Terugblik TIV 2019: Optimaal werkklimaat sleutel tot groei binnen sector

Björn Oude Avenhuis | 24 september 2019
IMG_1189

IMG_1189Afgelopen week was het weer zover: de maakindustrie verzamelde zich op de TIV 2019 in Hardenberg. Omdat dit hét moment van het jaar is waarop je meer kunt ontdekken over de laatste ontwikkelingen en innovaties binnen de sector, kijk ik ieder jaar weer enorm naar de TIV uit. Ik kan concluderen dat ik dit jaar opnieuw met veel nieuwe inzichten huiswaarts ben gekeerd. In dit blog blik ik terug op de TIV 2019 en deel ik mijn belangrijkste bevindingen met je.

Het vinden en behouden van goed personeel

We hebben het al zo vaak gehoord: goed technisch personeel vinden binnen de maakindustrie is vandaag de dag ontzettend lastig. En ook op de TIV werd dit weer bevestigd. Het was dus mooi om te zien dat er een verandering gaande is in de manier waarop werkgevers hiermee omgaan. In plaats van zich te focussen op vinden van goed personeel, realiseren zij zich in toenemende mate dat de focus juist moet liggen op het aantrekken van goed personeel.

En het aantrekken van goed personeel begint bij het bieden van goede arbeidsomstandigheden waarin werknemers hun werk goed kunnen verrichten. Ik merkte daardoor dat werkgevers op een hele andere manier deze beurs bezochten. Namelijk het hun werknemers voortdurend in het achterhoofd.

IMG_0952

Een optimaal werkklimaat

Dat uitgangspunt sloot mooi aan op onze boodschap op de Colt International stand. Al op een paar meter afstand van de stand konden bezoekers letterlijk de frisse wind voelen waaien. En dat wekte bij velen de interesse. Want een Frisse Fabriek is bij velen nog niet de realiteit, maar wel een grote wens.

Op de Colt International stand konden bezoekers niet alleen kennismaken met de Frisse Fabriek, maar ook direct ontdekken wat de voordelen hiervan zijn voor werknemers en hun productiviteit. Doordat we bezoekers op de stand kennis lieten maken met adiabatisch koelen, kregen zij zelf de kans te ondervinden hoe deze oplossing helpen bij het realiseren van schone lucht en een aangename temperatuur. In onze adabiatisch gekoelde tunnel konden bezoekers dit namelijk zelf ervaren en als het ware door een Frisse Fabriek lopen.

Een klant die op dit moment al optimaal geniet van de voordelen van een optimaal werkklimaat is Nobels B.V. Om die reden werd tijdens de TIV 2019 aan eigenaar Ber van Nobelen het Frisse Fabriek certificaat uitgereikt. Dit certificaat wordt enkel overhandigd aan bedrijven die ten allen tijden in hun fabrieken een optimaal klimaat kunnen verzekeren.

IMG_0932
Ber van Nobelen, eigenaar van Nobels B.V., krijgt zijn Frisse Fabriek certificaat toegereikt van mijn collega Gerton Oost

En dat is knap, want ook Nobels B.V. liep eerst tegen een aantal uitdagingen aan rondom het realiseren van een optimaal werkklimaat. Benieuwd wat deze uitdagingen waren en hoe zij deze hebben overwonnen? Hier lees je hun volledige verhaal

Tags:
Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail