Zo realiseert Hordijk Verpakkingen een nieuwe productiehal mét een goed werkklimaat

Björn Oude Avenhuis | 1 september 2020
Hordijk Verpakkingen - Colt International

In juli vorig jaar is Hordijk Verpakkingen — specialist in het ontwerpen en produceren van kunststofverpakkingen voor met name de voedingsmiddelenbranche — gestart met de realisatie van een nieuwe productielocatie met extrusie- en thermovormhal om de bestaande capaciteit uit te breiden. Het duurzame en gasloze pand is opgeleverd en is inmiddels al in gebruik. Eén van de belangrijke speerpunten voor de nieuwe locatie is het zorgen voor ideale werkomstandigheden op een duurzame manier. Echter brengt het realiseren van een optimaal binnenklimaat in een nog te bouwen hal verschillende uitdagingen met zich mee. In dit blog ga ik daar dieper op in en laat ik je zien hoe Hordijk Verpakkingen deze uitdagingen heeft geëlimineerd.

Het belang van een goed werkklimaat staat voor Hordijk Verpakkingen als een paal boven water

In het productieproces van Hordijk Verpakkingen met thermovormen en extrusie komt enorm veel warmte vrij, waarbij de binnentemperatuur op een zomerse dag kan oplopen naar 40 graden Celsius. Een dusdanig hoge temperatuur heeft grote impact op de veiligheid, gezondheid en productiviteit van werknemers. Dat was de reden voor Hordijk om op de bestaande productielocatie het klimaat, in samenwerking met Colt International, al in een eerder stadium aan te pakken en adiabatische koeling toe te passen. Dit natuurlijk en duurzaam koelsysteem zorgt voor aangename werkomstandigheden op zomerse dagen. Hordijk is dus bekend met de voordelen van een goed werkklimaat. Daarom is ook in de nieuwe productiehal het binnenklimaat een belangrijk speerpunt.

Een optimaal werkklimaat in de nieuwe productiehal, hoe doen we dat?

Het realiseren van een optimaal binnenklimaat in de nieuwe productiehal is een stuk complexer dan in de bestaande hal. In de bestaande hal hebben we namelijk de situatie kunnen analyseren door metingen uit te voeren en daarop een plan te maken. Bij de nieuwe productiehal is dit een stuk lastiger, omdat het logischerwijs niet mogelijk is om metingen op locatie uit te voeren. Ondanks dat voor Hordijk Verpakkingen al duidelijk was dat ze in de nieuwbouw hetzelfde klimaat wensen als op de huidige productielocatie.

Om dit probleem te tackelen, is Colt International al in het ontwerpproces van de nieuwe productiehal betrokken. Een wijs besluit, want had Hordijk dit pas gedaan wanneer het bouwplan al rond was dan had eerst de bouw afgerond moeten zijn voordat ze de klimaatinstallaties konden plaatsen. En dat kost tijd. Nu is in het ontwerp al rekening gehouden met de plaatsing van de klimaatinstallaties.

hordijk-verpakkingen-colt-3

Rekening houden met een verdubbeling van de machinecapaciteit

Het soort oplossing was vooraf bekend: adiabatische koeling met natuurlijke ventilatie voor de afvoer van de warmte. De vraag was alleen hoe dit toe te passen in de nieuwe hal om te zorgen voor hetzelfde klimaat. Het is namelijk geen kwestie van 1-op-1 kopiëren, want er spelen een aantal andere factoren mee.

  • Andere afmetingen
  • Voldoen aan nieuwe (en dus andere) isolatie-eisen
  • Rekening houden met een forse uitbreiding, een verdubbeling van de machinecapaciteit op de lange termijn

In de nieuwe hal komen dezelfde machines terug, dus stap één was het onderzoeken en berekenen van de vrijkomende vermogens en de controle van de luchtbalans. De kengetallen die daaruit voortvloeiden zijn geëxtrapoleerd naar het aantal machines van de nieuwe situatie, waarbij rekening is gehouden met de nieuwe isolatiewaarden en de verschillende seizoenen, om te achterhalen hoeveel units er nodig zijn.

Echter is het volledig uitbreiden van de machinecapaciteit op dit moment nog niet aan de orde. Daarom was het de wens van Hordijk om het plan op te splitsen in verschillende fases, te starten met het installeren van de klimaatinstallaties voor de huidige capaciteit, plus 20%. Omdat de oplossing modulair toepasbaar is, is dit eenvoudig te realiseren. Breidt de capaciteit uit, dan kan Hordijk hier snel op schakelen. In het ontwerp van de hal is namelijk rekening gehouden met de toekomstig te plaatsen klimaatinstallaties.

Frisse Fabriek certificaat

Met de nieuwe hal voldoet Hordijk Verpakking ook aan de eisen van de Frisse Fabriek. Het certificaat is inmiddels uitgereikt en de werknemers kunnen profiteren van een aangenaam en comfortabel klimaat.

hordijk-frisse-fabriek-uitreikingFrisse Fabriek certificaat uitreiking aan dhr. Fons Groenen - Technisch Directeur Hordijk Verpakkingen namens Gerton Oost, Technisch Adviseur Klimaat 

Win tijd met slimme berekeningen en simulatie tools

Door slimme berekeningen en simulatie tools is het dus mogelijk om een optimaal binnenklimaat te realiseren voor een nieuw te bouwen productiehal. Door in het bouwontwerp al rekening te houden met de te plaatsen klimaatinstallaties, voorkom je dat je in een later stadium aanpassingen moet doen. Daarmee win je tijd en zorg je direct voor ideale werkomstandigheden.

Ben jij nu nieuwsgierig naar wat de winst van een goed binnenklimaat kan zijn voor jouw organisatie? Onze technische adviseurs helpen je graag met de klimaatvraagstukken die je hebt, en download de case study van Hordijk Verpakkingen voor meer informatie over dit bedrijf. 

Download de case study van Hordijk Verpakkingen

 

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail