Koelen met frisse lucht en tochtvrij ventileren

Björn Oude Avenhuis | 30 juni 2020
CoolStream unit adiabatische koeling colt international

De laatste jaren hebben we te maken met stijgende temperaturen en steeds warmere zomers. Ook is de gemiddelde temperatuur van de warmste dagen van het jaar met ruim 3 graden toegenomen. Dit betekent dat hittegolven steeds vaker voorkomen in ons land. Steeds meer bedrijven zijn zoekende naar slimme en energiezuinige klimaatsystemen om hun productiehal aangenaam en effectief te kunnen koelen.  Hoe kun je ervoor zorgen dat het binnenklimaat in jouw fabriek of productiehal het hele jaar door aangenaam blijft, en vooral tijdens de warme zomers die gepaard gaan met hittegolven?

Met het adiabatische koelingconcept op basis van de CoolStream klimaatsystemen, wordt een allround klimaatoplossing mogelijk gemaakt voor elk seizoen. Hoe werkt adiabatische koeling precies en hoe wordt een productiehal comfortabel gekoeld en tochtvrij geventileerd? En wat zijn de voordelen ten opzichte van conventionele koelingsmethoden?

Adiabatisch koelen met CoolStream units

Adiabatic-cooling

CoolStream units zijn klimaatsystemen met ventilatoren op basis van natuurlijke verdamping. Adiabatische koeling is een efficiënt en energiezuinig alternatief voor traditionele airconditioning, met name in (semi)- industriële gebouwen. Bij adiabatische koeling stroomt de warme buitenlucht langs een vochtig desorptiemedium waardoor er energie wordt uitgewisseld en de luchttemperatuur aanzienlijk daalt. Daarbij geldt dus: hoe warmer en droger de buitenlucht, hoe effectiever de verdampingskoeling functioneert. Hoewel het concept van adiabatisch koelen al jaren bestaat en er meerdere aanbieders zijn, is het van belang te weten dat niet elk systeem het gewenste resultaat en effect oplevert. Het te behalen koelresultaat hangt af meerdere factoren die in het systeem aanwezig moeten zijn. Alles te weten komen over adiabatisch koelen? Download dan nu onze whitepaper

Kwaliteit boven kwantiteit

Eén van deze factoren is de kwaliteit van de materialen waarmee de unit is gemaakt. De combinatie van aluminium en roestvrij staal van hoogwaardige componenten vormt een stevige basis.  Door deze materialen zijn de units niet alleen betrouwbaar, maar ook duurzamer. De units worden na ontwerp en assemblage per stuk getest voordat ze bij de eindgebruiker terecht komen. Hiermee worden storingen en fouten in het beginproces al voorkomen. Het is dus al met al een robuuste en betrouwbare oplossing die toepasbaar is in verschillende industrieën en ingezet kan worden bij het koelen, verwarmen, ventileren, warmteterugwinning en filteren van ruimtes. 

Colt biedt een breed scala van CoolStream systemen die voldoen aan de EU-verordening 1253/2014 op basis van de ErP-richtlijn 2009/125 / EG. Ook zijn de systemen ontwikkeld en gecertificeerd op basis van de hygiëne norm VDI6022 – een hygiëne-richtlijn voor HVAC systemen.  Ook voldoen de klimaatinstallaties aan de richtlijnen in combinatie met UV-C desinfectie lampen om bacteriegroei en schimmel tegen te gaan. Op basis van UV-C lichten kunnen bacteriën, schimmels en virussen als het ware worden geblokkeerd.


Illustration_Halle_met_zon

 

Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol 

De steeds warmere zomers zorgen voor hittestress op de werkvloer. Onderzoek laat zien dat een té warme werkomgeving kan leiden tot concentratieverlies en afname in productiviteit van medewerkers.

Adiabatische koeling is in ons steeds warmer wordende klimaat een zeer geschikte oplossing. De effectiviteit van de CoolStream hangt namelijk af van de weersomstandigheden buiten. Hoe hoger de temperatuur buiten, des te beter de CoolStream werkt. Bij 30 °C / 40% RV kan de unit de temperatuur 9 à 10 °C terug koelen. Ook zijn de units op het dak bestand tegen zware windbelastingen en raken hierbij amper beschadigd en hebben een zeer lange levensduur.

Energiebesparing en duurzaam koelen

De CoolStream serie bestaat ventilatie-, koeling-, en verwarmingssystemen en bevat recirculatie van warme lucht indien gewenst. Mooi meegenomen is dat je als bedrijf een subsidie kunt aanvragen omdat je investeert in energiezuinige en duurzame installaties. Dit betreft de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling levert gemiddeld 11% voordeel op. Ook zorgen de energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Ook ben je met de aanschaf van duurzame klimaatinstallaties al gereed voor de deadline om aan de klimaatafspraken te voldoen, zie mijn vorige blog.

Klimaatsystemen aansturen met de Cortiva app

In de huidige moderne tijd is voor elke machine of apparaat wel een app ontwikkeld die je makkelijk kunt besturen waar je ook bent. Waarom zou je dan geen klimaatsystemen kunnen besturen vanuit je bureaustoel? De CoolStream wordt bestuurd met de Cortiva app waarmee je met een ‘tap’ op je telefoon, tablet of PC de unit(s) (los van elkaar!) kunt besturen. De voordelen van deze app zijn onder andere:

  • De eenvoudige interface: maakt een breed scala aan bedieningsmodus mogelijk. Het combineren van CoolStream STAR met Cortiva kan hiermee resulteren in aanzienlijke hoeveelheden energiebesparing. De Cortiva kan namelijk de continu variabele ventilatoren van de unit regelen, wat uiteindelijk besparingen oplevert tot wel 50 % in vergelijking met conventionele systemen;
  • Daarnaast wordt de app continu verbeterd: dus in geval van uitbreiding op een bestaande installatie, kunnen toekomstige units ook worden bediend. Bestaande installaties kunnen dankzij de universele software op elk moment worden bijgewerkt;
  • Cortiva heeft z’n eigen centrale netwerk en controller, waarbij elke CoolStream unit z’n eigen Cortiva ontvanger bezit;
  • Kan tot 16 units tegelijkertijd besturen;
  • Automatische instellingen: de instellingen voor de parameters alleen als het nodig is;
  • Controle principe: luchttoevoer naar binnen, buiten en de regeling van luchtcirculatie;
  • Variabele en energie-geoptimaliseerde regeling van verwarming en koeling;
  • Automatische instelling van parameters via apparaatcodering – direct startklaar.

colt-cortiva-app

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw productieomgeving effectief te kunnen koelen en ventileren? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een gratis adviesgesprek of download alvast de nieuwe CoolStream brochure voor meer informatie.

Download nu de gratis brochure
Allround klimaatoplossing voor elk seizoen
Download de brochure