• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

Waarom er bij het voldoen aan lasrooknormen meer focus moet zijn op Chroom 6

Posted by Stefan van der Velden on Oct 3, 2017 8:15:00 AM

Chroom 6 is de laatste maanden een ‘hot topic’. Deze zomer zijn er in Tilburg weer 33 nieuwe ‘slachtoffers’ ontdekt die aan deze giftige en kankerverwekkende stof zijn blootgesteld. En dat niet alleen: afgelopen maart is de grenswaarde verlaagd voor een betere bescherming van werknemers. En dat kan ook gevolgen hebben voor jouw ventilatiesysteem dat de lasrook afvoert. We merken dat er in de praktijk nog te weinig focus ligt op het vrijkomen van Chroom 6 in het lasproces. Er wordt vooral gekeken naar de lasrooknorm in zijn algemeenheid. En dat kan verregaande gevolgen hebben. In dit blog gaan we er dieper op in. Lees dus vooral verder!

Read More

Topics: Klimaat industrie, Ventilatie

Een brandveilige omgeving in een atrium: kies voor een RWA systeem

Posted by Erik Peeters on Aug 15, 2017 8:15:00 AM

In de utiliteitsbouw — bijvoorbeeld woonzorgcomplexen, winkelcentra en ziekenhuizen — wordt vaak gebruik gemaakt van een atrium. Dit zijn complexe gebouwen wat betreft brandveiligheid, omdat het vaak meerdere bouwlagen bevat die samenkomen in de open ruimte — het atrium. Vluchtwegbeveiliging heeft prioriteit als het om brandveiligheid in atria gaat.  Dit houdt in dat voor gebruikers in geval van brand een rookvrije zone gecreëerd moet worden — zodat ze het gebouw veilig kunnen ontvluchten. Maar dat is zeer complexe materie. Lees in dit blog waarom een rook- en warmteafvoersysteem in veel gevallen de beste oplossing is.

Read More

Topics: Ventilatie, RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid

Comfort ventilatie en een RWA systeem in een atrium? Natuurlijk!

Posted by Stan Veldpaus on Jul 18, 2017 8:15:00 AM

Een atrium – een centrale ruimte in een gebouw – kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel personen. Het is daarom meer dan wenselijk om het atrium voldoende te ventileren en zo warmte, kooldioxide en lichaamsgeur uit de ruimte te halen. Maar ventilatie in een atrium is niet alleen belangrijk voor een comfortabele, maar ook voor een veilige omgeving. Welke functie(s) vervult ventilatie nu precies in een atrium? En hoe bepaal je welke vorm van ventilatie bij jouw specifieke situatie past?

Read More

Topics: Ventilatie, RWA, Brandveiligheid

Waarom een gecombineerde brandventilatie en natuurlijke ventilatie eenheid nu een nóg betere keuze is

Posted by Erik Peeters on Jul 4, 2017 8:15:00 AM

Een natuurlijke ventilatie eenheid die geschikt is voor zowel brandventilatie en natuurlijke ventilatie is op zich niks nieuws. Sterker nog, dit bestaat al tientallen jaren, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurlijke lamellenventilatie eenheid op het dak. Maar vanzelfsprekend staat de ontwikkeling hierin niet stil. De Colt EuroCO is hier een mooi voorbeeld van. In dit blog vertellen we wat de voordelen van deze unit zijn en waarom het nu een nog betere keuze is.

Read More

Topics: Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering, Ventilatie

Op deze manier behaal je maximale productiviteit in een productiehal

Posted by Kees Sietsma on Jun 13, 2017 8:15:00 AM

Als productiemanager ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om een maximale productiviteit te behalen in de productiehal. Een cruciaal element om dit te bereiken zijn de juiste condities op de werkvloer. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en licht zijn belangrijke factoren in het creëren van comfortabele werkomstandigheden. Welke stappen zijn belangrijk om te zorgen dat het werkklimaat optimaal is? En je maximale productiviteit behaalt? 

Read More

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Duurzame werkomgeving, Duurzaam produceren, NEN ISO 7730

3 redenen voor een betere klimaatbeheersing in elke industrie

Posted by Kees Sietsma on Apr 18, 2017 8:15:00 AM

Elke industrie heeft haar eigen klimaat en daarmee spelen andere factoren een rol in klimaatbeheersing en kent elke industrie haar eigen klimaatproblemen. De metaalindustrie heeft bijvoorbeeld te maken met vervuiling en vrijkomende warmte. De voedingsmiddelenindustrie kampt met een hygiëne vraagstuk en distributiecentra hebben in de zomer vaak te kampen met een warmteprobleem. In dit blog bespreek ik drie belangrijke redenen voor een betere klimaatbeheersing om daarmee de grip (terug) te krijgen op het werkklimaat in jouw industrie.

Read More

Topics: Klimaat industrie, Ventilatie, gezond binnenklimaat

Hoe los je het beste de grootste klimaatproblemen in de luxe scheepsbouw op?

Posted by Kees Sietsma on Jan 24, 2017 8:00:00 AM

In de luxe scheepsbouw is aluminium al een aantal jaren de favoriete metaalsoort om schepen mee te bouwen. De redenen? Aluminium heeft een betere sterkte / gewicht verhouding, het is meer vormvast en het is lichter. Bij aluminium wordt aangeraden om lassen tot een minimum te beperken om vervorming te voorkomen. Desondanks blijft lassen, evenals het aflakken van schepen, een cruciaal onderdeel in het productieproces van luxe schepen en blijf je problemen ondervinden van de rook, warmte, stoffen en dampen die vrijkomen. Wat is de beste oplossing om de gevolgen van deze klimaatproblemen te voorkomen en een optimaal werkklimaat te creëren?

Read More

Topics: Klimaat industrie, gezond binnenklimaat, Adiabatische koeling, Ventilatie, Koeling en Verwarming

Twee vliegen in één klap voor de tapijt- en textielindustrie

Posted by Kees Sietsma on Dec 13, 2016 8:00:00 AM

Jaarlijks produceert Nederland zo’n 180 miljoen vierkante meter tapijt. Van deze tapijten wordt 85% geëxporteerd naar andere EU-landen. Nederland levert met 2.500 banen een flinke bijdrage aan de tapijtindustrie. Sterker nog: Nederland is de derde tapijtproducent ter wereld! Maar de textiel- en tapijtindustrie kampt met een aantal problemen, waardoor haar positie in het gedrang komt…

Read More

Topics: Ventilatie, Energie besparen, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming

Uitblazen vuile lucht door parkeergarageventilatiesysteem verbeteren

Posted by Erik Peeters on Dec 6, 2016 8:00:00 AM

Er blijkt veel mis te gaan bij de uitblaasvoorzieningen van parkeergarageventilatiesystemen. Zelf zie ik dat regelmatig terug in het straatbeeld. Bij veel parkeergarages zie je de ventilator die de verzamelde vuile lucht uitblaast, zo zitten. Hierdoor adem je als voorbijganger direct die schadelijke lucht in. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Read More

Topics: Ventilatie, Parkeergarage ventilatie

Richtlijnen voor robuuste en doelmatige tunnelventilatie

Posted by Erik Peeters on Sep 27, 2016 8:00:00 AM

De meeste voertuigen stoten gassen uit die schadelijk zijn voor de mens, vooral in tunnels vormt dat een probleem. Onze regelgever heeft dit probleem onderkend en eist dat tunnels met een lengte vanaf 500 meter – soms zelfs al vanaf 250 meter – gebruik maken van mechanische ventilatie. Maar deze systemen moeten wel optimaal functioneren om onze veiligheid en gezondheid te garanderen.

Read More

Topics: Fire Safety Engineering, Brandveiligheid, Tunnelventilatie, Ventilatie

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs