Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, NEN, Duurzaam • 2 min lezen

Zomerwarmte in de industrie: meet en voorkom daling productiviteit

Kees Sietsma - gepubliceerd op 8 augustus 2017

hittestress op de werkvloerHoewel we op dit moment (helaas) nog niet echt kunnen spreken van een warme en zonnige zomer is een langere periode van temperaturen rond of boven de 25ºC ons natuurlijk niet vreemd. En zomerse temperaturen leveren industriële bedrijven vaak productiviteitsproblemen op. Een daling in productiviteit is vanzelfsprekend iets wat je liever wilt voorkomen. Maar wat is een effectieve manier om dit te doen? En hoe weet je wanneer de warmtebelasting voor werknemers daadwerkelijk te hoog is? Dat lees je in dit blog.

Een aangenaam werkklimaat voor werknemers is cruciaal

Wil je een productiviteitsdaling voorkomen dan is het van belang dat er een aangenaam werkklimaat is voor werknemers. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat iedere graad boven de 20ºC een productiviteitsdaling van 4% tot gevolg heeft. Reken maar uit wat het totale percentage is wanneer temperaturen oplopen tot boven de 30ºC en soms zelfs richting de 40ºC gaan. 

En werknemers functioneren in een warme omgeving niet alleen minder efficiënt, ook het risico op ongevallen en het ziekteverzuim neemt evenredig met de temperatuurstijging toe. Maar wanneer weet je dat de warmtebelasting daadwerkelijk te groot is?

 

Handvatten om warmtebelasting te berekenen

Het klimaat op de werkvloer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid, stralingswarmte, kleding en de warmte die het werk zelf oplevert. Er is simpel gezegd sprake van een te hoge warmtebelasting — of hittestress — wanneer de blootstelling aan deze warmte risico voor de gezondheid oplevert.

De WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) index geeft via een rekenformule aan welk effect de temperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid en warmtestraling op werknemers heeft. Is de luchttemperatuur hoger dan 36ºC (droge lucht) of is de WBGT-waarde hoger dan 28ºC dan is er sprake van extreme hitte.

Een andere manier om blootstelling aan hitte in een industriële omgeving te meten is de Humidex index. Deze index weergeeft de gevoelstemperatuur voor verschillende combinaties van luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Het nadeel is dat deze methode geen rekening houdt met luchtsnelheid of de aanwezigheid van stralingsbronnen, waardoor de Humidex vooral geschikt is voor de gematigde omgeving.

Het laatste handvat is de NEN ISO 7730 norm. Deze methode houdt rekening met de verschillende factoren die van invloed zijn op het klimaat én geeft aanbevelingen voor een comfortabel klimaat.

 

Geen daling van productiviteit met een efficiënt en effectief koelsysteem

In de industrie rust op het woord koelen — vanwege de extreem dure en energieverslindende installaties — geen taboe meer. Tegenwoordig zijn er verschillende systemen op de markt die energetisch en economisch heel verantwoord zijn.

Eén van die technieken is wat wij ‘Het Nieuwe Koelen’ noemen, oftewel: adiabatische koeling. Een zeer effectieve, duurzame, doeltreffende en zeer breed toepasbare techniek. Van grote industriehallen en opslagplaatsen tot een high care omgeving. Bovendien heeft adiabatische koeling een aantal voordelen ten opzichte van conventionele technieken. In dit whitepaper kun je lezen wat deze voordelen zijn en hoe je met adiabatische koeling op een duurzame manier een optimaal werkklimaat kunt creëren.

 

New Call-to-action

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma