Nieuwe klimaatinstallatie bij machinebouwer Magifa Zaanstad bijna klaar

Mike Sietsma | 3 juli 2023

Dit artikel is het tweede deel van een drieluik over de nieuwe klimaatinstallatie bij Machinebouwer Magifa Zaanstad.

Deel 1: Aankondiging

Deel 2: Uitvoering

Deel 3: Resultaat

 

Werk in uitvoering: bij verspaner Magifa Zaanstad bv wordt een nieuwe klimaatinstallatie geplaatst door Colt. Op het moment van schrijven is de afrondende fase ingegaan. Nog een paar weekjes en de werknemers kunnen profiteren van een aangenaam werkklimaat. In deze blog leest u een update over dit project!

Adiabatische koeling bij verspaner Magifa Zaanstad

Kort samengevat: Magifa produceert metalen precisieonderdelen voor o.a. de high tech-industrie door middel van verspanen, draaien en frezen. Ze hebben gekozen voor adiabatische koeling. Dit is een energiezuinige klimaatoplossing om de optimale voorwaarden voor productie te realiseren. De temperatuur mag voor de precisieonderdelen namelijk niet teveel schommelen.

Bovendien was het werkklimaat niet zo goed voor het personeel. De hoge temperaturen en nevelachtige lucht zorgden voor een daling van het welzijn en productiviteit van het personeel. Door het werkklimaat te verbeteren zal het welzijn van de huidige medewerkers verbeterd worden en hoopt Magifa ook meer personeel te kunnen aantrekken.

Waar bestaat de uitvoering uit?

De uitvoering begon met het realiseren van de bouwkundige opstanden en sparingen in het dak. Gert-Jan De Vries, mede-eigenaar van Magifa: “Er kwam voor ons hierbij best wat kijken. We hebben constructieve aanpassingen gedaan en een dakdekker en timmerman ingeschakeld.”

Fotos Magifa (8)

Het streven was om de productie zoveel mogelijk te laten doorgaan. Voor de veiligheid moesten de machines kortstondig uit en werd er tijdelijk minder geproduceerd. De uitvoering kon dus helaas niet helemaal zonder overlast plaatsvinden. Maar nu er zichtbaar aan het klimaat gewerkt wordt kijken de werknemers uit naar het beloofde aangename werkklimaat!

Welke producten zijn toegepast?

De volgende stap was het installeren van de drie Colt Coolstream-units. Het gaat om grote apparaten, maar dat is niet gek gezien de grootte van de productieruimtes. Beide ruimtes zijn ongeveer 1700 m2. Gert-Jan: “We wisten aan de hand van de tekeningen hoe groot de units waren, maar in het echt was ik toch wel onder de indruk”

Bij de grotere hal zijn 2 CoolStream STAR-systemen geplaatst. Deze ventilatie- en koelinstallaties zorgen ervoor dat de hallen gekoeld worden door middel van frisse, verse buitenlucht. Bij de kleinere hal is een Coolstream S geplaatst. Deze installatie gebruikt zowel verse buitenlucht als binnenlucht. Hierdoor kan restwarmte worden hergebruikt om energie te besparen. Warmteterugwinning dus. In beide hallen wordt de mechanische luchtafvoer verzorgd door Colt Typhoon-units.

De uitdagingen van het project

Tijdens de uitvoering kwamen er -zoals bij ieder project- ook wat onverwachte praktische problemen naar boven. Zo was er bijvoorbeeld een lage waterdruk en kwamen de beperkingen van het energienet aan het licht. “We zijn nu wel erg blij dat we de energiezuinige adiabatische koeling hebben gekozen. Het energieverbruik van mechanische koeling had een haast onmogelijke situatie opgeleverd.”

Magifa kijkt uit naar de afronding van het project: “Als we straks in een koele hal staan, zijn we deze uitdagingen allang weer vergeten!”

Nieuw personeel aantrekken dankzij een aangenaam werkklimaat

De machinebouwer hoopt meer personeel aan te trekken met het betere werkklimaat. De beschikbaarheid van technisch personeel is een bekend probleem. De Vries: “Bij een sollicitatiegesprek lopen we meestal een rondje door de fabriek. Als we dat op een warme dag doen, hangt een bedompte, nevelachtige lucht en je ziet dat medewerkers het warm hebben. Dat is natuurlijk geen reclame.”

Monteur Colt (5)

Straks is het verschil in temperatuur tussen de kantoorruimtes en productiehallen niet zo groot. De installatie wordt snel in bedrijf gesteld. Als de klimaatinstallatie een tijdje draait komen we op bezoek bij Magifa om verslag te doen. Gert-Jan de Vries: “We gaan ervan uit dat onze medewerkers straks in een super werkklimaat de hoge kwaliteit precisieonderdelen kunnen produceren die we nodig hebben.”

Meer weten?

Heeft u een productiehal met een onprettig werkklimaat, maar is mechanische koeling (airco) een iets te grote investering voor uw pand? Overweeg de Frisse Fabriek: een optimaal werkklimaat dankzij adiabatische koeling. Deze methode is kostenefficiënter en ventileert ook nog eens met verse buitenlucht. Download de whitepaper voor meer informatie of neem contact op voor een advies op maat!

 

Mike Sietsma
Mike Sietsma