Klimaat industrie, HVAC, Frisse Fabriek, Duurzaam • 1 min lezen

Rooftop met adiabatische koeling zorgt voor comfort op de werkvloer

Colt International - gepubliceerd op 14 april 2015

_8506705_Def_Colt_Danone_Haps_LRGoed nieuws voor iedereen, werkzaam in de industrie, die er nu al tegen een warme zomer opziet: het koelen van een industriehal is niet langer een fantasie en weggelegd voor de happy few. Lange tijd ging men er van uit dat het koelen van een grote hal alleen maar mogelijk was met energieverslindende installaties, die ook nog eens koudemiddelen nodig hebben om te functioneren. De tijd heeft ook bij de ontwikkeling van klimaatsystemen niet stil gestaan. Met als uitgangspunt het verlagen van energieverbruik en het terugdringen van koudemiddelen zijn alternatieven ontwikkeld waarmee ook in grote industriehallen energiezuinig en zonder synthetische koudemiddelen een comfortabel werkklimaat gecreëerd wordt.

Adiabatische koeling: aangenaam werkklimaat
Adiabatische koeling is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De energie die voor verdamping nodig is, wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Bij een buitentemperatuur van 28°C kan de lucht binnen met ca. 8-10°C of meer worden gekoeld. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe efficiënter de werking van de techniek en hoe effectiever de aanpak van de warmtelast. Een adiabatisch systeem is bijzonder energiezuinig (1kW elektrisch vermogen voor 10.000 m3 gekoelde lucht), gebruikt gewoon leidingwater in plaats van koudemiddel en koelt met verse buitenlucht. Dat garandeert een prettig binnenklimaat.

Rooftop maakt optimaal gebruik van luchttemperatuur
Nieuw op de markt is de ‘alles in één rooftop’ die in één systeem het adiabatisch koelen, verwarmen, ventileren en filteren van de lucht in industriehallen combineert. Een systeem dat in ieder seizoen veel energie bespaart en het hele jaar door op een betaalbare manier zorgt voor een gezond werkklimaat.


Meer weten over de werking van adiabatische koeling? Download dan het whitepaper.

 

New Call-to-action

Picture of Colt International

Colt International