Vereenvoudig ontwerpen gevelventilatie: focus op de kritieke factoren

Colt International | 9 juni 2015

PROFILE1_2Bij het ontwerpen van een lamellenwand voor gevelventilatie is een van de veel gemaakt denkfouten dat het percentage open ruimte hier een belangrijke rol in speelt. De open, vrije, ruimte zegt namelijk helemaal niets over de performance van de lamellenwand. Sterker nog, het leidt de aandacht af van de drie kritieke factoren die de prestaties beïnvloeden: de aërodynamische performance, de regenwering en de blootstelling aan weer en wind.

1. Aërodynamische performance
Het drukverlies door de lamellen is afhankelijk van de luchtsnelheid (luchttoevoer en luchtafvoer) en van de vormgeving van het rooster (de aërodynamische coëfficiënt). De prestatie van verschillende lamellen kan enigszins verschillen, afhankelijk van de richting van de luchtstroom.

 
2. Regenwering
Hoe groot de kans op regeninslag is en de hoeveelheid water die dan binnenkomt, is afhankelijk van zowel de vormgeving van de lamellen, als de blootstelling aan regen en wind als ook van de snelheid van de luchttoevoer. Het is niet zo dat alle lamellen in een gebouw overal hetzelfde moeten presteren. Daarom kan het financieel aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van lamellen met verschillende capaciteiten die aan de buitenzijde er hetzelfde uitzien.


3. Blootstelling aan weer en wind
De weer- en windbelasting waaraan de lamellen blootgesteld worden heeft direct invloed op het ontwerp. Vooral op het gebied van de ruimte tussen de stijlen en de eisen aan de steunen. Zo moeten bij een hoge windlast de middenstijlen dichter naar het centrum toe geplaatst worden en is een meer ondersteuning nodig. Hierdoor wordt de ruimte voor de luchtstroom verkleind. 

Een goed ontwerp:
  • Toont de luchtdebiet, richting en het maximale drukverlies
  • Geeft de regenwerende capaciteit aan of de score voor de classificatie hiervoor (HVAC testmethode of EN13030)
  • Biedt een constructie voor een structurele windbelasting

Het specificeren van de juiste lamellen voor gevelventilatie vraagt om een focus op de juiste factoren. Dit voorkomt dat de verkeerde lamellen toegepast worden.
Wil je meer weten over hoe de juiste lamellen te kiezen of hoe de specificatie voor een lamellenwand op te stellen? Download dan hier de Whitepaper ‘How to specify the right weather louvres’ (Engelstalig)

Nieuw: Louvre selectie programma

In de loop der jaren heeft Colt een tool ontwikkeld om klanten te helpen bij de keuze van het juiste lamellensysteem. Deze tool heeft als basis het gewenste beschermingsniveau tegen weersinvloeden en de aërodynamische performance. Is luchtdebiet of stroming bekend dan berekent de tool het drukverlies. Is luchtdebied en maximale drukverlies bekend dan berekent de tool de minimale afmeting van de lamellenwand. Een tool die de complexiteit van het selecteren van de juiste lamellenwand om aan de gewenste prestaties te voldoen, sterk vereenvoudigt.

Download het Colt UL louvre selectie programma (Engelstalig). Meer weten over louvres? Neem een kijkje op: www.colt-ventilation.com voor meer informatie.

 

 

Tags: Ventilatie, HVAC
Colt International
Colt International