Warmte in distributiecentra; het probleem in kaart gebracht

Kees Sietsma | 24 mei 2016
Distributiecentrum_warmte.jpg

Distributiecentrum_warmte.jpgDe rol van distributiecentra wordt steeds belangrijker. Dit komt met name door de ontwikkelingen in de e-commerce, veel mensen kopen en verkopen producten via internet. We kennen allemaal het principe: voor 23.00 uur bestellen, de volgende dag al in huis. Of extremer: vandaag voor 12.00 uur besteld, is vandaag nog in huis. Ongemerkt zijn er ontzettend veel mensen hard aan het werk om ervoor te zorgen dat jouw pakketje op tijd bij je thuis is. Hartstikke fijn voor jou, maar de werknemers in distributiecentra werken vaak onder minder prettige arbeidsomstandigheden.

Het warmteprobleem in distributiecentra

Wat gebeurt er als je de volgende elementen combineert? Veel mensen, grote ruimtes, meerdere verdiepingen (mezzanine vloeren), veel verlichting en veel apparatuur… Er ontstaat een warmteprobleem! Dit warmteprobleem – kenmerkend voor distributiecentra – heeft onmiddellijk effect op het welbevinden en de productiviteit van de medewerkers. Eigenlijk is het vreemd dat dit probleem in distributiecentra nauwelijks aandacht krijgt. Stel je eens voor dat je op kantoor onder tropische temperaturen moest werken.. Waarom zou dat in distributiecentra dan wel normaal zijn?

Gezonde utiliteitsgebouwen

De markt is er – onder andere dankzij regelgeving – al wél op ingericht om gezonde utiliteitsgebouwen neer te zetten. En de markt weet ook hoe dit te realiseren is. Regels en richtlijnen stellen duidelijk wat er van gezonde gebouwen verwacht wordt:

  • Energieprestatie (EPC)
  • Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR)
  • Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM)

Steeds meer bedrijven gaan voor gezonde gebouwen en een gezonde werkomgeving. Zo streven ze naar een hoge BREEAM-score, maar ook naar een hoge Happy Index. Deze Happy Index illustreert hoe happy mensen zijn met het gebouw en het klimaat.

Ontevredenheid over binnenklimaat

Ondanks deze toegenomen aandacht voor het werkklimaat, blijkt uit onderzoek van TNO (Houtman en Van den Berg) dat:

  • 24% van de werknemers in Nederland het binnenklimaat als ‘onprettig’ ervaart
  • 32% van mening is dat de temperatuur slecht te regelen is
  • 16% last heeft van hinderlijke tocht.

Er is dus nog steeds werk aan de winkel, met name in distributiecentra. Grote gebouwen zoals distributiecentra vertonen namelijk een groot manco. Ondanks de aandacht voor BREEAM en EPC, krijgt het juiste binnenklimaat nog niet een standaard prioriteit. Temperaturen lopen onaangenaam op en als er veel mensen aan het werk zijn, stijgt de temperatuur erg snel.

Verwarming in distributiecentra?

Verwarming in distributiecentra is dus wel het laatste waar het personeel aan moet denken. Toch kunnen we Nederland het beste omschrijven als een echt verwarmingsland. Want: in een nieuw gebouw moet verwarming komen. En dat terwijl verlichting – door de goede isolatie – vaak alleen al volstaat om het pand op temperatuur te houden. Als het eenmaal warm is, dan blijft het ook warm. Zeker in de zomer. Even een raam openzetten, is dan niet de oplossing voor het warmteprobleem. Maar wat dan wel?

In een volgende blog ga ik verder in op de mogelijkheden om de warmteproblematiek in distributiecentra aan te pakken en de productiviteit zo te verhogen. Voor nu: herken jij dit warmteprobleem? En hoe ga jij hiermee om? Wil je alvast een sneak peek van de oplossing? Bekijk dan deze video eens of download het whitepaper over de logistiek hier:

New Call-to-action

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail