IMG_1041
• 2 min lezen

Kunststoffen 2019: Nieuwe inzichten op belangrijke vraagstukken binnen de sector

Maarten Jans - gepubliceerd op 1 oktober 2019

IMG_1041Vorige week reisden we met een Colt International delegatie af naar Kunststoffen 2019 in Veldhoven. Het was de eerste keer dat we op deze beurs stonden en ik kan niet anders zeggen dan dat ik met een positief gevoel terugkijk op dit evenement. Ik vond het voornamelijk interessant dat vrijwel alle bezoekers uit de kunststof- en rubberindustrie te maken hadden met warmteproblemen en te weinig frisse lucht op de werkvloer.

Het garanderen van constante kwaliteitsniveaus

Een belangrijke aanleiding daarvoor bleek de warme zomer die we dit jaar weer hebben gehad. Nu we al een aantal jaren achtereen moeten dealen met hoge temperaturen tijdens de zomermaanden, merken kunststof- en rubberproducenten steeds meer wat voor invloed dit heeft op de productie. Een belangrijk nadeel? Het wordt lastiger om een constante kwaliteit te leveren. Veel warmte op de werkvloer zorgt er bijvoorbeeld voor dat matrijzen condenseren waardoor er blaasjes ontstaan op het product. Een belangrijk risico voor het leveren van constante kwaliteitsniveaus.

IMG_1054

Productiviteitsdips tegengaan

Ook kreeg ik op onze stand vaak te horen dat veel producten een oplossing zoeken voor de welbekende productiviteitsdips. In de zomer zorgen hoge temperaturen er namelijk voor dat veel productiehallen veranderen in een broeikas. Het gevolg: te hoge temperaturen op de werkvloer. Dit veroorzaakt vervolgens lusteloosheid bij medewerkers en maakt hen minder alert.

Vanzelfsprekend zorgde de “Frisse Fabriek”-slogan op onze stand dus voor verbaasde gezichten. “Een Frisse Fabriek, kan dat?” En vervolgens de wedervraag: “Wat betekent dat dan voor ons en onze fabriek?” Onze demo-installatie van de Frisse Fabriek — die ervoor zorgde dat je al van veraf een koele luchtstroom kon voelen — maakte dat producenten direct een gevoel kregen van het aangename werkklimaat dat gerealiseerd kan worden in hun fabrieken. Zonder meer zorgde dat bij veel bezoekers voor nieuwe inzichten en deed hen het realiseren welke kansen zij op dit moment nog onbenut laten.

Het Frisse Fabriek certificaat

Een producent die al eerder besloot deze kansen te pakken is One Way Plastics. De groeiende vraag naar hun spuitzakken zorgde dat ze dit jaar verhuisden naar een grotere, nieuwe productielocatie. Om op de nieuwe locatie constante kwaliteit te kunnen realiseren en hun werknemers een optimaal werkklimaat te bieden, besloot One Way Plastics in de nieuwe productiehal een passend klimaatsysteem te plaatsen. Het gevolg? Een schonere lucht en aangename temperatuur op de werkvloer.

IMG_1068

Om die reden kreeg One Way Plastics dit jaar op Kunststoffen 2019 het Frisse Fabriek certificaat uitgereikt. Dit certificaat wordt enkel overhandigd aan bedrijven die ten allen tijden in hun fabrieken een optimaal klimaat kunnen verzekeren.

Benieuwd tegen welke uitdagingen One Way Plastics aanliep en hoe zij deze met behulp van een passend klimaatsysteem hebben overwonnen? Je leest hun verhaal hier.

Picture of Maarten Jans

Maarten Jans