5 maatregelen om de gevolgen van lasdamp te minimaliseren

Stefan van der Velden | 9 januari 2018
welding-1209208_1920.jpg

Dat lassers die in aanraking komen met lasdamp en lasrook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen hebben, zoals longaandoeningen en kanker, is voor niemand een geheim meer.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar welke maatregelen kun je nemen om te zorgen voor een gezonder werkklimaat? En dan niet alleen voor je lassers, maar voor al het personeel dat in de hal rondloopt. Die vraag beantwoorden we in dit blog.


Hoe creëer je een gezond werkklimaat voor lassers?

Er zijn drie manieren waarop je de arbeidsomstandigheden voor lassers kunt verbeteren en de gezondheidsschade te minimaliseren, waarbij de wettelijk vastgestelde grenswaarden als uitgangspunt dienen: 

1. Kies voor een lasproces dat minder schadelijke stoffen en dampen afgeeft

Bronaanpak is het eerste wat de Arbowet voorschrijft om blootstelling aan lasrook en lasdamp te verminderen. Bijvoorbeeld minder lassen door toepassing van een andere verbindingstechniek of kiezen voor een lasproces waarbij minder lasrook en lasdamp vrijkomt.

Ook het verwijderen van deklagen zoals vuil, vet, olie, roest of verf, voordat je gaat lassen is een maatregel. Bij verhitting komen dan minder schadelijke stoffen en dampen vrij.

2. Realiseer afzuiging bij de bron

Indien bronaanpak niet mogelijk is of onvoldoende werkt dien je bronafzuiging toe te passen in de vorm van een vaste afzuigkap of toortsafzuiging. Een lastoorts met geïntegreerde lasrook- en lasdampafzuiging zuigt 90 tot 95% van de gevaarlijke stoffen bij de bron weg. Het gebruik van deze toorts resulteert in serieuze gezondheidswinst.

3. Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen

Een laatste maatregel om de werkomgeving voor lassers te verbeteren zijn persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld kleding of een gefilterde laskap. In deze laskap wordt continu schone lucht geblazen, zodat je ervan verzekert bent dat je lassers altijd lasrook vrije lucht inademen.


Sla twee vliegen in één klap: verbeter de werkomstandigheden voor alle werknemers

Met deze maatregelen zijn je lassers vrijwel optimaal beschermd — en daarmee zet je een grote stap naar een gezond werkklimaat. Maar de kans is groot dat ook nog andere werknemers in de hal rondlopen. Houd je in dit proces ook rekening met hen?

Door ventilatie toe te passen in de gehele ruimte zorg je ervoor dat iedereen in een gezond werkklimaat werkt. Dit kan door middel van natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of hybride ventilatie.


Een gezond werkklimaat, maar is het ook productief en duurzaam?

Met de bovenstaande vier maatregelen creëer je een gezond werkklimaat, maar dat wil niet direct zeggen dat het ook een productief en duurzaam klimaat is.

Over het algemeen spelen — buiten het gezondheidsaspect — ook nog de volgende problemen in een lashal. ‘s Zomers hebben lassers het vaak heet omdat er onvoldoende koeling is veroorzaakt door een stijgende temperatuur in de hal en de kleding waarin ze werken. ‘s Winters is het vaak juist weer te koud, omdat verwarming niet op de juiste manier wordt toegepast.

En dit is van invloed op de productiviteit van werknemers. Mijn advies is daarom om niet alleen de gezondheidsrisico’s te beperken, maar vanuit een breed perspectief naar het werkklimaat te kijken.

Uiteindelijk wil je zorgen voor een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie. Een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert. Met een verhoogde duurzame inzetbaarheid van werknemers zodat je hogere productiviteit en minder uitval realiseert. Met als gevolg dat je productiemiddelen efficiënt gebruikt, minder energie benodigd is door technieken toe te passen die een bijzonder laag energieverbruik hebben en je geen grondstoffen verspilt. Met andere woorden: een Frisse Fabriek.

Lasdampconcept_A4_Titles.jpg

Hopelijk heb je door het lezen van dit blog een aantal handvatten gekregen om het werkklimaat te verbeteren. Wil je graag meer inzicht krijgen in jouw specifieke klimaat situatie, hoe je een gezond, productief en duurzaam werkklimaat kunt creëren? In een persoonlijk gesprek helpt een van onze klimaatspecialisten je graag verder.

 Spreek met een specialist

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail