Drie voordelen van adiabatische koeling

Mike Sietsma | 7 november 2023

Het is nogal een uitdaging: je hoofd koel houden terwijl het binnen warmer en warmer lijkt te worden. Werknemers klagen over hitte en de productiviteit neemt af. Een (nieuw) koelsysteem is dan een goed idee. En koelen met een adiabatisch systeem is een nog beter idee, er zitten namelijk veel voordelen aan het gebruik van een adiabatisch koelsysteem, ook voor het koelen van een loods, productiehal of  fabriek. Welke voordelen adiabatische koeling heeft lees je in dit artikel.

Wat is adiabatische koeling?

De werking van adiabatische koeling is anders dan dat van reguliere koelsystemen. Adiabatische koeling werkt door middel van het verdampen van water. Door warme buitenlucht langs een pakket met water te blazen verdampt het water en koelt de lucht af.. Het resultaat is dus gekoelde buitenlucht die naar binnen komt. Bij adiabatische koeling worden dus geen chemische koelvloeistoffen of lucht gebruikt dat uit een vervuilde omgeving komt. Een ander bijkomend voordeel is dat bij adiabatische koeling gebruik gemaakt wordt van frisse buitenlucht en niet van gerecyclede binnen lucht.

Bij adiabatische koeling is de temperatuur binnen tot 10 graden onder de buitentemperatuur te koelen. Er zal dus nooit een te grote overgang zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. Dat is prettiger voor de gebruikers voor een gebouw. Bij een te grote overgang kunnen mensen last krijgen van zowel de binnen- als buitentemperatuur.

Beter voor het milieu

Het is mogelijk om efficiënt te koelen zonder onnodig het milieu te belasten. Bij een adiabatisch koelsysteem wordt alleen gebruik gemaakt van water om de lucht te koelen. Hierdoor zijn er geen vloeistoffen nodig die het milieu belasten en is de energiebelasting bij het koelen stukken lager.

De enige onderdelen die energie vragen zijn de ventilatoren die frisse lucht van buiten aanzuigen naar binnen. Er komen dus geen dure en energieslurpende onderdelen bij kijken die nog separaat de lucht koelen. Dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Kostenvriendelijk koelen

Veel koelsystemen koelen adequaat maar zijn in hun Total Cost of Ownership (de aanschaf, het onderhoud en de afschrijving) niet efficiënt. Dit komt onder andere doordat er meer kosten zijn aan het draaien van uitgebreide luchtbehandelingskasten. Een adiabatisch koelsysteem heeft daarentegen minder onderhoud nodig. Daarmee is adiabatische koeling voordeliger in gebruik en bezit dan conventionele koelsystemen. Over het algemeen heeft een adiabatisch koelsysteem op twee momenten in het jaar onderhoud nodig: de herfst en de lente.

In de herfst wordt het systeem klaar gemaakt voor de winter. Het water wordt dan afgesloten zodat deze niet in het systeem kan bevriezen. Verder wordt de ventilatie schoongemaakt zodat het systeem nog steeds kan voorzien in het aanvoeren van frisse lucht. In de lente zal het systeem geschikt gemaakt worden voor de warme periode. Het water zal worden ververst en het ventilatiesysteem zal worden nagelopen zodat deze in de zomer optimaal schone lucht kan aanvoeren en koude lucht kan verspreiden in het gebouw.

Mogelijkheden

Of het nou gaat om een woon-zorgcomplex, de maakindustrie of een kantoorpand: adiabatische koeling is vaker mogelijk dan gedacht. Het biedt niet alleen een kostenvoordeel met zich mee maar ook een voordeel voor het binnenklimaat. Kiezen voor adiabatische koeling is niet alleen kiezen voor efficiënt en kostenefficiënt maar ook voor een duurzame manier van klimatiseren. Een adiabatische koelsysteem draagt actief bij aan een hogere productie en betere werkomstandigheden. Ook weten hoe uw gebouw optimaal én duurzaam gekoeld kan worden? Neem contact op met één van onze klimaatexperts!Neem contact op 

 

Mike Sietsma
Mike Sietsma