rookbeheersingssysteem_in_parkeergarage.jpg
Ventilatie, RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid • 2 min lezen

Rookbeheersingssysteem gebaseerd op nazorg maakt al verschil

Stan Veldpaus - gepubliceerd op 19 april 2016

rookbeheersingssysteem_in_parkeergarage.jpgVrij recent heeft er een brand plaatsgevonden in een openbare parkeergarage in Slowakije. Deze garage is voorzien van een op ‘nazorg’ gebaseerd rookbeheersingssysteem. Dit systeem heeft hét verschil kunnen maken bij deze brand. Wat deze brand bijzonder maakt, is dat het gehele verloop ervan door bewakingscamera’s is vastgelegd. Lees verder voor deze unieke beelden en meer uitleg over een rookbeheersingssysteem gebaseerd op nazorg.

Nazorg bij brand

De meest bekende activiteit van de brandweer is natuurlijk het blussen van een brand. Maar de brandweer doet meer: proactie, preventie, preparatie, repressie en nazorg. Dat laatste is een minder bekend fenomeen, maar houdt het volgende in:

Nazorg omvat alles wat nodig is om zo snel mogelijk weer terug te keren tot de normale, dagelijkse situatie
(bron: brandweer.nl).

In het geval van een brand in een parkeergarage betekent dit dus: het weer in gebruik nemen van de garage na de brand. En daarbij is een nazorginstallatie erg behulpzaam.

Nazorginstallatie

Een nazorginstallatie is in Nederland gebaseerd op tienvoudige ventilatie (NPR – 2004 mechanisch geventileerde parkeergarages > 1.000 m2). Dit betekent dat het ventilatiesysteem de volledige inhoud van de parkeergarage tien keer per uur ververst. Bij een brand moet de nazorginstallatie de parkeergarage binnen 45 minuten dusdanig ‘schoon’ spoelen dat de opruimwerkzaamheden kunnen aanvangen. Vaak is de installatie zodanig gepositioneerd dat het voor de brandweer – bij de meeste brandlocaties – mogelijk is om de brand met ‘de wind in de rug’ te benaderen.

Specifiekere eisen rookbeheersingssysteem

Heden ten dagen stellen we andere, vaak zwaardere eisen – specifieker dan de genoemde 45 minutenregel – aan een rookbeheersingssysteem. Zo eisen we bijvoorbeeld een zichtlengte van tenminste 30 meter na een x-aantal minuten na het ontstaan van een brand. Of we willen vlot ‘zicht op de brand’ hebben; een vijf meter brede route tussen de aangewezen ingang en de brandhaard, waarmee de brandweer de brandhaard tot op 15 meter rookvrij kan benaderen. En dit in een periode tussen de eerste 10 en 27 minuten na het ontstaan van de brand.

Brandverloop op camera

De parkeergarage in Slowakije is voorzien van een rookbeheersingssysteem, gebaseerd op de eerdergenoemde tienvoudige ventilatie. Het bijzondere aan deze brand is dat het gehele brandverloop door bewakingscamera’s is vastgelegd. Bekijk deze unieke beelden maar eens:

Het is duidelijk te zien waar de brand ontstaat. In relatief korte tijd verrookt de parkeergarage. Zodra de brand is gedetecteerd, activeert het rookbeheersingssysteem zich. In dit geval is de brandweer zeer snel ter plaatse en kunnen zij – ondanks het slechte zicht – al beginnen met repressieve werkzaamheden. Na de activatie van het rookbeheersingssysteem, duurt het even voordat er beweging in de lucht zichtbaar is. Maar eenmaal in beweging wordt de garage – ondanks de nog woedende brand – vrij snel schoner.

In 18 minuten zicht op de brandhaard

Dankzij de snelle repressie en de goede werking van het ventilatiesysteem, is er na zo’n 18 minuten al ‘zicht op de brandhaard’. Bovendien zorgt het rookbeheersingssysteem ervoor dat de brandweer:

  • de brand sneller kon bestrijden
  • de brand beter kon bestrijden
  • de parkeergarage binnen twintig minuten alweer in gebruik kon stellen

Een nazorginstallatie kan dus een degelijk verschil maken bij brand. In dit geval verbeterde zelfs het zicht – terwijl dat niet het directe doel was van deze installatie. Heb jij ervaring met een nazorginstallatie? Deel deze dan in een reactie. Om meer inzicht te krijgen aan welke eisen je moet voldoen om een gezonde en bij calamiteiten veilige parkeergarage(s) te kunnen realiseren, download dan het whitepaper hieronder.

Colt White paper Parkeergarageventilatie

Picture of Stan Veldpaus

Stan Veldpaus