Zomer. Eindelijk een prettig werkklimaat in de productiehal!

Colt International | 30 juni 2015

_8502018_Def_Colt_Bacu_UdenWe hebben er lang genoeg naar uitgekeken: zomer. En nu maar hopen hat hij eindeloos gaat duren… Ben je het daar niet mee eens? Mag het van jouw wel wat minder omdat de mensen op je werkvloer helemaal niet op een lekker lange warme zomer zitten te wachten? Jammer dan. Geef ze wat extra vrij dan morren ze ook niet meer. Daalt de productiviteit dan nog steeds? 4% met iedere graad die de temperatuur stijgt? Ja, die cijfers zijn bekend. Dan zijn wellicht toch forsere maatregelen nodig. Tenzij je natuurlijk wilt inleveren op uw winst omdat de zomer nu eenmaal onaangenaam warm hoort te zijn.

Koeling voor meer productiviteit

Ook in industriehallen is het woord koeling geen taboe meer. Waar dit in het verleden alleen mogelijk was met extreem dure en energieverslindende installaties, zijn de ontwikkelingen in de laatste jaren juist extreem energetisch en economisch heel verantwoord. Neem bijvoorbeeld adiabatische koeling: het koelen van de lucht door het laten verdampen van water. Een doeltreffende en oeroude techniek die steeds effectiever wordt naarmate het buiten warmer wordt. Precies waar we in deze tijd van het jaar op zitten te wachten. Bij een buitentemperatuur van 28°C kan de lucht binnen met ca. 8-10°C of meer worden gekoeld. Bovendien is het een techniek die zo weinig energie verbruikt – voor het verkrijgen van 10.000 m3 gekoelde lucht is slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig- dat de overheid het op de EIA-lijst (Energie Investerings Aftrek) geplaatst heeft. En het mooie is dat adiabatische koeling overal toegepast kan worden waar schone lucht en een prettig werkklimaat gewenst zijn. Van grote en hoge industriehallen en opslagplaatsen tot en met high care ruimten.

Koeling voor meer duurzaamheid

Voor wie bovenstaande nog niet voldoende reden is om serieus adiabatische koeling te overwegen: de techniek vraagt niet alleen weinig energie en is aftrekbaar, maar een adiabatisch systeem gebruikt ook nog eens gewoon leidingwater. Dit betekent geen koudemiddelen en dus geen bijdrage aan het broeikaseffect. Een duurzame techniek die, nu geïnstalleerd, al klaar is voor de toekomst.

Wil je zelf een oordeel vormen over adiabitische koeling en wat het misschien voor jouw kan betekenen? Download dan het whitepaper dat we hierover schreven.

Whitepaper Adiabatische koeling

Colt International
Colt International