De voordelen van een productief en gezond werkklimaat in de maakindustrie

Kees Sietsma | 6 maart 2018
gezond werkklimaat maakindustrie

gezond werkklimaat maakindustrieEen gezonde en productieve werkomgeving, duurzame inzetbaarheid van personeel, een laag verzuim: het zijn allemaal aspecten die in de maakindustrie steeds hoger op de agenda staan. Niet in de laatste plaats omdat werknemers steeds betere werkomstandigheden eisen én het een rol speelt in het behouden van technisch personeel. Niemand zit te wachten op een ongezonde werkomgeving met te hoge temperaturen in de zomer, te lage temperaturen in de winter, te weinig frisse lucht, te veel vervuiling, etc. In dit blog vertel ik wat precies de voordelen zijn van een productief en gezond werkklimaat — en die gaan verder dan je misschien in eerste instantie zou denken.

 

Dit zijn de voordelen van een productief en gezond werkklimaat

Een comfortabel werkklimaat heeft op verschillende niveaus een hoop voordelen voor jouw organisatie, zowel op de korte als langere termijn. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

1. Hogere productiviteit

Onderzoek heeft uitgewezen dat iedere graad boven de 20ºC een productiviteitsdaling van 4% tot gevolg heeft. Reken maar uit wat het totale percentage is wanneer temperaturen ‘s zomers oplopen tot boven de 30ºC en soms zelfs richting de 40ºC gaan.

2. Minder verzuim en uitval

Werknemers functioneren in een warme omgeving niet alleen minder efficiënt, ook het risico op ongevallen en het ziekteverzuim neemt evenredig met de temperatuurstijging toe. Daarnaast kun je je ook voorstellen dat het vrijkomen van stoffen en dampen niet bevorderlijk voor de gezondheid van werknemers is. 

3. Constante productkwaliteit

Sommige machines of producten behoeven een constante temperatuur om de gevraagde kwaliteit te leveren. Je kunt je voorstellen dat (grote) schommelingen in temperatuur — zowel in de zomer als de winter — een negatieve invloed op de kwaliteit van producten heeft. 

4. Lagere kosten

Waar in het verleden klimaatinstallaties energieverslindende systemen waren en de energiekosten konden oplopen tot wel 87% van de totale kosten, hebben de nieuwste technieken juist een bijzonder laag energieverbruik of maken het hergebruik van energie mogelijk. Gebruik van moderne technieken of van innovaties leveren een letterlijk frisse fabriek op met minder milieubelasting en lage terugkerende kosten. 

5. Behoud van personeel

Een gezond werkklimaat draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid  en behoud van personeel. Mensen worden steeds mondiger en eisen steeds vaker dat de omstandigheden waarin ze werken optimaal zijn, zeker binnen de industrie. Wanneer ze gezond zijn, lekker in hun vel zitten en geen klachten hebben over de werkomstandigheden zullen ze minder snel geneigd zijn om van baan te switchen. 

6. Duurzaam produceren

Duurzaamheid is een uitdaging waar ieder bedrijf — dat haar maatschappelijke verantwoording serieus neemt — voor staat. Het is de ambitie om op alle mogelijke manieren de carbon footprint te verbeteren en tegelijkertijd een balans te vinden met groei en winstgevendheid. Ook het klimaat en het efficiënt en effectief (her)gebruiken van energiebronnen draagt hieraan bij. 

Kortom, het loont om aandacht aan het werkklimaat te besteden en hier  over na te denken.

 

Een comfortabel en gezond werkklimaat: het ideale plaatje

Mensen voelen zich in het algemeen prettig bij groen, bomen, het strand, frisse en schone lucht etc. Oftewel: een omgeving waarin ze optimaal kunnen functioneren. In een ideale situatie breng je al deze aspecten dus ook samen op de productievloer. Dit kan vanzelfsprekend niet letterlijk, maar je kunt wel een situatie creëren die zo aanvoelt voor medewerkers.

Met andere woorden: je streeft naar een comfortabel werkklimaat met voldoende schone lucht, ventilatie en de juiste temperatuur, het liefst zo duurzaam mogelijk en tegen lage kosten. Zodat medewerkers optimaal kunnen functioneren.

En daarbij is het van belang dat je naar de fabriek en het werkklimaat in zijn totaliteit kijkt. Het is niet een kwestie van een koelsysteem hier, afzuiging daar en verwarming elders. Het gaat om het totale plaatje, het hele jaar door. Daarnaast is het belangrijk dat het klimaatsysteem op de productie en het personeel wordt afgestemd.

Hoe je dit in de praktijk kunt realiseren laten we zien tijdens ESEF 2018. Hoe je met gebruik van moderne, energiezuinige technieken en innovaties letterlijk een frisse fabriek kunt creëren met minder milieubelasting en lage terugkerende kosten.

Een bezoek aan ESEF 2018 is sowieso de moeite waard, omdat het je een volledig beeld geeft van de toekomst van de maakindustrie. Je doet kennis op over de laatste technieken en innovaties en kunt slimme oplossingen ‘real life’ zien die jouw organisatie vooruit helpen.

 

In 2020 staan wij weer op deze beurs. Houd dus onze blogs en posts in de gaten voor entreekaarten! 

Volg Colt op LinkedIn

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail