Waarom in veel distributiecentra de productiviteit ‘s zomers daalt

Kees Sietsma | 16 mei 2017
Warehouse.jpg

Warehouse.jpgDe markt van distributiecentra ontwikkelt zich explosief. In 2016 werd in Nederland voor circa 20 miljard euro online besteld, een groei van 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. En daarom moeten de productiviteit en efficiëntie van de werkzaamheden optimaal zijn, vooral in distributiecentra met mezzaninevloeren. Maar dat is zeker ‘s zomers vaak niet het geval. Hoe komt dat? Op die vraag geven we in dit blog antwoord.


3 redenen waarom het ‘s zomers snel warm wordt in distributiecentra met mezzaninevloeren

Buiten de hoge(re) buitentemperatuur, zijn er nog drie redenen waarom juist in distributiecentra met mezzaninevloeren de temperatuur hoog oploopt (en in sommige gevallen zelfs de veertig graden aantikt).

In dit type distributiecentra is er veel verlichting en apparatuur aanwezig. Hierdoor wordt er op het totale oppervlakte per vierkante meter veel warmte geproduceerd die tussen de verdiepingsvloeren blijft hangen. Bovendien zijn distributiecentra goed geïsoleerd, omdat ze moeten voldoen aan bepaalde isolatie-eisen. Dit is in de winter een voordeel, maar wanneer de buitentemperatuur stijgt wordt het al snel te warm. Dit komt omdat de warmte door de goede isolatie niet weg kan. Hierdoor neemt de temperatuur alleen maar verder toe.

En dat is zeer nadelig voor de productiviteit van het personeel. Uit onderzoek van de Deense professor Povl Ole Fanger blijkt dat mensen zich het meest behaaglijk voelen bij een temperatuur van twintig graden. Elke graad hierboven zorgt voor een productiviteitsdaling van vier procent. Een temperatuur van ongeveer veertig graden vermindert de productiviteit dus met tachtig procent. In deze business, waarbij efficiëntie en effectiviteit — voor 23.00 uur besteld, morgen in huis — hoog in het vaandel staan, is dat niet wenselijk.


Adiabatische koeling: de ideale oplossing?

Om een aangenaam werkklimaat in distributiecentra te creëren is koeling en ventilatie noodzakelijk. Maar wat is hiervoor de beste oplossing? Dat is afhankelijk van jouw specifieke situatie, maar adiabatische koeling (of Het Nieuwe Koelen) is een oplossing die zeer effectief én duurzaam is.

In onderstaande video vertelt Niek Menting, Business Development Manager bij Colt International, meer over deze techniek en wat de voordelen ervan zijn.

 


 Wil je meer weten over hoe je van te hoge temperaturen naar een productief werkklimaat in nieuwe en bestaande distributiecentra gaat? Download dan het whitepaper dat wij hierover schreven.

 

New Call-to-action

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail