Waar moet een tunnelventilator aan voldoen?

Colt International | 22 september 2022

In deze blog vertellen we met welke factoren u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste ventilatie voor een verkeerstunnel of een treintunnel. Dankzij deze ventilatie is een tunnel voorzien van frisse lucht en is er in geval van brand een veilige toetreding voor hulpdiensten en kunnen aanwezigen veilig vluchten.

Bestand tegen de elementen

Een tunnelventilator is onderhevig aan allerlei krachten die optreden onder normale omstandigheden maar ook tijdens een brand. Denk hierbij aan de duwende en zuigende krachten van het voorbijrazende verkeer. Ook moet een goede tunnelventilator bestand zijn tegen hoge temperaturen (veelal 300 °C of hoger) en dient rekening gehouden te worden met de corrosieve uitlaatgassen in tunnel.

Bekabeling en stroomvoorziening

Ook is er in tunnels sprak van grote, door te bekabeling, te overbruggen afstanden en zijn grote kabeldiameters benodigd. Deze kunnen worden gereduceerd door te kiezen voor een 690 V spanningsvoorziening in plaats van een 400V voorziening. Dergelijke keuzes of reeds aanwezige spanningsvoorzieningen dienen dus in acht genomen te worden.

Hierbij dient ook de wijze van spanningsvoorziening (bijvoorbeeld naast het aansluiten van de spanningsvoorziening op de hoofdverdeelinrichting van het bouwwerk voorzien in een aggregaat) goed doordacht te zijn.

Voldoen aan vereisten

Door jarenlange ervaring en monitoring van de componenten is er veel data beschikbaar. Deze dat is vertaal naar factoren zoals Meantime between Failure (MTBF) en Meantime to repair (MTTR). Deze data kan aanvullend worden gebruikt om de juiste ventilator te kiezen.

Opstellingsrendement en onderhoud

Een tunnelventilator moet passen in de beschikbare ruimte om een zo goed mogelijk opstellingsrendement te behalen. Voor onderhoud is het ook noodzakelijk dat de ventilatoren toegankelijk zijn, liefst zonder dat de tunnel geheel afgesloten hoeft te worden voor verkeer.

Wilt u meer weten over tunnelventilatie in infrarenovatieprojecten? Neem contact op voor de mogelijkheden of bekijk de speciale pagina over tunnelventilatie en overdrukinstallaties in tunnels.

Colt International
Colt International