Lekker terug in Nederland

Colt International | 3 september 2019
grensbord_belgie_nederland

grensbord_belgie_nederlandAl rijdend door Europa onderweg naar je vakantiebestemming ontkom je er niet aan: tolheffing! Veel Europese landen heffen op verschillende autowegen tol of hebben een vignetplicht. Afhankelijk van je reisroute zal je iets meer of iets minder ‘péage’ moeten betalen. Soms kan de tol erg duur uitvallen, denk aan de route van Brussel naar Marseille, die voor een gewone wagen 54,60 euro kost maar voor reizigers met een caravan 85,50 euro. Doordat de meeste toeristen nog steeds contant betalen lopen de wachtrijen aan de tolpoorten enorm op wat voor filevorming zorgt.

Dan zijn er de bekende ‘vakantie-ergernissen’ zoals slechte sanitaire voorzieningen bij parkeerplaatsen of wegrestaurants en lange rijen, een slecht of zeer onregelmatig wegdek, een onveilig gevoel bij het ’s avonds onderweg pauzeren en zelfs corruptie aan de douane.

Het is voor de meeste vakantiegangers altijd weer een verademing om de Nederlandse grens weer over te rijden, want letterlijk alles lijkt goed georganiseerd. Maar is dit ook daadwerkelijk zo? Natuurlijk, want ons Nederlandse wegdek is tip top in orde, overal zijn vluchtstroken aanwezig, meer dan voldoende tankstations, een goede wegaanduiding en de nodige verlichting.

Of omgekeerd, is het in het buitenland werkelijk zo slecht geregeld? Misschien als je naar je reis kijkt wel. Immers, de wegen zijn veelal slecht en vluchtstroken ontbreken. Kijk je echter naar gebouwen dan vragen wij ons af of men het zo slecht georganiseerd heeft.

Als we kijken naar kleine blusmiddelen en nooduitgangen lijken we veel op elkaar. Deze voorzieningen volstaan bij een kleine calamiteit, bijvoorbeeld een brandje in een prullenbak, een oplader die brand vliegt, noem maar op. Wat echter opvalt, is dat men in het buitenland naast deze voorzieningen veelal ook voorziet in een vorm van ventilatie bij brand, oftewel een Rook-en Warmte (RWA) voorziening in welke vorm dan ook. Deze RWA voert warme lucht en rook af bij brand waardoor er gedurende langere tijd sprake is van goede vluchtmogelijkheden. Voorts wordt de temperatuur beheerst waardoor het gebouw langer in stand blijft, flash-over wordt uitgesteld of voorkomen en de hulpdiensten betere omstandigheden aantreffen om hun werk te kunnen doen.

Met andere woorden: RWA geeft je extra tijd. Tijd om te vluchten en tijd voor een succesvolle inzet van de hulpdiensten. Grijp die kans!

Een keer sparren over dit thema? Neem contact op met één van onze brandveiligheidsspecialisten.

 

Colt International
Colt International