Gelden strenge voedselveiligheidseisen ook voor verpakkingsbedrijven?

Maarten Jans | 3 november 2020

Ik heb het al eens eerder uitgebreid gehad over de hoge eisen in de voedingsindustrie rondom hygiëne. Toch is een voedingsmiddelenbedrijf er nog niet als het aan al deze eisen voldoet. Zeker niet als de toeleverancier van verpakkingsmateriaal – waar de voedingsmiddelen in belanden – een lagere kwaliteitsstandaard hanteert. Voedsel kan dan namelijk alsnog besmet raken! Dan rijst bij mij de vraag: moet de verpakkingsindustrie ook high-care gaan werken? Daar ga ik in deze blog verder op in.

Hygiëne in de voedingsindustrie...

In de voedingsindustrie is hygiëne ontzettend belangrijk. Onderdruk en condensatie hebben een grote invloed op de voedselveiligheid. Door onderdruk komen er ongecontroleerde luchtstromen op gang, die allerlei schimmels en bacteriën met zich mee kunnen dragen. Condensatie kan juist leiden tot vocht op je voedselproduct, met hetzelfde gevolg: schimmels en bacteriën. Door te zorgen voor overdruk, gefilterde lucht en de juiste temperatuur, voorkom je veel van deze problemen. Zeker als je ook over een goed werkend – en goed onderhouden – klimaatsysteem beschikt. Toch ben je er dan nog niet.

VS hygiëne in de verpakkingsindustrie

Al heb je als voedingsbedrijf alle zaken netjes op orde, als de toeleverancier van verpakkingsmateriaal minder hygiënisch werkt dan jij, dan kunnen jouw voedingsmiddelen alsnog besmet raken. Iedere verontreiniging tast de houdbaarheid van jouw product aan, of zelfs nog erger. Stel: de opslag of het transport van de verpakkingen vindt op houten pallets plaats. Dan is de kans groot dat je hiermee schimmels en bacteriën binnenhaalt. Vervolgens belanden jouw voedingsmiddelen in die besmette zakjes, wat later tot problemen kan leiden bij de consument in de keuken. Het is dan ook van het grootste belang om de hele keten te optimaliseren en niet alleen de focus te leggen op de voedingsindustrie zelf. Ook de verpakkingsindustrie moet volgens mij naar een high-care omgeving toe.

Aandachtspunten verpakkingsindustrie

In de verpakkingsindustrie moeten er een aantal zaken op orde zijn om een hygiënisch product te garanderen. Door de volgende punten aan te pakken realiseer je dat, verloopt daarnaast het productieproces beter en ontstaat er een prettig werkklimaat: 

  • Overdruk: het afzuigen van geuren van inkt (voor de bedrukking) en schoonmaakmiddelen is noodzakelijk, maar leidt al snel tot onderdruk. Door overdruk toe te passen, ontstaat er een gecontroleerde luchttoevoer. Je wilt nu eenmaal geen stof of bacteriën in de ruimte en dus in de verpakkingen hebben;
  • Temperatuur: een gecontroleerde temperatuur verkleint de kans op condensatie, maar levert ook een prettiger werkklimaat op voor de werknemers;
  • Relatieve vochtigheid: als de relatieve vochtigheid te hoog is, dan ontstaat er condensatie. Vocht in verpakkingen en dus op voedingsmiddelen is natuurlijk niet wenselijk. Is de relatieve vochtigheid juist te laag? Dan kan jouw productieproces in de war raken door statische elektriciteit. Het gevolg: het plastic verpakkingsmateriaal schiet heen en weer over de band. 

High-care verpakkingsomgeving is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het productieproces

Sommige verpakkingsbedrijven gaan – gelukkig – al heel goed mee met de strenge eisen in de voedingsindustrie:

  • Temperatuur is gewaarborgd
  • Condensatie (op vloeren, wanden, plafonds en machines) is uitgesloten
  • Overdruk zorgt ervoor dat er geen lucht uit omringende ruimtes naar binnenkomt
  • Personeel komt de werkruimte alleen binnen door een sluis
  • Personeel wast de handen
  • Personeel draagt een haarnetje
  • Vloeren en wanden zijn stofvrij…

Deze high-care omgeving in de verpakkingsindustrie is – naar mijn idee – geen toekomstmuziek. Voedingsbedrijven zullen dit straks gewoon eisen van hun toeleveranciers.

Welke eisen stel jij?

Welke eisen stel jij nu al aan jouw toeleverancier van verpakkingsmaterialen? Weet jij hoe productie en transport van de verpakkingen plaatsvindt? Persoonlijk vind ik dit een belangrijk punt van aandacht. Het zou meer dan zonde zijn als jouw inzet om een hygiënisch product te leveren, door een niet-hygiënische verpakking voor niets blijkt te zijn. Graag lees ik jouw ervaringen terug in een reactie of download het whitepaper over de Frisse Fabriek! 

frisse fabriek cta button

 

Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail