Zo verhoog je de duurzame inzetbaarheid van personeel in de maakindustrie

Stefan van der Velden | 13 februari 2018
161026_Remeha_MG_3813.jpg

Om toekomstbestendig te blijven is duurzame inzetbaarheid van personeel voor vrijwel iedere organisatie noodzakelijk, ook in de maakindustrie. Sterker nog, dit speelt juist in de maakindustrie door automatisering en robotisering. Hoewel de werkgelegenheid afneemt, groeit de vraag naar technisch talent. Daardoor wil je het talent dat je al aan boord hebt behouden — het liefst zo lang mogelijk. In dit blog gaan we in op verschillende manieren om duurzame inzetbaarheid te realiseren, lees dus vooral verder!

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een intern beleid, gericht op jong én oud, waarbij je zoveel mogelijk rekening houdt met de specifieke (werk)omstandigheden en wensen van medewerkers in verschillende fasen van hun carrière om inzetbaarheid te verlengen. Daarbij draait het niet alleen om gezondheid, maar ook om werkplezier, toewijding en ontwikkeling.

Alleen een werknemer die gezond is, lekker in zijn vel zit, plezier heeft en zich maximaal kan ontwikkelen zal duurzaam inzetbaar zijn. En zich beter kunnen aanpassen op veranderingen binnen hun takenpakket, functie en de organisatie.

Wat is het rendement van duurzame inzetbaarheid?

Vanzelfsprekend vereisen maatregelen gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel een investering, maar onderaan de streep rendeert het ook. Hieronder heb ik een aantal voordelen op een rij gezet:

  • Hogere productiviteit uit arbeid door hogere motivatie en betrokkenheid
  • Hogere werknemerstevredenheid en lagere verzuimcijfers
  • Meer capaciteit om kansen in de markt te benutten
  • Lager verloop van personeel
  • Winst door kwaliteitsstijging

3 slimme en efficiënte manieren om de duurzame inzetbaarheid van personeel te verhogen

Het verhogen van de duurzame inzetbaarheid is maatwerk — iedere organisatie is immers verschillend. Maar er zijn wel een aantal slimme oplossingen die eigenlijk altijd bijdragen aan een verhoogde inzetbaarheid.

1: Stimuleer verticale ontwikkeling van medewerkers

‘Een leven lang leren’ is een kreet die je tegenwoordig vaak hoort. In de maakindustrie komt daar echter nog een belangrijke verandering bij: de toenemende mate van automatisering en robotisering. Dit is vaak als eerste zichtbaar in de basisfuncties, denk aan orderpicking systemen die magazijnmedewerkers vervangen.

In de industrie blijft ‘een leven lang leren’ vaak beperkt tot bijscholing in de huidige functie, horizontaal ontwikkelen. Dit leidt tot meer kennis en vaardigheden binnen een huidige functie, maar vanwege de toenemende automatisering is dit niet toereikend genoeg.

De mogelijkheid tot verticale ontwikkeling — doorgroeien naar een andere, zwaarder ingeschaalde functie — zal de duurzame inzetbaarheid wel verhogen. Door automatisering ontstaan namelijk nieuwe problemen en zoals Einstein al zei: je kunt een probleem niet oplossen op hetzelfde denkniveau als dat het is ontstaan.

Een nieuw denkniveau is nodig om de problemen die we nu creëren op te lossen. Daarom loont het stimuleren van verticale ontwikkeling van medewerkers. Niet alleen om continu in te kunnen spelen op verandering, maar ook omdat het automatisch de duurzame inzetbaarheid verhoogt.

2: Bevorder gezondheid en vitaliteit

Goede lichamelijke en geestelijke gezondheid is een belangrijke voorwaarde om duurzaam inzetbaar te zijn. Dit kun je op allerlei verschillende manieren stimuleren, bijvoorbeeld door:

  • Een stappenteller competitie of het organiseren van diverse sportactiviteiten
  • Een ‘mental health break’ in het leven te roepen: meditatie, yoga, etc.
  • Het organiseren van workshops rondom gezonde voeding
  • Etc.

Maar gezondheid gaat verder dan praktische maatregelen, gezondheid betreft ook een gezonde werkomgeving en arbeidsomstandigheden.

3: Creëer een comfortabel werkklimaat met frisse lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie

Het verhogen van de duurzame inzetbaarheid door een gezonde, comfortabele werkomgeving is misschien niet iets waar je op het eerste oog direct aan zou denken als het gaat om duurzame inzetbaarheid, maar zeker in de maakindustrie is het een cruciale factor. Bij productieprocessen komen namelijk vaak warmte, dampen en of stoffen vrij die, indien in te grote mate aanwezig, voor overlast zorgen tijdens de werkzaamheden.

Een goed werkklimaat behoeft maatwerk en gaat verder dan alleen een aangename omgeving. Je wilt eigenlijk een omgeving creëren waarin werknemers optimaal presteren en daarbij zijn frisse lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie cruciaal. Maar het liefst wel op een duurzame manier en tegen lage kosten.

Wila is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat een dergelijke werkomgeving voor haar werknemers heeft weten te creëren. Lees hier hun verhaal

mockup-case-wila
Hoe Wila de productiviteit van mens, procesen machines verbeterde
Productiviteit in de productiehal verbeteren
Download de casestudy