Lessen uit de meest verwoestende industriële branden ooit

Erik Peeters | 26 januari 2016

Lessen_uit_verwoestende_branden.jpgDat een Rook- en WarmteAfvoersysteem (RWA) veel kan betekenen bij brand is al lang bekend. Een bijzonder filmpje op YouTube illustreert dit. Hierin is te zien hoe in 1953 de fabriek van General Motors volledig verloren ging tijdens een industriële brand. Niet veel later – in 1957 – onderging ook Jaguar ditzelfde lot. Gelukkig zijn er belangrijke lessen uit deze branden getrokken. Welke lessen dit precies zijn? Dat leg ik je uit in deze blog.

General Motors en Jaguar

De brand bij General Motors is de geschiedenisboeken ingegaan als de grootste industriële brand aller tijden. De schade liep niet alleen in de vele miljoenen dollars, ook lieten zes mensen het leven. De brand die Jaguar in 1957 trof, loog er ook niet om. Bekijk dit polygoon journaal – met het kenmerkende stemgeluid en de zwart-wit beelden – maar eens:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuur is niet het enige probleem

Zoals uit het voorbeeld van General Motors en Jaguar blijkt, is vuur niet het enige probleem bij een brand. De vrijkomende hete rookgassen zijn minstens zo problematisch. Deze rookgassen maken het werk van de brandweer erg lastig. Zo ook bij General Motors en Jaguar. Beide gebouwen werden volledig vernietigd, omdat de brandweer de panden niet kon binnendringen door de hete vrijkomende gassen.

Verwoestende industriële branden

Na deze reeks verwoestende industriële branden in de jaren vijftig, werd duidelijk dat gebouwen van goede ventilatie moesten worden voorzien. Het belang van een RWA-installatie werd hiermee bevestigd. Een RWA-installatie zorgt voor voldoende ventilatie, waardoor rook en warmte eenvoudiger af te voeren zijn. Hierdoor blijft brandschade en rookschade beperkt. In het kort zorgt een RWA-systeem voor: 

  • Vluchtwegbeveiliging
  • Ondersteuning inzet brandweer
  • Bescherming gebouw en gebouwconstructie
  • Bescherming goederen

Vluchtwegbeveiliging

Een RWA-installatie zorgt voor een rookvrije zone in een gebouw. Hierdoor kunnen vluchtende mensen rookvrij wegkomen. Deze rookvrije zone helpt de brandweer ook om de brandhaard snel te lokaliseren en direct tot repressieve werkzaamheden over te gaan. 

Ondersteuning inzet brandweer

In veel gevallen zijn RWA-installaties zo ontworpen dat de brandweer – door een binnenaanval – een beginnende brand in de kiem kan smoren. Om de kans op een doeltreffende binnenaanval te vergroten, moet de brand zo snel mogelijk worden gedetecteerd en de brandweer zo snel mogelijk na detectie van de brand gewaarschuwd worden.

Bescherming gebouw en gebouwconstructie

Een snelle afvoer van vrijkomende rookgassen en hitte voorkomt te hoge ruimtetemperaturen. Zo blijft de gebouwconstructie gevrijwaard van te hoge temperaturen. Risico’s voor het gebouw – zoals het bezwijken van de constructie en secundaire brandhaarden ten gevolge van zelfontbranding – blijven zo beperkt.

Bescherming goederen

Zolang de temperatuur beheersbaar is, kan niet alleen het gebouw, maar kunnen ook machines en goederen grotendeels gespaard blijven. Zo houd je de schade van de brand binnen de perken, waardoor je de kans vergroot dat het bedrijf kan voortbestaan.

Ben jij voorbereid op een industriële brand?

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je wel eens een industriële brand meegemaakt? Wat waren daar de gevolgen van? Denk je dat jouw bedrijf goed voorbereid is op brand? Welke maatregelen zijn er bijvoorbeeld in het pand getroffen? Ik lees je reactie graag terug!

Case Study De La Salle

Erik Peeters
Erik Peeters
Commercieel Manager Brandveiligheid
Stuur een mail