Warmteterugwinning voor industriële wasserijen: energie besparen, verwarmen, ventileren én koelen

Stefan van der Velden | 10 januari 2023

De energiecrisis raakt iedereen. Bij industriële wasserijen wordt veel energie verbruikt en komt veel restwarmte vrij uit het proces. Industriële wasserijen werken bijvoorbeeld voor kantoren, horeca, ziekenhuizen, voedselindustrie maar ook voor cleanrooms.

In deze blog leest u hoe warmteterugwinning kunt inzetten in de industriële wasserij en het werkklimaat kunt verbeteren.

Waarom is warmteterugwinning belangrijk bij industriële wasserijen?

Hoog energieverbruik en energietarieven

Zoals we eerder ook al schreven in de blog over warmteterugwinning uit vervuilde luchtstromen heeft de industrie zwaar te lijden onder de energietarieven. Verschillende bedrijven staan voor de keuze: nu enorm energie besparen of de stekker eruit trekken.

Zo ook bij wasserijen. U kunt zich voorstellen dat grote hoeveelheden industriële wasmachines, drogers, mangels (strijkijzers) veel energie verbruiken.

Veel restwarmte

Naast flink energieverbruik hebben wasserijen te kampen met grote restwarmte vanuit het proces. Dit levert aan de ene kant een onaangenaam werkklimaat op en is aan de andere kant zonde van de energie. Daar moet wat mee gebeuren.

Onaangenaam werkklimaat

In wasserijen kan een onaangenaam werkklimaat heersen. Warmteterugwinning kan helpen om de temperatuur op een energiezuinige manier op orde te krijgen. Maar de inzet van warmteterugwinning leidt alleen tot een prettiger werkklimaat als er is nagedacht over de luchtstromen en luchtkwaliteit.

Toenemende vraag aan cleanrooms en schoon textiel

Er zijn steeds meer bedrijven die behoefte hebben aan een cleanroom. Of het nu gaat om de voedselindustrie, high tech of de medische wereld. Een gevolg van de toenemende behoefte aan cleanrooms is een grotere vraag naar professioneel gereinigde kleding. Daarbij spelen professionele wasserijen een grote rol.

De terugverdientijd is kort

Warmteterugwinning levert enorme besparingen op. Maar er zijn ook nog eens goede subsidiemogelijkheden die de investering de moeite waard maken. Zoals bijvoorbeeld de energiebesparingsaftrek (EIA), Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) of voordelen uit generiek rekenmethoden. Kortom, nu is het moment.

wasserij (5)

Uitdagingen van warmteterugwinning

Uitdaging: strenge hygïenevoorwaarden

Binnen een wasserij gelden vaak strenge hygiënevoorwaarden, zeker als er kleding voor cleanrooms schoongemaakt wordt. Contaminatie moet dan voorkomen worden. Zoals bijvoorbeeld in de farmaceutische sector, high tech of food. Daarom moeten soms gedeeltes van de wasserij met dezelfde hygiënestandaarden ingericht worden als een cleanroom.

Warmteterugwinning uit vervuilde luchtstromen kan hier ook toegepast worden, mits er een integraal plan wordt gemaakt met een drukstrategie.

Uitdaging: Onderdruk en overdruk

Een wasserij heeft te maken met drukverschillen. De drogers en mangels (strijkijzers) onttrekken lucht uit de ruimte. Hierdoor ontstaat onderdruk. Zodra er dan een deur wordt geopend, trekt er vanzelf vervuilde lucht naar binnen. Om dit te voorkomen is een slimme drukstrategie nodig om deze onderdruk te compenseren.

Bij het transport van het textiel is een verhoogd niveau van ventilatie nodig. Deze ventilatie is nodig om de lucht schoon te houden. Dit heeft ook gevolgen voor de druk.

Uitdaging: werkklimaat

In de zomers is het bloedheet in de wasserijen. Bovendien is de luchtvochtigheid erg hoog. De luchtkwaliteit kan ook minder goed zijn door stofdeeltjes en pluizen in de lucht. Daarom moet er goed geventileerd worden. Richt u dit niet goed in, ontstaat er juist tocht. In de winter is dit onwerkbaar voor de medewerkers die daar staan.

Er moet dus goed worden nagedacht over de luchtkwaliteit in een pand. Warmteterugwinning is erg waardevol, maar deze warmte lucht moet wel goed worden ingezet om een verbetering in het klimaat voor elkaar te krijgen.

