Verschuiving productie van Azië naar Europa

Björn Oude Avenhuis | 16 juni 2022

Traditioneel werd vroeger de productie uitbesteed naar lagelonenlanden. Dat wordt ook wel offshoring genoemd. Maar tegenwoordig vindt de beweging in tegenovergestelde richting plaats. De productie wordt weer teruggehaald naar Europa, wat ook wel reshoring genoemd wordt. Dit is een ingrijpende beslissing die u zorgvuldig moet afwegen. In deze blog leest u waar u rekening mee moet houden wat betreft klimaatoplossingen en ventilatie bij het terughalen van uw productie naar Europa.

Welke branches verplaatsen hun productie naar Europa?

Uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants International naar Global Reshoring & Footprint Strategy blijkt dat meer dan 60 procent van de Europese en Amerikaanse bedrijven verwacht in de komende drie jaar een deel van de Azië-productie terug te brengen naar Europa en de VS. In dit onderzoek deden 125 bedrijven mee in o.a. de farma en medische technologie, machinebouw, automobielindustrie en consumentenproducten.

Waarom kiezen bedrijven voor reshoring?

Steeds meer bedrijven kiezen voor reshoring vanwege de extreme kostenstijgingen van grondstoffen, veranderingen in de markt, productieprocessen, kortere levertijd, vanwege bescherming van intellectueel eigendom, opgelopen transportkosten door benzineprijzen, faalkosten of vanwege het algehele kostenplaatje.

Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het veel beter voor het milieu om transport en logistiek te minimaliseren en lokaal te produceren. Waarom zou u iets vanuit China verschepen als u het hier kan produceren? Bovendien houdt u een betere controle over uw processen als uw fabriek dichterbij ligt.

Waar moet u aan denken qua klimaatbeheersing als u een fabriek opzet?

Verschillen in buitenklimaat hebben natuurlijk ook invloed op het binnenklimaat. U kunt niet simpelweg uw fabriek optillen in Azië en neerzetten in Europa. Dit zijn de factoren waar u rekening mee moet houden.

1 Het beheersen van temperatuur voor productie én werknemers

Maximaliseer de productiviteit van uw machines en werknemers door de temperatuur te beheersen. Welk seizoen of weer het buiten dan ook is. Dit heeft een positieve invloed op de productiviteit.

3_redenen_voor_meer_grip_op_het_werkklimaat_in_elke_industrie

2 Luchtvochtigheid onder controle

Hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor condensvorming, en een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot problemen met statistische ontlading. Voor uw werknemers is een vochtige of juist droge lucht onaangenaam. Te vochtige omgevingen kunnen ook leiden tot schimmelvorming.

3 Luchtkwaliteit

Iedereen wil werken in een stofvrije omgeving met voldoende frisse lucht. Maar de realiteit is dat productie nu eenmaal gevolgen heeft. Dat speelt helemaal een rol als er ook nog schadelijke stoffen vrij komen of stank.

Natuurlijke_ventilatie_gratis

4 Energieverbruik

Energieprijzen zijn al hoog genoeg, en industrie heeft een grote vraag naar energie. Ook komt er warmte vrij bij productie. Als u al deze zaken bij elkaar optelt valt er een hoop te winnen. In de winter kunt u bijvoorbeeld de warmte uit te fabriek gebruiken om uw kantoorpand te verwarmen. Dat noemt u ook wel Warmteterugwinning (WTW).

5 Tocht en andere luchtstromen

Niemand vindt tocht aangenaam. Om de luchtstromen in de hal onder controle te krijgen zult u moeten kijken naar het geheel. Colt International biedt diverse ventilatieoplossingen. Zo garandeert u een goede luchtkwaliteit op een zo duurzaam mogelijke manier.

6 Clean produceren?

Als uw productie onder zeer gecontroleerde omstandigheden moet plaatsvinden, dan is een cleanroom een aangewezen oplossing. Lees daarover meer op onze blog.

klimaattechniek-anvil-industries-cleanroom - Copy

7 Warmte en rookafvoer

Wilt u weten wat er bij komt kijken als u brandveiligheid wilt verbeteren met een rook- en warmteafvoersysteem? Lees dan deze blog.

Reshoring, doen of niet?

De beslissing om de productie terug te halen is niet zomaar gemaakt. We staan u graag bij met advies. Wij ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden brandveiligheidssystemen en energiezuinige klimaatinstallaties. Zo dragen we bij aan een veilige, gezonde, en duurzame werk- en leefomgeving. Een omgeving waarin veiligheid en luchtkwaliteit gewaarborgd zijn.

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail