Waarom Anvil Industries voor een integraal ontwerp Clean Produceren heeft gekozen

Raymond Kahle | 22 september 2020
colt international - cleanroom - anvil industries - maakindustrie

anvil-1Anvil Industries is de overkoepelende organisatie van meerdere CNC metaalbewerkingsfabrieken, waaronder de twee machinefabrieken Jansen Machining Technology en Job Precision. Onder de naam Anvil Industries zijn meerdere bedrijven werkzaam in de fijnmechanische industrie, waaronder bovengenoemde machinefabrieken. Deze twee zijn tezamen met het kantoor van Anvil gevestigd in een nieuw gebouwd pand in Valkenswaard en zijn de samenwerking met Colt aangegaan voor het invullen van hun klimaatbeheersingsvraagstuk.

De huidige samenwerking is voortgevloeid uit een eerdere opdracht voor Jansen Machining Technology inmiddels alweer wat jaren geleden, waarbij Colt de klimaatbeheersing heeft verzorgd volgens de destijds geldende richtlijnen. Dit was door middel van een luchtbehandelingskast, wat inhoudt dat er uitsluitend op basis van ventileren gekoeld werd. Een goed werkend en duurzaam systeem, maar door de nieuwste technieken van deze tijd, waaronder klimaatbeheersing door middel van adiabatische koeling, het gebruik van slimme mechanische koeling, warmtepompen en ISO gecertificeerde filtering, was er een significante upgrade mogelijk. Vanuit de organisatie was dit de uitvraag aan Colt.

Anvil Industries heeft Colt vervolgens volledig betrokken bij de ontwerpfase, bouwfase, opleveringfase en gebruiksfase in het kader van het bouwen van een nieuwe productiefaciliteit en het uitbreiden van het bestaande productieproces. Van waaruit Colt is gestart met een custom made ontwerp bestaande uit: een adiabatisch koelsysteem, een ventilatiesysteem, mechanische koeling, warmtepompen, ISO gecertificeerd filtersysteem, complete meetkamers en een gezamenlijke cleanroom voor Jansen Machining Technology en Job Precision.

Mede door het bouwen van deze state of the art cleanroom kan Anvil clean produceren en haar klanten volledig ontzorgen. De cleanroom is voorzien van:

  • Overdruk: er kan geen vervuilde lucht van andere ruimtes in de cleanroom komen;
  • Gevalideerde cleanroom: ISO stofklasse 7;
  • Turbulente luchtstroom;
  • Warmtepompsysteem. 

Art_impression_Anvil

Vroeger was het altijd warm (en soms snikheet) in de productiehal

Doordat er vroeger voornamelijk met mechanische ventilatie werd gewerkt, was precisie klimaatbeheersing niet mogelijk. Het verkrijgen van een constante temperatuur was de droom van iedere productiefaciliteit waarbij nauwkeurigheid van productie én de beheersing van factoren zoals warmte een belangrijke rol speelde. Echter was dit destijds niet haalbaar. Het kon een aantal dagen goed gaan als de buitentemperatuur zich onder ruimtetemperatuur bevond en de productie op gelijk niveau draaide, maar dan was het flink afzien wanneer vervolgens de productie werd opgeschroefd, terwijl de temperatuur buiten ook toenam.    

Adiabatische koeling en het gebruik van warmtepompen heeft dit volledig omgegooid. Het verkrijgen en behouden van een constante ruimteconditie is tegenwoordig een absolute must voor een groot deel van de productiebedrijven en dit wordt volledig mogelijk gemaakt door deze innovatie en duurzame manier van koelen. Op een warme dag is het hierdoor nu precies 20 graden °C in de fabriek en ook op een koude dag is het precies 20 graden °C.

Dit heeft dus niet alleen terugslag op het productieproces, maar ook op het werkklimaat van het in de productiehal aanwezig zijnde personeel. Het adequaat kunnen beheersen van het productieklimaat door middel van o.a. adiabatische koeling en warmtepompen is hiermee dan ook een erg welkom antwoord op de steeds strenger wordende ARBO wetgeving en -eisen omtrent het werkklimaat voor personeel in productiehallen.

Bekijk deze video voor een impressie van de oplossingen bij Anvil Industries:

 

Welke uitdagingen kent het juist koelen van productiefaciliteiten als die van Anvil Industries?

De uitdaging zit hem er vooral in dat er geen tocht of trek in de hal ontstaat én dat mensen fijn kunnen werken zonder dat ze hinder ondervinden van de klimaatinstallatie, terwijl het productieproces hier absoluut niet onder mag lijden. Én dat alles zo duurzaam en energiezuinig als mogelijk waarbij Clean Produceren de voorwaarde is.

Het is altijd een uitdaging om in een grote productiehal waar veel machines staan en waar veel warmte geproduceerd wordt, ervoor te zorgen dat er overal een gelijkmatige temperatuur wordt gewaarborgd. Door vooraf goed te meten en alle potentieel beïnvloedende factoren aan het licht te brengen, kan hier rekening mee gehouden worden bij het ontwerp. Door dit bij het ontwerp mee te nemen voorkom je dus eventueel later, wanneer alles eenmaal is ingericht, verassingen die (soms) grote wijzigingen kunnen vragen aan de installatie.

Om dergelijke verassingen geheel te voorkomen verzorgt Colt het gehele proces: van het eerste advies en de eerste metingen tot aan het gehele ontwerp, de productie, en het servicen en onderhouden van de installatie. Dan kan er achteraf, indien er aanpassingen nodig zijn, met finetuning exact de juiste koers worden bereikt.

Bij Job Precision specifiek was het van belang dat het productieproces strak op 20 graden °C wordt gedraaid en dat de temperatuur in de meetkamer strak op 20 graden °C zit. Het is ook van belang dat de meetkamer van Jansen ‘strak op 20 graden’ zit. Om dit te bereiken wordt er onder andere gewerkt met Colt warmtepompen die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid lucht binnen wordt gebracht en de temperatuur juist wordt beheerst op zowel koude als warme dagen. Tevens wordt ervoor gezorgd dat de grote hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de aanwezige compressorruimte op een te warme zomerdag wordt afgevoerd en op een koude dag wordt hergebruikt om het gebouw op te warmen, wat het proces erg energie efficiënt maakt.

anvil-6

Totaalpakket voor klimaatbeheersing met garanties op de temperatuur

Als One Stop Shop biedt Colt een totaalpakket voor klimaatbeheersing in een integraal ontwerp Clean Produceren en verzorgt hierbij zowel het advies (op basis van metingen die op de productielocatie plaatsvinden), maakt het ontwerp voor de klimaatinstallatie, produceert het geheel, installeert het en zorgt voor Service en Onderhoud van de installaties. Tevens geeft Colt garanties op alle systemen op basis van uitgangspunten die samen met de klant worden bepaald. Colt geeft dus daadwerkelijk garanties op de ruimte condities. Niet alleen op functionaliteit, maar ook op het resultaat in het behalen van de gewenste ruimtecondities.

Download de case study

Doordat Colt alles in eigen huis heeft en zich blijft ontwikkelen door vergaande kennisdeling binnen de organisatie zelf, heeft de klant dus geen andere externe partij nodig om haar klimaatbeheersing vraagstuk te tackelen. Colt zorgt eigenhandig en vanuit een samenspel met de klant voor een op maat ontwerp dat wanneer eenmaal geïmplementeerd is, constant wordt gevalideerd door doorlopende metingen. Mocht je vragen hebben over de koeling van jouw productiehal en/of professionele hulp nodig hebben bij jouw klimaatbeheersingsvraagstuk, hoe ingewikkeld deze ook is; neem dan contact op met één van onze specialisten. 

Wil je meer weten over de klimaatinstallatie bij Anvil industries? Download dan nu de case study en ontdek alle oplossingen voor deze organisatie. Colt - Casestudy - Anvil Industries

Raymond Kahle
Raymond Kahle
Sr. Technisch Adviseur
Stuur een mail