Nenco Food Group kiest voor duurzame klimaatbeheersing van Colt

Mike Sietsma | 30 mei 2023

Nenco Food Group uit Berkel-Rodenrijs produceert biologisch, glutenvrij en allergeenvrije voeding. Ze staan voor een grote verandering: er komt een nieuw pand!

Florian Spanhak, COO van Nenco Food Group leidt dit project en kijkt uit naar het resultaat: “In dit pand komen onze 3 bedrijven samen. Een spannende, maar belangrijke stap!”. In dit artikel leest u hoe Colt in het nieuwe pand het ideale werkklimaat gaat realiseren op een zo energiezuinig mogelijke manier.

Nenco produceert bewuste en allergievrije voeding

Nenco bestaat uit 3 bedrijven die zich richten op biologische producten, allergeenvrije producten of bewuste keuzes.

  • ‘Trouw’ maalt, verpakt en levert boekweitmeel in bulk als grondstof of halffabricaat.
  • ‘Dafco’ levert glutenvrije, allergievriendelijke en bewuste producten aan supermarkten. 
  • ‘De Molukken’ handelt in specerijen met exotische supermarkten en toko’s.

Florian Spanhak ziet een trend in de markt: “Steeds meer mensen zijn op zoek naar bewuste of gezonde keuzes. Glutenvrije producten worden steeds populairder, door meer bewustwording van de ziekte coeliakie. Maar dit komt ook door mensen die glutenvrij eten als dieetkeuze.”

De meeste omzet van Nenco komt uit de verkoop van boekweitmeel. Maar wat is dat eigenlijk?

Boekweit is een plant met vergelijkbare eigenschappen als graan, maar bevat geen gluten. Van de zaden van de plant wordt boekweitmeel gemaakt. Dit product is erg geschikt voor glutenvrije producten van een pannenkoek tot een lekker biertje!

 

Ontwerp zonder titel (4) (1)-1

Het nieuwe duurzame pand

De bouw van het nieuwe, zeer duurzame, pand is gestart. Door het samenvoegen van de bedrijven wordt de bedrijfsvoering efficiënter en de productiecapaciteit uitgebreid. Op dit moment zijn er ongeveer 70 werknemers in dienst en is de omzet rond de 30 miljoen euro. Maar dat wordt meer, als het aan Nenco ligt!

Nenco investeert flink in de duurzaamheid. Spanhak: “We bouwen een heel goed geïsoleerd pand met weinig behoefte aan koel- en verwarmcapaciteit. Daar hoort een duurzame, energiezuinige installatie bij.”

Het optimale werkklimaat voor de productie van allergievrij voedsel

Het samenbrengen van 3 bedrijven in 1 pand levert ook een ingewikkeld vraagstuk op wat betreft klimaat. Nenco heeft meerdere productieprocessen met verschillende vereisten op het gebied van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.

Er is wel 1 gemene deler: het zijn droge producten die over het algemeen niet gekoeld hoeven te worden. Het enige wat gekoeld moet worden is de bulkopslag. Florian: “Vocht is onze natuurlijke vijand. We moeten als voedselproducent hoge kwaliteit garanderen, en dat kan alleen als de luchtvochtigheid overal goed beheerst wordt.”

Nenco Food Group weet exact aan welke parameters alle processen moeten voldoen, maar niet hoe dat voor elkaar te krijgen. “In de eerste gesprekken bleek dat we echt behoefte hadden aan een advies. Iemand die meedenkt wat de beste oplossing is.” In de eerste fase van de zoektocht werden veel te krachtige of veel te dure oplossingen geadviseerd. Dat moest toch anders kunnen, dacht Florian.

Boekweit

Het klimaatadvies van Colt

Nenco kwam in contact met Colt en legde de situatie voor aan Mike Sietsma, technisch adviseur bij Colt International. Zijn team ging aan de slag voor een advies. Mike: “We denken graag vanaf het begin mee, zodat we de klant het beste kunnen adviseren. We kunnen dan de perfecte klimaatinstallatie voor de exacte situatie van die klant realiseren.”

Dit advies viel bij Florian Spanhak in goede aarde: “In Colt vonden we een partner die echt aan onze kant stond. Dankzij hun adviezen – en een scherpe prijsstelling – is de keuze uiteindelijk op Colt gevallen.”

De ruimtes bij Nenco Food Group

Het projectteam van Colt gaat aan de slag met 7 ruimtes met verschillende vereisten op het gebied van menselijk comfort, wetgeving, proces- en productveiligheid. Mike: "In het nieuwe pand wordt een unieke combinatie van 6 verschillende luchttechnieken toegepast. Deze decentrale klimaatinstallatie biedt flexibiliteit, bedrijfszekerheid en dankzij de lage operationele kosten een lagere Total Cost of Ownership.”

Het pand is goed geïsoleerd, de producten hoeven niet gekoeld te worden en er wordt voldoende warmte opgewekt om het pand te verwarmen. “Er is geen noodzaak voor installaties met te grote vermogen. Goed is goed genoeg in dit geval!”

Opslag van boekweit: koelen en drogen

De grote hoeveelheden boekweit worden eerst in quarantaine geplaatst als ze binnen komen. Dit wordt gedaan om eventuele contaminatie geen kans te geven. In deze bulklading kunnen namelijk beestjes of kiemen zitten. Die ontwikkelen zich alleen bij vochtige, warme lucht. Mike: “In deze ruimtes kiezen we daarom voor mechanische koeling tot 12 graden ruimtetemperatuur en het toepassen van industriële droging.“

CoolStream STAR Serie lp banner -2

Productieruimtes: warmteterugwinning en frisse lucht

De productieruimtes van Nenco hebben te maken met warmteontwikkeling vanuit het proces. Florian: “We willen deze warmte graag hergebruiken om in de winter andere ruimtes te verwarmen.” Daarom wordt hier gebruik gemaakt van warmteterugwinning dankzij een warmtepomp.

In productieruimtes wordt er gekoeld met behulp van verse buitenlucht. Dit heet adiabatische koeling. CoolStream installaties op het dak verkoelen de warme buitenlucht met ongeveer 10˚C en verspreiden de frisse lucht door de ruimte door middel van buizen.

Logistieke ruimtes: comfort werknemers verbeteren

In de inpakruimte en de opslag van verpakte eindproducten wordt adiabatische koeling toegepast om het werkklimaat van de werknemers te verbeteren. Een ruimte met frisse, schone lucht en een aangename temperatuur verbetert het welzijn, leidt tot minder verzuim en een hogere productiviteit volgens onderzoek.

1c520dc9-328d-453e-a963-4015d0e5ac0c

Het gebouw in april 2023

Wanneer is het klaar en een succes?

Hoe vordert de bouw? Florian: “De wanden van de molenruimte en kantoor zijn geplaatst dus het geraamte staat.” Het wordt een 12 meter hoog pand van 10.000 m2 met 6.000 palletplaatsen en 3 molenfabrieken. De bouw duurt tot einde 2023. In januari 2024 worden de eerste Colt installaties geplaatst. Vanaf maart worden alle machines geplaatst in het gebouw. Dat moet binnen een maand gebeuren zodat de productie zo kort mogelijk stil ligt. In mei 2024 zou alles open moeten zijn.

Wanneer is het een succes voor Nenco? “Als het pand straks mooi op schema af is en de installaties doen wat ze moeten doen kunnen we zeker voor meer dan 10 jaar vooruit.” Als de installaties van Colt geplaatst worden spreken we Florian Spanhak van Nenco nog eens voor een update. We kijken uit naar het eerste resultaat!

Mike Sietsma
Mike Sietsma