• Colt @ Twitter
  • Colt @ LinkedIn
  • Colt @ Youtube
  • Coltblog
  • Colt @ Twitter
  • Colt @ LinkedIn
  • Colt @ Flickr
  • Colt @ Youtube
  • Colt @ Facebook
  • Colt @ Pinterest
  • Coltblog

Colt Blog

Must-read voor bezoekers van Empack 2016: Hygiëne in de food-industrie

Posted by Kees Sietsma on Mar 15, 2016, 8:00:00 AM

Logo_Empack_2016.pngDe food-industrie kent strenge hygiëne eisen, maar om hieraan te kunnen voldoen moet ook de verpakkingsindustrie hygiënischer gaan werken. Want: als het verpakkingsbedrijf niet zo hygiënisch werkt als de food-industrie zelf, dan kunnen voedingsmiddelen alsnog besmet raken met schimmels en bacteriën. Met alle gevolgen van dien! Het is dus van groot belang om de héle keten te optimaliseren. Waar begin je?

Onderdruk en condensatie

In de food-industrie is hygiëne van het grootste belang. Onderdruk en condensatie zijn grote vijanden van de voedselveiligheid. Zo:

  • brengt onderdruk ongecontroleerde luchtstromen tot stand en;
  • leidt condensatie tot vocht op je voedselproduct.

Zowel lucht als vocht kunnen schimmels en bacteriën bevatten. Die schimmels en bacteriën tasten niet alleen de houdbaarheid van producten aan, ze kunnen er ook voor zorgen dat de consument ziek wordt na het eten van een ‘aangetast’ voedselproduct.

Deze problemen voorkom je door in de fabriekshal te zorgen voor: 

  • Overdruk
  • Gefilterde lucht
  • De juiste temperatuur

Daarnaast is het van belang om het klimaatsysteem goed te onderhouden.

Schimmels en bacteriën

Al heb je als voedingsbedrijf al de bovenstaande zaken netjes voor elkaar – van overdruk tot temperatuur – je bent en blijft afhankelijk van de toeleverancier van verpakkingsmateriaal. Als deze toeleverancier zijn verpakkingen nog steeds vervoert op houten pallets, dan haal je gemakkelijk schimmels en bacteriën binnen in jouw bedrijf. En daarmee in de keuken van de consument!

Hygiëne op de kaart

In de verpakkingsindustrie moet hygiëne meer op de kaart komen. De volgende maatregelen hebben direct positieve gevolgen:

  • Overdruk toepassen: voor een gecontroleerde luchttoevoer
  • Temperatuur waarborgen: voor een kleinere kans op condensatie en een aangenamer werkklimaat
  • Relatieve vochtigheid beheersen:
    • een relatief hoge vochtigheid is niet wenselijk, want dit leidt tot condensatie
    • een relatief lage vochtigheid is ook niet wenselijk, want statische elektriciteit stuurt het productieproces in de war.

Met behulp van bovenstaande maatregelen is een high-care verpakkingsomgeving in zicht. Maar ook personeel – de grootste vervuiler – heeft richtlijnen nodig. Bijvoorbeeld:

  • Handen wassen
  • Haarnetje dragen
  • Werkruimte enkel door middel van een sluis betreden

De beurs is inmiddels al voorbij, maar je kunt nog nalezen over hoe Haval Disposables de klimaattechnieken hebben toegepast in een verpakking- en voedingsindustrie.

Download case study

 

 

Topics: Klimaat industrie, voedselveiligheid, onderdruk, condensatie

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs