans op fouten neemt toe en het is simpelweg gevaarlijk voor de gezondheid.

Wat kun je doen om de werkomstandigheden te verbeteren? De hitte is in de metaalindustrie immers niet te vermijden. Lassen staat synoniem aan warmte en ook de beschermende kleding is noodzakelijk. Ook het inlassen van meerdere pauzes pakt de bron van het probleem niet aan. Je kunt hun werkomgeving alleen aangenamer maken door zoveel mogelijk hitte weg te nemen.

 

Een Frisse Fabriek als oplossing

Onderzoek heeft uitgewezen dat de temperatuur waar we ons als mens goed bij voelen twintig graden is. Elke graad boven deze behaaglijkheidstemperatuur zorgt voor een productiviteitsdaling van vier procent. In een werkomgeving waar de temperatuur rond deze grens ligt, neemt de productiviteit dus ook significant toe.

Bovendien verhoogt een koelere werkomgeving je alertheid. Lassers klagen minder snel en werken gerichter. Met andere woorden: het verzuim neemt af, de foutkans is kleiner en de verspilling van grondstoffen vermindert.

Maar hoe realiseer je een aangename temperatuur voor lassers? De Frisse Fabriek is het antwoord.

Wanneer ik aan bedrijven in de metaalindustrie de vraag stel of ze behoefte hebben aan een Frisse Fabriek, dan denk ik dat er weinig handen niet de lucht in gaan. In een Frisse Fabriek is er meer comfort, hogere productiviteit, minder verzuim, minder fouten en daarmee betere resultaten. Het hele jaar door.

Wanneer het gaat over koelen dan denken mensen al gauw aan conventionele airconditioningsystemen die energie slurpen en je eigenlijk alleen helpen in de zomer maanden. De Frisse Fabriek zorgt met duurzame oplossingen voor een aangename werkomgeving.


De Frisse Fabriek zorgt met duurzame oplossingen die leiden tot schone lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur voor een aangename werkomgeving. De voordelen? Minder verzuim, minder fouten, hogere productiviteit en betere resultaten. En vooral: meer werkplezier, meer aantrekkingskracht op nieuwe werknemers en meer garanties voor de continuïteit van uw bedrijf. Het is geen standaardoplossing, want iedere fabriek of productiehal kenmerkt zich door andere klimatologische omstandigheden. Jouw specifieke situatie is het uitgangspunt, altijd.

Wil je meer weten over dit concept? Download dan onze whitepaper!

Download het whitepaper 'De Frisse Fabriek'

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail