Koeling en Verwarming, Energie besparen, Frisse Fabriek, Adiabatische koeling • 2 min lezen

Wil je resultaat? Zet TCO voorop in je keuze voor een klimaatinstallatie!

Kees Sietsma - gepubliceerd op 19 januari 2016

_8501641_Def_Def_Colt_Drentea_Emmen-3Het begrip Total Cost of Ownership (TCO) staat steeds vaker centraal bij onze investeringen. En dat is logisch; bij de aanschaf van bijvoorbeeld een klimaatinstallatie moet je verder kijken dan de initiële investering. Zo kan het zijn dat een partij een klimaatinstallatie als goedkoopste aanbiedt, maar dat diezelfde installatie tijdens het gebruik toch duurder uitvalt. Zo’n installatie is bijvoorbeeld minder energiezuinig. Op welke zaken moet je nu letten als je de TCO centraal zet? In deze blog laat ik het je zien.

Total Cost of Ownership (TCO)

Als we de definities erop nalezen, staat het begrip Total Cost of Ownership (TCO) voor:

“Een filosofie gebaseerd op het volledig inzichtelijk maken van alle kosten gerelateerd aan de aanschaf en het gebruik gedurende de levenscyclus van ingekochte goederen en diensten.”

Bij de selectie van een klimaatinstallatie moeten we dus vanaf het allereerste begin kijken naar het complete plaatje:

Duurzame systemen

Bij klimaatinstallaties bepaalden de ventilator, de verwarming en de koeling ooit zo’n 87% van het totale energieverbruik. Gelukkig ziet dat plaatje er tegenwoordig heel anders uit. Zo is het woord ‘koeling’ niet langer een mooi woord voor energievretende systemen. We beschikken over duurzamere installaties die weinig energie verbruiken of zelfs hergebruik van energie mogelijk maken.

Natuurlijke koeling

Een voorbeeld van een duurzame innovatie is natuurlijke koeling. Dit klimaatconcept combineert adiabatische koeling met natuurlijke ventilatie. Bij adiabatische koeling voer je de buitenlucht door een soort van natte krant. Hierdoor verdampt het water automatisch. De warmte die daarvoor nodig is, haalt het systeem uit de buitenlucht. Met als gevolg dat de temperatuur van die buitenlucht daalt. Adiabatische koeling is bijzonder effectief en energiezuinig. Het levert dan ook een grote kostenbesparing op. In combinatie met natuurlijke ventilatie is zelfs geen stroom meer nodig. Andere voorbeelden van duurzame innovaties zijn bijvoorbeeld plasmafiltratie en hybride klimaatsystemen.

Plasmafiltratie

Plasmafiltratie zorgt voor de geurreductie van bijvoorbeeld gft- of slachtafval. Zuurstof wordt langs een hoogfrequente buis geleid. De positief geladen zuurstofdeeltjes gaan hierdoor een reactie aan met de geurmoleculen, die uiteenvallen in de oorspronkelijke componenten. De geurbestrijding vindt direct bij de bron plaats en heeft een hoog rendement (95%), met een laag energieverbruik.

Hybride klimaatsystemen

Hybride klimaatsystemen winnen thermische energie (warmte of koude) terug, maar slaan ook energie op. De warmte of koude belandt in een energiebuffer en is daarna direct inzetbaar in een koel- of verwarmingssysteem.

Beter voor mens, milieu en portemonnee

Deze duurzame voorbeelden zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Daarnaast levert het een comfortabel werkklimaat op voor de mens:

  • schone lucht
  • juiste temperatuur
  • voldoende ventilatie

Een dergelijk gezond en veilig werkklimaat is niet alleen prettig, het heeft ook direct resultaat:

  • duurzame inzetbaarheid van werknemers
  • hogere productiviteit
  • minder uitval

Met als gevolg: een efficiënter gebruik van productiemiddelen, een lagere energiebehoefte en minder verspilling van grondstoffen. Hier valt dus directe winst te behalen!

Initiële investering of TCO?

Met de TCO als uitgangspunt is een duurzaam, gezond en productief werkklimaat binnen handbereik. Met alle positieve gevolgen van dien. Deze voordelen had je misschien wel over het hoofd gezien, als je de TCO niet centraal had gezet. Waarschijnlijk had je dan simpelweg gekozen voor de goedkoopste aanbieder. Waar kijk jij nu naar bij investeringen? Zet jij de TCO al centraal? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Post een reactie!

New Call-to-action

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma