Oliedampen_en_warmte_boosdoener_metaalindustrie.png
Klimaat industrie, Koeling en Verwarming • 1 min lezen

Oliedampen en warmte – dé boosdoeners in de metaalindustrie

Kees Sietsma - gepubliceerd op 18 oktober 2016

Oliedampen_en_warmte_boosdoener_metaalindustrie.pngWerken in de metaal kan ook Cool zijn!

In mijn vorige blog had ik het al over de effecten van lasdamp op gezondheid en productiviteit. Werken in de metaalindustrie brengt daarnaast nog andere risico’s met zich mee. Neem nu vrijkomende oliedamp en warmte, Wat voor gevolgen heeft dit voor mens, machine en product?

Blootstelling aan oliedampen

Als je in aanraking komt met oliedampen – bijvoorbeeld tijdens het werken met CNC-machines of draaibanken – dan heb je kans dat je huid- of ademhalingsklachten ontwikkelt. Gelukkig kun je allerlei maatregelen treffen om dit te voorkomen. Denk aan voorlichting middels veiligheidsinformatiebladen, maar ook aan een betere omkapseling van CNC-machines. Maar alertheid blijft geboden; je werknemers moeten de richtlijnen daadwerkelijk volgen. Wie bijvoorbeeld ongeduldig is en de deur van een CNC-machine te vroeg opent, komt alsnog in aanraking met grote hoeveelheden oliedamp.

Oliedampen afvangen

Naast bovenstaande maatregelen, is er de mogelijkheid om oliedampen af te vangen:

  • bij de bron middels een elektrostatisch filter dat de oliedampen en olienevel afvangt op machineniveau
  • op ruimtelijk niveau (als afvangen bij de bron niet mogelijk is) middels adiabatische koeling en ventilatie voor het verversen van lucht in de ruimte

Invloed van koeling en ventilatie op gezondheid

Door adiabatisch te koelen én te ventileren, kun je genoemde gezondheidsproblemen aanpakken. Verse lucht die op laag niveau in de hal toegevoerd wordt, vermengt zich met de lucht binnen. Vervolgens warmt de lucht op en stijgt daardoor op. De opstijgende warme lucht voert ook de oliedampen mee. Mechanische ventilatoren voeren de lucht naar buiten toe af, waardoor de luchtkwaliteit in de hal verbetert. Ondertussen zorgt adiabatische koeling voor een behaaglijk klimaat in de warme hallen. En dat komt niet alleen de productiviteit en luchtkwaliteit ten goede…

Invloed van koeling op machines en producten

Een warme omgeving heeft ook een negatieve invloed op machines en producten. Producten hebben een hoge tolerantie; hoe hoger de temperaturen zijn, hoe groter de afwijking. Is de lucht koel dan blijven deze afwijkingen binnen de grenzen. Een totaaloplossing die zowel de luchtkwaliteit als de warmte aanpakt, is een uitkomst voor mens, machine en producten. Wil je hier wat meer over lezen? Bekijk onze case van Stork Thermeq of download het praktijkvoorbeeld van DMN Westinghouse. Deze bedrijven profiteren nu van de totaaloplossing.

 

 

Case study temperatuurbeheersing met adiabatische koeling DMN-Westinghouse

 

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma