Klimaatsysteem op basis van koudemiddelen of water?

Colt International | 22 december 2015

_8501591Momenteel zijn er twee soorten klimaatinstallaties op de markt: traditionele systemen op basis van koudemiddelen en watergedragen klimaatsystemen. Het grootste verschil zit hem dus in de toepassing: F-gassen of water. Maar waarin onderscheiden deze systemen zich nog meer? In deze blog zet ik de verschillen graag voor je op een rijtje.

Toekomstbestendig klimaatsysteem

Bij de aanschaf van een klimaatsysteem wil je een systeem dat toekomstbestendig is. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan en al helemaal niet binnen een paar jaar. Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen klimaatsystemen. Dan rijst direct de vraag: hoe toekomstbestendig is een klimaatsysteem op basis van F-gassen, nu de uitfasering van koudemiddelen in volle gang is? Deze systemen voldoen nu nog, maar hoe zit dat in de nabije toekomst? Nieuwe investeringen liggen op de loer… Waar moet je nog meer op letten bij de keuze voor een installatie?

Drager

Het ene systeem werkt dus op basis van water, het andere op basis van koudemiddelen. Een tweede verschil tussen deze systemen is de drager:

  • Kunststof voor een watergedragen systeem
  • Koper voor een klimaatsysteem op basis van koudemiddelen

Beide dragers zijn geschikt voor hun taak. Toch moet ik bij de inzet van koper wel een paar kanttekeningen plaatsen:

  • Een installateur moet een F-gassen certificering hebben, wil hij koperen leidingen aanleggen voor dit doel. De installatie van koperen leidingen vraagt dus om duurder personeel
  • Koper is moeilijker verkrijgbaar
  • Koper is lastiger te bewerken
  • Koper is diefstalgevoelig

Deze kanttekeningen gelden niet bij de inzet van kunststof als drager voor water.

Wijzigingen tijdens de bouw

Kies je voor een watergedragen systeem, dan zijn wijzigingen tijdens de bouw eenvoudig door te voeren. Had de eindgebruiker van te voren een grote ruimte voor ogen, maar ziet hij daar toch van af? Dan zijn ook deze opgesplitste ruimtes nog te voorzien van koeling. Dit is mogelijk doordat:

  • een watergedragen systeem makkelijk is af te takken
  • de voorziening bij een watergedragen systeem niet in dezelfde ruimte hoeft te hangen waar koeling gewenst is 

Meegroeien en krimpen met het gebouw

Een watergedragen klimaatsysteem werkt decentraal. Dit betekent dat een dergelijk systeem eenvoudig mee kan bewegen met de groei of krimp van een bestaand pand. Wellicht heb je als pandeigenaar afscheid moeten nemen van personeel tijdens de crisis en is je pand te groot. Dan is afkoppelen een mogelijkheid. Zo verbruik je niet onnodig energie voor (kantoor)ruimte die je toch niet gebruikt. Op het moment dat je ruimtebehoefte weer groeit, zijn extra ruimtes weer snel te voorzien. Bij een systeem op basis van F-gassen is dit veel lastiger – of zelfs niet – te realiseren. Eigenlijk moet je bij een dergelijk klimaatsysteem al heel goed weten wat je ruimtebehoefte is – en dan maar hopen dat daar geen verandering in komt. Je hebt er namelijk niet zomaar een aansluiting bij. Van er simpelweg een weghalen is ook geen sprake. Bij een flexibele ruimtebehoefte heb je dus een parallel systeem nodig: decentraal, niet met elkaar geschakeld. 

Systeem of concept?

En dan blijft er een laatste vraag over: ga je voor een systeem of ga je voor een concept? Als je voor een systeem gaat (op basis van F-gassen), dan moet je er rekening mee houden dat je te maken krijgt met allemaal verschillende producten (en merken) die je aan elkaar kunt koppelen: bron, warmtepomp, afgiftesysteem, regeling… Die producten moeten wel allemaal met elkaar matchen. Kies je voor een concept (watergedragen), dan ga je voor een geheel; je weet dat het altijd passend en compleet is. Maar nu is de vraag aan jou: ga jij voor koudemiddelen of ga je voor water? Ga je voor een systeem of ga je voor een concept? Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laat een reactie achter!

Whitepaper Adiabatische koeling

Tags: Duurzaamheid
Colt International
Colt International