Uitdagingen van warmteterugwinning

Uitdaging: strenge hygïenevoorwaarden

Binnen een wasserij gelden vaak strenge hygiënevoorwaarden. Vaak worden kledingstukken gewassen voor de voedingsmiddelenbranche of verwante bedrijfstakken zoals de verpakkingsindustrie. Speciale aandacht is er voor kleding voor cleanrooms. Contaminatie moet dan voorkomen worden. Zoals bijvoorbeeld in de farmaceutische sector, high tech of food. Daarom moeten soms gedeeltes van de wasserij met dezelfde hygiënestandaarden ingericht worden als een cleanroom.

Warmteterugwinning uit vervuilde luchtstromen kan hier ook toegepast worden, mits er een integraal plan wordt gemaakt met een drukstrategie.

Uitdaging: Onderdruk en overdruk

Een wasserij heeft te maken met drukverschillen. Diverse processen zoals drogers en mangels (strijkijzers) onttrekken lucht uit de ruimte, waardoor een onderdruk in de ruimte ontstaat. Hierdoor stroomt er op een ongecontroleerde wijze via kieren, spleten of geopende deuren ongefilterde lucht naar binnen wat uit hygiëne oogpunt ongewenst is. Om dit te voorkomen is een slimme drukstrategie nodig om deze onderdruk te compenseren.

Uitdaging: werkklimaat

In de zomers is het bloedheet in de wasserijen. Bovendien is de luchtvochtigheid hoog. Deze combinatie van hoge binnentemperaturen en hoge vochtigheid maken het vaak erg oncomfortabel. De luchtkwaliteit kan ook minder goed zijn door stofdeeltjes en pluizen in de lucht. Daarom moet er goed geventileerd worden. Richt u dit niet goed in, ontstaat er juist tocht. In de winter is dit erg onaangenaam voor de medewerkers die daar staan.

Er moet dus goed worden nagedacht over de luchtkwaliteit in een pand. Warmteterugwinning is erg waardevol, maar deze warmte lucht moet wel goed worden ingezet om een verbetering in het klimaat voor elkaar te krijgen.

wasserij (6)

Warmteterugwinning voor industrie van Colt

De warme lucht die uit het wasserijproces vrijkomt bevat veel deeltjes. Dat kan stof zijn, pluisjes van het textiel of andere vervuilingen. Om de warmte terug te winnen is een wisselaar nodig die om kan gaan met vervuilde lucht. Lang was het niet mogelijk maar nu kan het!

Deze warmtewisselaar levert hoge rendementen op en maakt warme, vervuilde lucht bruikbaar om opnieuw in te zetten. Colt combineert deze warmtewisselaar met andere klimaatsystemen om een goed werkklimaat te creëren in alle seizoenen.

In de winter wordt de proceswarmte ingezet om de rest van het bedrijf te verwarmen met schone lucht. Dit bespaart veel op de energiekosten. In de zomer wordt de klimaatinstallatie ingezet om te koelen en te ventileren met frisse buitenlucht door middel van adiabatische koeling. Dit is voordeliger dan mechanische koeling.

De oplossingen van Colt zorgen bent u verzekerd van een integrale aanpak, waarbij comfort hygiëne en duurzaamheid gewaarborgd is.

wasserij (1)

Integrale aanpak van Colt voor warmteterugwinning (WTW)

Colt ondersteunt, ontwerpt en onderhoudt klimaatoplossingen gericht op industriële toepassingen.

Op basis van een onderzoek wordt een drukstrategie opgesteld. Welke luchtstromen zijn er? Welke ruimtes staan op onderdruk of overdruk? Welke hygiënevoorwaarden spelen er? Wat is de warmtebelasting en vochtbelasting.

Colt zorgt ervoor dat de luchtstromen van schoon naar vuil lopen. Zo is de luchtkwaliteit hoog in alle fases van het proces. Het werkklimaat wordt geborgd door garanties op basis van de besproken ruimtecondities.

Colt heeft bewezen ervaring in diverse klimaatuitdagingen in bijvoorbeeld high tech, textielproductie, distributie, verpakking van voedsel, voedselindustrie, bakkerij, spuitgieterij en ook in de wasserij.

Ook geïnteresseerd in besparingen door warmteterugwinning en/of een prettig werkklimaat in de wasserij of in andere industrieën? Neem contact op en we gaan graag met u in gesprek.

Neem contact op

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail