Machinebouwer Magifa Zaanstad kiest voor aangenaam werkklimaat van de Frisse Fabriek

Mike Sietsma | 21 februari 2023

Dit artikel is het eerste deel van een drieluik over de nieuwe klimaatinstallatie bij Machinebouwer Magifa Zaanstad.

Deel 1: Aankondiging

Deel 2: Uitvoering

Deel 3: Resultaat

 

Magifa is een toeleverancier voor de metaalverwerkende industrie uit Zaanstad. Ze verspanen, draaien en frezen onderdelen voor machines in de High Tech, Medisch, Offshore, Petrochemie en voeding.

Het productieproces gaat als volgt: ze krijgen tekeningen van de klant, produceren onderdelen, ze werken deze netjes af en pakken ze in. Magifa is al sinds 1946 actief en heeft een rijke historie. Maar de blik staat naar voren: Magifa is toekomstgericht, enthousiast en vooruitstrevend.

Dat blijkt ook zeker in gesprek met Gert-Jan de Vries, mede-eigenaar van Magifa. “We willen het moois wat er is neergezet uitbouwen. Ons werk voor de high tech industrie is daar een mooi voorbeeld van.”

Gert-Jan is samen met twee compagnons verantwoordelijk voor Magifa. Zijn verantwoordelijkheid ligt voor het grootste gedeelte in het proces. En onderdeel daarvan is het werkklimaat. Dat is nu nog niet op orde. “Onze werknemers verdienen een beter werkklimaat.”

magifa-gert-jan-machine

Gert-Jan de Vries (links) en een productieleider Ismet Yildiz bij een robot-aangedreven machine

Het werkklimaat in de productiehallen

De temperaturen verschillen teveel in de productiehallen. Winterse dagen beginnen op 16 graden en eindigen op 21 graden. Als in een warme zomer de machines een paar uur draaien loopt de temperatuur soms op tot boven de 35 graden. “Dit gaat ten koste van het welzijn van werknemers en de productiviteit.”

Maar dat is niet de enige uitdaging. Als machinebouwer voor de high tech industrie is precisie cruciaal. Onderdelen moeten op een haar nauwkeurig worden geproduceerd. Grote verschillen in temperatuur zorgen voor afwijkingen. Magifa waarborgt de kwaliteit van de onderdelen door veelvuldig te meten en te corrigeren tijdens het productieproces. Onderdelen die niet voldoen aan de eisen moeten worden afgekeurd. Dit brengt onnodige kosten met zich mee.

Nu wordt er alleen op natuurlijke wijze geventileerd en gekoeld. Dat is niet voldoende. Maar hoe zorg je ervoor dat twee hallen van meer dan 1000 m2 een optimaal werkklimaat behouden terwijl daar 40 CNC machines, draaibanken, freesbanken draaien en 35 medewerkers aan de slag zijn?

Energiezuinig een productiehal koelen met adiabatische koeling

Gert-Jan ging op zoek naar dé energiezuinige klimaatoplossing. Samen met zijn compagnons deed hij navraag bij collega ondernemers in de regio. “Een bedrijf in de directe omgeving gebruikt mechanische koeling. Deze oplossing verbruikt veel energie en kost een flinke investering”. Deze optie viel dus al snel af.

Magifa informeerde naar adiabatische koeling en kwam in aanraking met Colt. In verhouding met mechanische koeling bleek adiabatische koeling goedkoper, zuiniger en onderhoudsvriendelijker. Mike Sietsma van Colt werd uitgenodigd en heeft een presentatie gehouden.

De doorslaggevende reden dat Magifa voor Colt heeft gekozen, is de behoefte aan een turn-key aanpak. In dit geval gaat het om een aanpak waarbij het gehele proces wordt meegenomen inclusief service & onderhoud. Gert-Jan: “We wilden niet alleen een product kopen, maar we hebben behoefte aan een partner die zoveel mogelijk van het hele proces overziet en ons ontzorgt”.

magifa-onderdelen

Voorbeeld van precisieonderdelen geproduceerd door Magifa Zaanstad

De Frisse Fabriek

Magifa koos voor de Frisse Fabriek. Mike Sietsma van Colt legt uit: “Een goed werkklimaat levert een prettige werkomgeving op en minder verzuim. Bovendien krijg je dankzij de Frisse Fabriek een hogere productiviteit en hogere productkwaliteit.”

De Frisse Fabriek zorgt voor frisse lucht en een aangename temperatuur in productiehallen. Dat levert tevreden werknemers en meer aantrekkingskracht voor nieuw personeel op. De beschikbaarheid van vakpersoneel is een enorme uitdaging. Dan moet je in ieder geval zorgen dat het voor je mensen aangenaam is om te werken. Het werkklimaat is een van de belangrijkste factoren.

Gert-Jan: “De Frisse Fabriek voor ons is dat je lekker naar je werk kan gaan en een fijne werkomgeving hebt. Als je kan kiezen tussen twee fabrieken en de ene heeft een aangenaam klimaat en de andere niet, dan is de keuze snel gemaakt.”

Bekijk whitepaper

Hoe gaat het nu verder?

De uitvoering start binnenkort. Het systeem bestaat uit drie Coolstreams, ventilatiekanalen en afzuigpunten. De focus ligt op ventileren en koelen. In de winter wordt de warme lucht in de nok naar beneden geduwd. Zo wordt de warmte van de machines gebruikt om een aangenaam werkklimaat te creëren.

Over een aantal maanden spreken we Gert-Jan weer om de voortgang van de Frisse Fabriek door te nemen. De beloftes zijn gemaakt en er wordt hard gewerkt om deze waar te maken! Wanneer is het klimaatsysteem geslaagd voor Magifa? “Als ik vier ongevraagde complimenten krijg over het klimaat in de productiehal is het voor mij geslaagd. Het draait tenslotte om de werknemers.”

magifa-pand-1

Meer weten?

Bekijk meer informatie over de Frisse Fabriek of neem direct contact op via onderstaande knop.

Neem contact op

Mike Sietsma
Mike Sietsma