Zo bereik je hogere productiviteit in distributiecentra

Kees Sietsma | 7 juni 2016
Productiviteit_in_distributiecentra.png

Productiehal blog 30 meiIn mijn vorige blog had ik het al over de warmteproblematiek in distributiecentra. Warmte heeft grote invloed op het welbevinden van medewerkers. Hoe kun je deze warmteproblematiek – en andere klimaatproblemen – in jouw distributiecentrum aanpakken? En welke invloed heeft dit op de productiviteit?

Behaaglijk klimaat

Uit onderzoek – van de Deense professor Povl Ole Fanger – blijkt dat mensen zich het meest behaaglijk voelen bij een temperatuur van twintig graden. Elke graad hierboven zorgt voor een productiviteitsdaling van vier procent. Des te meer reden om voor een aangenaam binnenklimaat te zorgen. Maar hoe zorg je daarvoor in een gebouw met veel verdiepingsvloeren waarin mensen aan het werk zijn? Door niet te kiezen voor verwarming en minimale ventilatie (Bouwbesluit), maar juist te focussen op meer koeling en ventilatie!

Vier jaargetijden

Systemen moeten niet alleen een aangenamer klimaat creëren tijdens een warme zomer of vochtige winter. Ze moeten het hele jaar door presteren! Je personeel heeft in de winter behoefte aan verwarming en in de zomer juist aan koeling. Hoe ziet zo’n duurzaam klimaatsysteem er dan uit?

  • Verwarming met gasheaters
  • Hergebruik interne warmte
  • (Natuurlijke) ventilatie
  • Adiabatische koeling

Bij de eerste drie termen kunnen we ons allemaal wat voorstellen, maar wat is adiabatische koeling precies?

Adiabatische koeling

Bij adiabatische koeling voer je buitenlucht door een bevochtigd koelpakket. Het water wil hierdoor direct verdampen, maar daar is warmte voor nodig. Die warmte komt uit de buitenlucht. Daardoor zakt de temperatuur van de naar binnen gevoerde buitenlucht, met koele lucht op de werkvloer als gevolg.

Een voorbeeld

Stel: het is zomer. Buiten is het 28 graden Celsius. Binnen warmt de lucht – door alle mensen en installaties – al snel op tot zo’n 35 á 40 graden. Natuurlijk is dit geen aangenaam werkklimaat voor het personeel. Door adiabatische koeling toe te passen, stijgt de performance van een klimaatinstallatie enorm. Zo is de buitentemperatuur van 28 graden met ongeveer 8 á 10 graden terug te brengen. De uiteindelijke ruimtetemperatuur komt dan neer op zo’n 25 graden; een aangenamere werkomgeving.

Met plezier naar het werk

Een dergelijke duurzame oplossing voldoet aan de eisen van BREEAM en zet de mens centraal. De lagere temperaturen – zo’n 25 graden in de zomer – zorgen ervoor dat werknemers weer met plezier naar het werk gaan. Maar ook de ventilatie en verse lucht in het pand – het hele jaar door – beïnvloeden het welbevinden van personeel.

Verse lucht

Grote distributiecentra staan vaak vol met kartonnen dozen. Deze kartonnen dozen zorgen voor een wat muf klimaat. Denk maar eens terug aan een verhuizing. Herken je die muffe geur van verhuisdozen? Daar word je niet blij van! Maar daar blijft het niet bij… Er ontstaat ook nog eens karton fijnstof die hygroscopisch is. Die fijnstof maakt het klimaat nog onaangenamer en kan op termijn zelfs luchtwegproblemen veroorzaken. Hierdoor stijgt de behoefte aan verse lucht alleen maar.

Comfortabel werkklimaat

Door de klimaatproblemen in een distributiecentrum aan te pakken, ontstaat er een comfortabel werkklimaat met: 

  • schone lucht
  • de juiste temperatuur
  • voldoende ventilatie

Kortom, een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert: werknemers zijn duurzaam inzetbaar, productiever en vallen minder vaak uit. Staat het binnenklimaat al op jouw agenda?

New Call-to-action

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail