Van deze innovatieve en duurzame oplossing voor lasrook wordt jouw personeel écht blij

Stefan van der Velden | 23 oktober 2018
lasserfoto_copyright

lasserfoto_copyrightAls productiemanager van een lasbedrijf kamp je met verschillende uitdagingen. De meest belangrijke is misschien wel de personeelsschaarste. De arbeidsmarkt is gespannen en goede vakmensen zijn zeer lastig te vinden. Hoe onderscheid je je voor werknemers dan van je concurrenten? Een gezonde en aangename werkomgeving is daarbij cruciaal. Maar hoe realiseer je dit? Hoe creëer je een gezond werkklimaat én bespaar je tegelijkertijd energie? Want ook duurzaamheid neemt een belangrijke plek op de agenda in. Op die vraag geven we in dit blog antwoord.

 

Lasrook vormt de grootste bedreiging

Dat lasrook schadelijk is voor de gezondheid is geen geheim meer. Toch blijkt in de praktijk vaak dat veel bedrijven (nog) niet voldoen aan de grenswaarde van 1mg/m³. Terwijl mensen echt niet meer in een ongezonde omgeving willen werken en daardoor mogelijk overstappen naar de concurrent die het wel op orde heeft..

Zorg er dus voor dat je lasrook op de meest effectieve manier afvoert.

 

‘s Zomers te warm, ‘s winters teveel energieverbruik

Niet alleen lasrook en effectieve afzuiging daarvan is een issue voor veel bedrijven, ook te hoge temperaturen in de zomer en een hoge energierekening in de winter zijn problemen waar ze mee kampen.

Het afzuigen van lasrook kost betrekkelijk veel energie. Je wilt en moet de hal altijd ventileren om voor gezonde en aangename werkomstandigheden te zorgen, maar in de winter moet je hiervoor de lucht voorverwarmen. Die kun je namelijk niet koud naar binnen blazen. Dat brengt hoge kosten met zich mee, met name in gas. In de winter wil je dus eigenlijk effectieve lasrookafzuiging en ventilatie met zo min mogelijk verbruik van energie. Niet alleen vanwege de stijgende energiekosten (gas wordt steeds duurder), maar ook om de roep om duurzaamheid en zorg dragen voor het milieu.

‘s Zomers dragen lassers dikke, beschermende kleding waardoor het al snel bloedheet voor ze is in de hal. Geen prettige omstandigheden om in te werken.

 

Koelen, verwarmen, filtratie en recirculatie in één concept

Al deze problemen (of uitdagingen) zijn te vangen in één concept: het lasdampconcept van Colt. Met dit concept zorg je voor een aangename en gezonde werkomgeving — het hele jaar door.

Het concept bestaat uit drie pijlers:

  • Adiabatische koeling: een effectieve en duurzame manier van koelen op basis van directe verdamping in de zomer
  • Elektrostatisch filter: Een unit die schadelijke stoffen uit de lucht onttrekt en daardoor de lucht reinigt. Doordat deze filter de stofconcentratie in de hal reduceert, hoef je minder te ventileren en verbruik je dus minder energie. Bovendien vangt het filter stoffen af, wat de emissie naar buiten ook vermindert. Een win-win.
  • Ventilatie / recirculering van binnenlucht: Gassen zijn met het elektrostatisch filter niet af te vangen en dwingen je om te ventileren. Maar met het oog op minder energiekosten wil je graag recirculeren. Doordat je een groot deel van de schadelijke stoffen al opvangt met het filter, kun je het ventilatie-aandeel met gemiddelde tweederde terugbrengen (afhankelijk van de stoffen die in je lasproces vrijkomen). ⅓ deel ventilatie om de gassen af te voeren — dat heb je altijd nodig — en ⅔ deel recirculeren.

Het totale klimaatsysteem is ‘slim’ en past op basis van de buitentemperatuur, binnentemperatuur en luchttemperatuur de behoefte aan: wat is toelaatbaar om zo min mogelijk energie te verbruiken? Wordt het ‘s zomers warmer dan zal er automatisch meer gekoeld worden om te zorgen dat de binnentemperatuur aangenaam blijft.

Ben je nieuwsgierig naar wat het vernieuwde concept voor jouw organisatie kan betekenen? Dan kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten. We kunnen je niet alleen alles vertellen over dit concept, maar ook over het Frisse Fabriek concept en hoe dit bijdraagt aan hogere productiviteit en verbeterde arbeidsomstandigheden. Benieuwd naar andere klanten in de metaalindustrie? Download dan de case study van Kiefel Packaging:

Download de case study van Kiefel Packaging

 

 

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail