Ook bij klimaatbeheersing voor de nieuwe Ambient fabriek van Lamb Weston / Meijer draait het om kwaliteit

Ron Jongenelen | 11 mei 2021
Klimaatbeheersing bij nieuwe Ambient fabriek van Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston / Meijer, één van de grootste fritesproducenten ter wereld, hecht veel waarde aan een fijne werkomgeving voor de medewerkers alsmede een veilige voedselproductie. In 6 fabrieken in Europa worden er hoogwaardige aardappelproducten zoals diepgevroren frites en Twisters® binnen de segmenten Foodservice, Quick Service en Retail in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland. Daarnaast biedt Lamb Weston / Meijer ingrediëntoplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie, voor toepassingen in bijv. soepen, sauzen en aardappelpuree.

De nieuwe Ambient fabriek voor gedroogde aardappelvlokken in het Zeeuwse Kruiningen is is bijna afgerond, en Colt is hiervoor ingeschakeld voor de correcte beheersing van het klimaat. Door het toepassen van adiabatische koeling wordt de ruimtetemperatuur gecontroleerd wat condensvorming voorkomt en daarmee ten goede komt aan de levensduur van de machine- en regelcomponenten in de ruimte.

De Ambient fabriek

Lamb Weston / Meijer heeft Colt gevraagd mee te denken bij de bouw van de productiehal en het verkrijgen van het juiste productie- en werkklimaat door mee te denken op de ruimtelijke HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) van de nieuwe Ambient fabriek die eind 2020 in gebruik wordt genomen. Door middel van planpresentaties, intensieve gesprekken met het bouw- en ontwikkelteam en door te sparren over de inhoud en aanpak is een klimaatbeheersingsplan gemaakt dat zich momenteel in de uitvoerende fase bevindt.

Wat zijn belangrijke uitdagingen omtrent het creëren van het juiste klimaat voor Lamb Weston / Meijer?

  • Het op de juiste temperatuur en met de juiste vochtigheidsgraad inbrengen van verse lucht in de productieruimte;

  • Het voedselveilig produceren door het uitsluiten van vochtvorming;

  • Juiste afvoer van warme (productie)lucht, “droge stof” en “natte proceslucht”

Deze uitdagingen zijn zeer branche specifiek. Het creëren van een juist klimaat in een fabriek is voor deze branche van groot belang voor zowel het aanwezige personeel, zodat zij in een gezonde en aangename werkomgeving kunnen werken, als voor het productieproces en productiematerieel.

Colt-klimaattechniek-lamb-weston-meijer

Adiabatische koeling met Colt CoolStream

Colt maakt voor het verkrijgen en behouden van de juiste temperatuur in de productie- en werkruimte gebruik van adiabatische koeling.

In de zomerperiode betekent dit dat Colt door middel van adiabatische koeling lucht op de juiste temperatuur van buiten naar binnen in de fabriek brengt, waardoor de ruimte aan de positieve kant wordt geconditioneerd. Dat is zowel zeer in het belang van de mensen in de fabriek als van het materieel en de levensduur ervan. Er is bij Lamb Weston / Meijer veel temperatuurgevoelig materieel aanwezig, zoals: opnemers, diverse meetsystemen en motoren, en die vinden het toch wat prettiger om bij lagere temperaturen hun werk te kunnen doen dan bijvoorbeeld bij een temperatuur van 40°C plus.

In de winterperiode wordt koude lucht op de juiste temperatuur naar binnen gebracht door voorverwarming van de lucht middels een warmteterugwinsysteem, genaamd de twin-coil.

De twin-coil zorgt ervoor dat de warmte uit natte afgezogen proceslucht wordt gehaald. Wil je nog meer lezen over Colt CoolStream? Download dan nu de brochure.

Colt-klimaattechniek-lamb-weston-meijer-klimaat-s

Korte technische uitleg over Adiabatische koeling

Bij adiabatische koeling wordt warme buitenlucht aangezogen en in contact gebracht met een cellulosepakket waar water doorheen stroomt. Door de honinggraatstructuur wordt het water langs de aangezogen lucht geleid, waardoor de droge warme buitenlucht (waarvan sprake is in de zomermaanden) heel vochtig gemaakt wordt. Het ontstane vocht in dit proces wordt vervolgens warm en wil daardoor snel verdampen, door de verdamping van het water wordt warmte uit de luchtstroom onttrokken aan de binnenkomende luchtstroom. Hiermee wordt een luchtstroom van ca. 30°C teruggebracht naar ca. 21°C.

Een belangrijk voordeel van adiabatische koeling is dat het erg energie efficiënt is en derhalve vele malen goedkoper dan mechanische koeling. Adiabatische koeling kan hierdoor kostentechnisch, temeer nog omdat adiabatische koeling het ontvangen van milieusubsidie mogelijk maakt, erg gunstig worden ingezet om een optimaal klimaat te beheersen. Meer weten over adiabiatische koelingen in de klimaattechniek? Download dan nu de whitepaper.

Colt, jouw totaalpartner op het gebied van klimaatbeheersing

Colt is graag jouw totaalpartner als het gaat om het implementeren van een geïntegreerd klimaatsysteem. Wij onderscheiden ons door onze interactieve benadering. Samen met jouw bedrijf zoeken wij naar het antwoord op jouw vraagstuk en werken we praktijkgericht naar een oplossing toe.

Door onze kennis en ervaring zijn wij in staat om systeemgaranties te geven en te waarborgen.

Hulp bij klimaatbeheersingsvraagstuk

Mocht je vragen hebben over de koeling van jouw productiehal en/of professionele hulp nodig hebben bij jouw klimaatbeheersingsvraagstuk, hoe ingewikkeld deze ook is, dan ben je bij Colt aan het juiste adres. Spreek met één van onze specialisten of download de whitepaper Adiabatische koeling

Whitepaper adiabatischekoeling
Adiabatische koeling
Alles over energiezuinig koelen en ventileren in alle seizoenen.
Download de whitepaper