Schadelijke effecten van lasrook en 3 maatregelen die je kunt treffen

Kees Sietsma | 16 februari 2016

Een probleem die bestaat is in de vorm van fijnstof. Dit is iets waar onze hele maatschappij mee kampt. Sommige mensen werken zelfs in een vervuilde omgeving. Bijvoorbeeld waar zij de kans lopen lasrook in te ademen. Wat zijn de gevolgen van lasrook voor onze gezondheid? En welke maatregelen kunnen we treffen tegen deze schadelijke effecten? Daar ga ik in deze blog verder op in.

Gezondheidsklachten

Door het inademen van lasrook kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Wat die klachten precies zijn? Denk aan:

  • Astma
  • Bronchitis
  • Chronische Obstructieve Longziekte (COPD)
  • Aantasting van het zenuwstelsel

Bij het lassen van RVS komt bijvoorbeeld het schadelijke chroom6 vrij. De impact van chroom6 op de gezondheid, is groot. Dat bleek onder andere in 2014 toen het Ministerie van Defensie in opspraak kwam, omdat zij personeel had ingezet om tanks en gevechtsvliegtuigen te voorzien van chroom6-verf. Personeel dat de verfwerkzaamheden had verricht in de jaren ’80 en ’90 vertoonde nu massaal gezondheidsklachten. Deze klachten varieerde van allergische reacties tot maagzweren en van leverschade tot longkanker. Geen wonder dat we tegenwoordig heel voorzichtig omspringen met chroom6 en er maatregelen mogelijk zijn:

Maatregel 1: Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij laswerkzaamheden is het belangrijk dat lassers zichzelf beschermen tegen de vrijkomende stoffen en gassen. Hiervoor dragen lassers persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Tegenwoordig hebben lassers een apparaat op hun rug dat lucht uit de hal door een filter heen pompt. Die schone lucht komt in de helm van de lasser terecht waardoor hij veilig kan ademen. Zolang hij de kap niet te vroeg omhoog doet om het resultaat van zijn werk te bekijken – lassen is een warm proces en rookt dus na – is hij beschermd tegen lasrook. Het is dus wel de verantwoordelijkheid van de lasser zelf om PBM’s goed in te zetten.

Maatregel 2: De omgeving beschermen tegen lasrook

Niet alleen de lasser zelf heeft bescherming nodig tegen vervuilde lasrook. Ook zijn omgeving heeft hier recht op. Bij lasrook komt er ongeveer 50 mg/m3 lasdamp vrij. In de hal is echter een veel lagere achtergrondconcentratie toegestaan. Wettelijk is het volgende bepaald:

  • Maximaal 1 mg/m3 lasdamp in de leefzone (tot 3 meter hoogte)
  • Maximaal af te voeren hoeveelheid lasdamp naar buiten bedraagt 200 gr/uur. En die lucht mag niet meer dan 5 mg/m3 lasdamp bevatten.

Hoe kunnen bedrijven nu voldoen aan deze wettelijke regels?

Maatregel 3: Terugdringen lasdamp

Het terugdringen van lasdamp is een behoorlijke uitdaging. Nieuwe ontwikkelingen helpen daar gelukkig aan mee. Zo heeft TNO recent een lastoorts ontwikkeld die direct lasrook afzuigt. Hierdoor ontstaat er veel minder vervuiling in de hal. Maar daarmee ben je er nog niet. Andere maatregelen zijn nodig. Bij de productie van grote werkstukken in grote hallen, is bronafzuiging vaak niet mogelijk of belemmert dit het werk. Ventilatiesystemen of push-pull systemen behoren dan tot de mogelijkheden. Bekijk in het filmpje hieronder hoe plasmatechniek in combinatie met adiabatische koeling de productiehal van Kasteel Metaal voor een fris werkklimaat en stofreductie zorgt. Lees er meer over in de case onder dit artikel.

 

 

Voorbeeld Stork Thermeq

Een voorbeeld: Stork Thermeq heeft recent een nieuw bedrijvencomplex neergezet. In vier van de negen hallen verrichten vijftig lassers laswerk:

  • RVS-laswerk in een hal van zo’n 875 vierkante meter met een hoogte van 10 meter
  • Koolstofstaallaswerk op een oppervlak van 7.900 vierkante meter met hoogtes van 10 en 16 meter.

Na computersimulaties en een uitgebreid vergelijk van systemen – op basis van onder andere uitstoot per kubieke meter en energiekosten – bleek verdringingsventilatie met adiabatische koeling de beste oplossing.

Verdringingsventilatie

Bij verdringingsventilatie wordt op laag niveau lucht in de hal toegevoerd. Deze lucht vermengt zich met de lucht binnen, warmt vervolgens op en stijgt daardoor op. De opstijgende warme lucht voert de lasrook mee. Mechanische ventilatoren voeren de lucht naar buiten toe af. En ondertussen zorgt adiabatische koeling voor een behaaglijk klimaat. Want: niet alleen een gezond werkklimaat is van belang, ook een prettige temperatuur verhoogt de productiviteit van de medewerkers. Je kunt je voorstellen dat een lasser het bloedheet heeft met zijn beschermende kleding, helm en handschoenen. Door ook naar het klimaat te kijken, los je niet alleen een deel van het probleem op. Je biedt een totaaloplossing en je krijgt er veel voor terug: productievere medewerkers. En dat tegen lage energiekosten. Is lasdamp ook voor jou een bekend probleem? Welke maatregelen treft jouw bedrijf? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat een reactie achter!

Spreek met onze specialist
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen
Contact ons
Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail
Spreek met onze specialist
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen
Contact ons