Waarom een gecombineerde brandventilatie en natuurlijke ventilatie eenheid nu een nóg betere keuze is

Erik Peeters | 4 juli 2017

ECOisoliert_aufColthalle_602.jpgEen natuurlijke ventilatie eenheid die geschikt is voor zowel brandventilatie en natuurlijke ventilatie is op zich niks nieuws. Sterker nog, dit bestaat al tientallen jaren, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurlijke lamellenventilatie eenheid op het dak. Maar vanzelfsprekend staat de ontwikkeling hierin niet stil. De Colt EuroCO is hier een mooi voorbeeld van. In dit blog vertellen we wat de voordelen van deze unit zijn en waarom het nu een nog betere keuze is.

Wat is EuroCO?

EuroCO is een natuurlijke lamellenventilatie eenheid die zowel geschikt is voor het afvoeren van rook, hitte en verbrandingsgassen (en die voldoet aan de EN 12101-norm) als voor het afvoeren van ventilatielucht voor dagelijkse ventilatie. Verder kan de ventilatie eenheid gebruikt worden voor daglichtvoorziening.

 

Wat zijn de voordelen van EuroCO?

Behalve dat de EuroCO een combinatie is van brandventilatie en natuurlijke ventilatie heeft het nog een aantal andere voordelen:

  • Het is relatief goedkoop
  • Het heeft een grote aerodynamische doorlaat
  • Het is zeer breed en multifunctioneel toepasbaar, zowel binnen industriële gebouwen als utiliteitsbouw. Bijvoorbeeld op stations, in winkelcentra of een magazijnhal.
  • Het kan zowel pneumatisch als elektrisch aangestuurd worden. Is de EuroCO toegepast als automatische brandventilatie eenheid? Dan is het bedieningsmechanisme standaard uitgevoerd met een smeltzekering. Bij het bereiken van een bepaalde temperatuur (72°C, 93°C of 141°C) gaan de lamellen automatisch open.
  • Er zijn diverse jaloezie uitvoeringen mogelijk: aluminium, polycarbonaat (lichtdoorlatend) en glas (lichtdoorlatend)

Waarom EuroCO nu een nog betere keuze is

Zoals gezegd staan ontwikkelingen niet stil, ook niet omtrent de EuroCO. Ten opzichte van de ‘standaard’ versie zijn er nu twee dingen die daarvan wezenlijk verschillen:

1. De unit heeft het label ‘doorvalveilig’

Omdat EuroCO een brandventilatie en natuurlijke ventilatie eenheid is die op het dak wordt geplaatst, is het natuurlijk belangrijk dat het een optimaal veiligheidsniveau garandeert. Wanneer er bijvoorbeeld iemand op het dak aan het werk is, is het niet de bedoeling dat hij of zij door de installatie heen valt. Die veiligheid garandeert het product.

De EuroCO is hier uitvoerig en officieel op getest en voldoet nu aan deze veiligheidseisen.

Deze video laat de officiële test zien om te bepalen of EuroCO nu ook doorvalveilig is. 

 

2. De eenheid heeft een hogere isolatiewaarde

Maar aandacht voor het veiligheidsaspect is niet het enige waar de afgelopen tijd de focus op lag. Isolatiewaardes en milieu-eisen spelen met het oog op duurzaamheid voor veel organisaties een steeds belangrijkere rol. Misschien kun je het al raden: er is nu ook een geïsoleerde versie van EuroCO op de markt.

Deze geïsoleerde versie wordt gekenmerkt door een zeer lange levensduur, gering warmteverlies en het kan in elke voorkomende constructie geïnstalleerd worden. Het type lamellen en de isolatie van de behuizing zorgen voor een optimale U-waarde tot 1,6 W/m² K.

Download de brochure en kom meer te weten of de nieuwe, geïsoleerde versie van EuroCO.

Download de iECO brochure

Erik Peeters
Erik Peeters
Commercieel Manager Brandveiligheid
Stuur een mail