• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Youtube
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

De voordelen van een optimaal werk- en productieklimaat in de kunststofindustrie

Posted by Maarten Jans on Sep 10, 2019 10:00:00 AM
Find me on:

Banner_stand_aanmeld_link-1Op 25 en 26 september opent Kunststoffen 2019 weer haar deuren. Op dé vakbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie in de Benelux krijgen bezoekers ook dit jaar weer de kans te leren over actuele ontwikkelingen binnen de branche.

Van het optimaal inzetten van je personeel tot het voldoen aan steeds strengere eisen vanuit de markt: in dit blog geef ik een tipje van de sluier van de oplossingen die je op Kunststoffen 2019 kunt verwachten.


 1. Verminderde productiviteit in de zomer

Voor het overgrote deel van de maakbedrijven klinkt het begrip ‘zomerdip’ maar al te bekend in de oren. Wanneer buiten het kwik flink stijgt, werkt een productiehal als het ware als een broeikas. Dit broeikaseffect in samenwerking met de hitte die vrij komt tijdens het productieproces maakt dat temperaturen in de productiehal tijdens de zomer kunnen oplopen tot 40 graden of meer.

Dit soort temperatuursstijgingen veroorzaken lusteloosheid bij je medewerkers en maken hen minder alert. Dit komt zowel de productiviteit van je medewerkers als de kwaliteit van de productie niet ten goede. Voor het werkklimaat en het welzijn van je medewerkers is deze hitte dus funest.

Extra aandacht voor het creëren van een optimaal werkklimaat is dus noodzakelijk. Een gezonde en veilige werkomgeving zorgt namelijk voor een hogere productiviteit en minder uitval. Dit met het uiteindelijke gevolg dat je productiemiddelen efficiënter kunt inzetten en je energieverbruik flink omlaag kan.

2. Steeds strengere hygiëne-eisen

Het produceren en bewerken van kunststof gaat gepaard met veel warmte. Als je de productiehal hier niet op inricht, wordt de ruimte ontzettend warm. Bovendien komen bij de processen ook stof, las- en oliedampen vrij die niet alleen schadelijk zijn voor de medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van je productie.

Meer en meer bedrijven in de voedingsindustrie, healthcare en maakindustrie krijgen te maken met strengere eisen rondom schadelijke stoffen en hygiëne. In de rubber- en kunststofindustrie betekent dit dat productieprocessen in toenemende mate ingericht moeten worden op de juiste luchthuishouding. Dat houdt onder andere in dat:

 • De luchtkwaliteit hoog is en vrij is van schadelijke dampen
 • De mate van luchtvochtigheid binnen de gestelde normen valt
 • De temperatuur constant gemonitord wordt om oververhitting te voorkomen

De markt is continu in ontwikkeling en stelt hogere eisen aan de kwaliteit van het proces. Als maakbedrijf de uitdaging om niet alleen aan deze verwachtingen te voldoen, maar er juist op vooruit te lopen.

3. Behoud van vakkundig en technisch personeel

Het werven van vakkundig en technisch personeel is tegenwoordig al een uitdaging op zich. Daar komt bij dat ook het behouden van goede medewerkers steeds lastiger wordt. Bij schaarste van vakkundig en technisch personeel stellen medewerkers in toenemende mate hogere eisen aan de werkomstandigheden. Ze hebben immers opties genoeg.

Medewerkers zien een optimaal werkklimaat dan ook als een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Wanneer ze gezond zijn, lekker in hun vel zitten en geen klachten hebben, is je personeel minder snel geneigd om van baan te veranderen. Dit veroorzaakt een domino-effect: als goede werkgever vergroot je hiermee ook de aantrekkingskracht van je bedrijf voor nieuw technisch personeel.

Vergroot de toekomstbestendigheid van je organisatie

Om als bedrijf in de kunststofindustrie toekomstbestendig te zijn, dien je actief aan de slag te gaan met bovenstaande uitdagingen. Tijdens Kunststoffen 2019 vind je de juiste gesprekspartners, inspiratie en innovatieve tools om hiermee een goede start te maken. Bij Colt helpen we je graag om de eerste stap te zetten door met je mee te denken over het realiseren van een optimaal werk- en productieklimaat. Om die reden bieden we je een gratis kaart aan voor Kunststoffen 2019. Zien we je daar

Topics: Klimaat industrie

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs