Waarom er bij het voldoen aan lasrooknormen meer focus moet zijn op Chroom 6

Stefan van der Velden | 3 oktober 2017
chroom 6.png

chroom 6.pngChroom 6 is de laatste maanden een ‘hot topic’. Deze zomer zijn er in Tilburg weer 33 nieuwe ‘slachtoffers’ ontdekt die aan deze giftige en kankerverwekkende stof zijn blootgesteld. En dat niet alleen: afgelopen maart is de grenswaarde verlaagd voor een betere bescherming van werknemers. En dat kan ook gevolgen hebben voor jouw ventilatiesysteem dat de lasrook afvoert. We merken dat er in de praktijk nog te weinig focus ligt op het vrijkomen van Chroom 6 in het lasproces. Er wordt vooral gekeken naar de lasrooknorm in zijn algemeenheid. En dat kan verregaande gevolgen hebben. In dit blog gaan we er dieper op in. Lees dus vooral verder!


Wat is Chroom 6?

Maar eerst even een klein uitstapje naar Chroom 6 zelf. Chroom 6 is een stof die onder andere wordt verwerkt in verf, hout, plastic en metaal. Het is een stof die de stevigheid vergroot en bescherming geeft tegen corrosie, maar ook schadelijk is voor de gezondheid omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

In bijna elk lasproces komt wel Chroom 6 vrij — afhankelijk van het type lasdraad dat je gebruik — maar bij RVS ligt de concentratie die vrijkomt een stuk hoger.


De aangescherpte Chroom 6 norm

De grote gezondheidsrisico’s zijn de reden dat de grenswaarden van Chroom 6 zijn verlaagd aan het begin van dit jaar naar 1µg/m³. De eerdere grenswaarden bleken namelijk onvoldoende bescherming te bieden en gaven een groter risico op kanker dan eerder gedacht. En daarmee is het nog belangrijker om de blootstelling aan deze stof tijdens het lasproces in kaart te brengen.

Maar in de praktijk merken we dat hier nog te weinig focus op ligt. Te vaak wordt nog gekeken naar de algemene lasrooknorm — 1 mg/m³ voor een 8-urige werkdag. Terwijl de aangescherpte Chroom 6 grenswaarde maatgevend kan zijn voor jouw ventilatiesysteem om de lasrook af te voeren.

Wanneer de grenswaarde van Chroom 6 maatgevend is, maar je hier niet aan voldoet kan dat (grote) gevolgen hebben. De arbeidsinspectie handhaaft hier namelijk op — de gezondheid van medewerkers staat immers voorop.

Het loont dus de moeite om hier (opnieuw) naar te kijken. Het kan namelijk zijn dat je huidige installatie moet worden aangepast op de nieuwe Chroom 6 grenswaarde omdat er meer ventilatie nodig is.


Breng in kaart of je voldoet aan de nieuwe Chroom 6 norm

Wij kunnen je helpen om in kaart te brengen of dit inderdaad het geval is. Aan de hand van jouw las- en lasdraadprocessen meten we of je aan de norm voldoet en of er sprake is van een veilig werkklimaat. We meten hoeveel Chroom 6 er tijdens jouw lasproces vrijkomt aan de hand van lasdraad gegevens, omstandigheden en gebruik en wat eventueel zou moeten gebeuren om een gezond binnenklimaat te creëren — zodat je voldoet aan alle voorwaarden.

Daarbij kunnen we ook direct kijken naar de arbeidsomstandigheden. Kunnen we hier — inzake temperatuur — nog een slag in maken? Lassers hebben doorgaans dikke beschermende kleding aan en worden blootgesteld aan processen waar veel warmte vrijkomt. Dit heeft een onaangenaam werkklimaat tot gevolg. Indien ruimtelijke ventilatie noodzakelijk is kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van adiabatische koeling om het binnenklimaat verder te verbeteren.

Spreek met een klimaatspecialist en breng in kaart of je voldoet aan de aangescherpte Chroom 6 norm.

 

Spreek met een klimaatspecialist

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail