Werkt adiabatische koeling in het Nederlandse klimaat?

Björn Oude Avenhuis | 20 oktober 2023

Adiabatisch koelen, oftewel koelen door water te verdampen is al een eeuwenoud concept. In de natuur zie je het veel, bijvoorbeeld door dieren die een verfrissende duik nemen. Doordat het water verdampt van het lichaam van het dier ontrekt het warmte waardoor het dier af kan koelen.

In theorie werkt het adiabatische koelsysteem het beste in een omgeving waar de warmtelast hoog is. Kortom: waar het erg warm is, niet alleen binnen maar ook buiten. Er is immers warmte nodig om water goed en effectief te laten verdampen. Dus, werkt adiabatische koeling eigenlijk wel in Nederland?

Adiabatische koeling in Nederland?

In Nederland hebben we in de zomer over het algemeen warm en droog weer. Juist op deze momenten is er een grotere koelbehoefte. Het voordeel is dat juist bij warm en droog weer een adiabatisch koelsysteem optimaal werkt. Het is zelfs mogelijk om tot 10 graden onder de buitentemperatuur te koelen. Dat betekent dat als er 25 graden ingezogen wordt de lucht tot 15 graden gekoeld kan worden. Koelen met een adiabatisch koelsysteem werkt dus in Nederland goed op de momenten dat er de grootste behoefte is aan koelere lucht in een gebouw. Kortom, het antwoord op de vraag is: ja!

Milieuvriendelijk & kostenvriendelijk koelen

Het koelen van een gebouw is vaak een prijzige opgave. Niet alleen moeten de systemen geplaatst worden maar ze moeten ook nog eens aan staan en zorgen voor koelte op piekmomenten. Adiabatische koeling heeft als voordeel dat de kosten lager liggen dan bij mechanische koelsystemen. De enige extra kosten zijn de tussen 50 en 100 m3 voor het waterverbruik. Hiermee is een adiabatische koeling nog milieubewuster. 

Doordat er minder energie nodig is om een gebouw efficiënt te koelen kost het systeem ook minder geld in gebruik. Daarnaast is er minder complex onderhoud nodig aan het systeem. Een adiabatisch koelsysteem is dus niet alleen prettig voor de gebruikers van een gebouw, maar ook voor de natuur én de portemonnee.

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail