Natuurlijke ventilatie in hitte industrie: dakafvoer of gevelafvoer?

Colt International | 7 oktober 2014

Er zijn verschillende redenen voor de hitte intensieve industrie (denk daarbij aan elektriciteitscentrales, datacentra, afvalverwerking, gieterijen, glasproductie etc.) om te kiezen voor natuurlijke ventilatie. Duurzaamheid en kosten vormen daarbij veruit de belangrijkste overweging. Wie zijn CO2 voetafdruk wil verbeteren, doet dit nou eenmaal eenvoudiger door gebruik te maken van natuurlijke systemen dan door mechanische systemen. Een natuurlijk systeem creëert geen CO2 uitstoot. Bovendien maken natuurlijke systemen gebruik van de thermische stijging van lucht en is voor het functioneren in de praktijk ook geen energie nodig. Dat laatste scheelt in vergelijking met een mechanisch systeem bovendien aanzienlijk in de operationele kosten.

Natuurlijke dakafvoer of muurrooster?

Een punt van discussie bij het ontwerpen van een natuurlijk ventilatiesysteem is de keuze tussen dakafvoer of muurroosters op hoog niveau om de warmte af te voeren. Ontwerpers, aannemers, gebouwbeheerders maken zich zorgen om het onderhoud, bouwvoorschriften en regendichtheid van natuurlijke dakafvoerEen goede kwaliteit en state of the art dakunit is echter onderhoudsvrij, heeft een laag profiel en is 100% waterdicht. Wat zijn dan wél de verschillen om een keuze op te baseren?

  • Dakventilatie units worden minder snel negatief beïnvloed door de wind
  • Muurroosters worden over het algemeen 1 meter onder het dak geïnstalleerd. Dit creëert een gebied van warme lucht uitwisseling boven dit niveau.
  • Dakafvoer is minder gevoelig voor de neutrale druk lijn.
  • De Cv waarde van een dak unit is meestal beter dan die van een muurrooster.

De keuze lijkt een uitgemaakte zaak, maar laten we eens kijken of we het kunnen staven met feiten.

Prestaties: een vergelijking

Projectvoorbeeld: Ketelhuis biomassa centrale, afmeting 10 meter breed x 20 meter lang x 20 meter hoog, warmtelast 500 kW.

  • Met een dakafvoer is 8.3m2 AvCv ventilatie benodigd op hoog en laag niveau.
  • Met een muurrooster is  9.1m2 AvCv ventilatie benodigd op hoog en laag niveau. Dit als gevolg van de gewijzigde neutrale druk lijn.

Omdat de Cv waarde van een dakunit beter is dan die van een muurrooster :

  • Cv waarde dakunit is dan 0,4
  • Cv waarde muurrooster is 0,3

De ventilatie-eisen voor dit ketelhuis zijn dan:

  • Dakunit: rooster op laag niveau 27.6m2  en dakventilatie 20.75m2.
  • Muurrooster: rooster op laag niveau 30.33m2 en muurventilatie op hoog niveau 30.33m2.

In dit voorbeeld is bij toepassing van dakafvoer 9% minder apparatuur nodig op laag niveau en 31,5% op hoog niveau. Dit in vergelijking met muurroosters. Met als bijkomende voordelen minder openingen in de muur, minder staalwerk nodig, lagere kosten, geen warme lucht uitwisseling op hoog niveau en minder last van de wind. De conclusie is dan ook dat dakafvoer beter werkt én meer bespaart. Ondanks dat bij bij toepassing van dakunits minder apparatuur en bouwkundige voorzieningen nodig zijn, werd in het verleden de keuze voor natuurlijke ventilatie niet snel gemaakt.

In deze tijd willen en moeten we energie besparen. Daarmee krijgt natuurlijke ventilatie een nieuwe kans. Maar niet zomaar. De eisen aan de systemen van nu zijn hoger.Met de huidige stand der techniek is garantie geven op het resultaat en ontwerp geen issue en de mogelijkheden met betrekking tot geluidsreductie en lekdichtheid als ook de juiste isolatie zijn gegarandeerd.

Het artikel ‘Natuurlijke ventilatie in industriële gebouwen’ verschenen in TVVL magazine, uitgave april 2014, geeft gedetailleerd inzicht in waarom natuurlijke ventilatie tot eind vorige eeuw controversieel was, in de grenzen van natuurlijke ventilatie bij het creëren van een prettig, fris, werkklimaat en de eisen die we in deze tijd stellen aan ontwerp, regeling en werking.

 

Colt International
Colt International