TIV 2017: Druk, innovatief en lekker fris (althans bij ons)

Kees Sietsma | 21 september 2017
TIV 3.jpg

TIV 3.jpgWe kunnen zeggen dat de TIV een zeer geslaagd evenement was met veel enthousiaste en betrokken exposanten en bezoekers, van de luchtvaartsector tot kunststofverwerking en alles daartussen. Wat erg interessant was om te merken is dat het warmteprobleem (of het gebrek aan frisse lucht op de werkvloer) voor vrijwel iedereen – in welke sector dan ook – een issue is.


Een kijkje in de laatste innovaties, producten en trends in de maakindustrie

TIV 2.jpgDe praktijk wees uit dat TIV 2017 inderdaad het complete toekomstplaatje van de maakindustrie aan haar bezoekers heeft laten zien, inclusief de laatste innovaties, producten en trends. Van drones tot virtual reality en van slimme machines tot innovaties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Het aantal bezoekers laat zien dat veel mensen hier oren naar hadden en de moeite hebben genomen om naar Hardenberg te rijden. Het was erg leuk om te merken dat de bezoekers erg uiteenlopende achtergronden hadden en zich met heel verschillende zaken bezighouden. Maar dat iedereen, ondanks die grote verschillen, toch ook veel raakvlakken heeft.

 

Frisse lucht sprak iedereen aan

TIV 2017 was ook een groot succes vanwege het enthousiasme van de mensen. Het is geweldig om met bezoekers te praten en te discussiëren over de nieuwste klimaat innovaties. We hebben gemerkt dat er veel interesse in en nieuwsgierigheid naar Het Nieuwe Koelen is.

Dit komt met name omdat frisse lucht eigenlijk iedereen wel aanspreekt. Te veel warmte en het gebrek aan gezonde lucht is in de maakindustrie een probleem waar veel bedrijven mee kampen. Daardoor is de wens voor frisse lucht en (meer) comfort bij iedereen wel aanwezig.

Te hoge temperaturen zorgen er namelijk voor dat machines niet optimaal presteren, producten uitvallen en de productiviteit van medewerkers daalt. Koelen en ventileren is dus niet alleen van invloed op het productieproces, maar ook op de tevredenheid van werknemers.

Op onze stand hebben we niet alleen over Het Nieuwe Koelen vertelt, bezoekers konden het ook direct ervaren. En dat leverde een hoop leuke en enthousiaste reacties op. Zodra mensen door de belevingswand liepen was de reactie vaak: “Wat is het hier aangenaam, ik blijf nog even staan!” In de beurshallen was het relatief warm, waardoor het effect optimaal ervaren kon worden.

TIV 1.jpg


Veel misverstanden weggenomen: koelen hoeft niet duur te zijn

Maar ondanks het enthousiasme waren er (vanzelfsprekend) ook nog wel vraagtekens. Het algemene beeld is namelijk dat een koelinstallatie, zeker in grote industriële hallen, vaak een forse investering vergt waarvan het voordeel niet direct is uit te drukken in euro’s. En er wordt vaak gedacht dat het energieslurpers zijn: niet duurzaam maar wel hoge energiekosten.

Het Nieuwe Koelen — of adiabatische koeling — is een duurzame oplossing die ventileert met buitenlucht en koelt middels het principe van het verdampen van water. Buiten dit voordeel is het goedkoper in aanschaf en onderhoud dan standaard koelsystemen.

Tijdens de beurs hebben we gemerkt dat veel mensen nog niet bekend zijn met deze techniek. Het leverde een hoop positieve en enthousiaste reacties op. Zeker omdat, zoals gezegd, een gezonde werkomgeving voor veel bedrijven een wens is.

Mocht je meer willen weten over adiabatische koeling dan hebben we iets voor je. Over dit onderwerp schreven wij namelijk een whitepaper, download het hier!

Whitepaper Adiabatische koeling

Tags:
Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail