Hygiënisch ventileren, koelen en verwarmen: voor nieuwe fabriek Danone Nutricia

Kees Sietsma | 7 mei 2019
Nutricia Cuijk

Nutricia Cuijk

In het Brabantse Haps (Gemeente Cuijk) is begin december Danone‘s nieuwe, state-of-the-art productiefaciliteit voor Nutricia Cuijk formeel opgeleverd. Colt International is verantwoordelijk voor het ontwerp, levering, montage en validatie van de klimaatinstallaties, die een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de productiviteit en voedselveiligheid. Het resultaat: betere hygiënische omstandigheden, een hogere productkwaliteit én een lager energieverbruik. In dit blog vertel ik je meer over dit bijzondere project.                    Bron: Danone Nutricia, 2019

 

Kwaliteit en voedselveiligheid zijn een must in de food industrie

Om aan de snel stijgende, wereldwijde vraag naar specialistische babyvoeding te kunnen voldoen, heeft de divisie Early Life Nutrition van Danone de opdracht gegeven om een splinternieuwe fabriek te bouwen. Totale investering: ruim 240 miljoen euro. De Nederlandse babyvoeding van Danone staat wereldwijd zeer hoog in aanzien en wordt dan ook onder de strengste condities ontwikkeld en geproduceerd. Vanzelfsprekend speelt een veilig, comfortabel en gezond binnenklimaat daarin een cruciale rol – van low tot medium care tot high care.

Met de nieuwe fabriek in Haps verdubbelt Danone haar Nederlandse productiecapaciteit voor babyvoeding. De nieuwe plant beslaat 49.000 m2 en telt twee productielijnen: één voor standaard babyvoeding en één voor speciale babyvoeding, bijvoorbeeld bedoeld voor prematuur geboren baby’s of baby’s met een koemelkallergie. Op volledige capaciteit kan de fabriek meer dan 600 verschillende producten maken om zo wereldwijd meer dan 3,5 miljoen baby’s per dag te voeden.

De start van een bijzonder project

Wij zijn in december 2015 met Nutricia Cuijk in contact gekomen. Om Danone te overtuigen van onze aanpak, hebben wij onze referenties in de industrie gedeeld. Een jaar later nam Danone contact met ons op om voor het ontwerp en de werkwijze van Colt te kiezen op basis van CPB (Colt Best Practices) voor de zuivelindustrie.

Danone bord-1

Vanwege de gegarandeerde oplossing en de complexiteit van dit megaproject, hebben wij ongeveer 15 personen samengesteld om dit project in goede banen te leiden. Dit soort complexe bouwprojecten kunnen namelijk niet meer zonder 3D BIM, oftewel Building Information Modeling. Omdat de realisatie van de nieuwe plant, met een oppervlakte van 49.000 m², relatief snel moest geschieden, was het aanleveren van 3D tekeningen voor alle onderdelen van de fabriek een eis. Hiermee werden mogelijke conflicten en knelpunten tijdens de bouw vermeden. Maar een snelle realisatie is niet de enige reden waarom 3D tekeningen zijn gebruikt. Aan de ontwikkeling en productie van gespecialiseerde babyvoeding, waaronder de Early Life Nutrition lijn – zijn namelijk bijzonder strenge eisen en normen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid verbonden. Door 3D modellen samen te voegen kun je direct zien of alle onderdelen op de juiste manier op elkaar aansluiten en of je daarmee voldoet aan alle eisen.

We hebben een compleet nieuw ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt, waarbij we niet alleen een garantie op alle draaiende delen hebben afgegeven, maar ook op het volledige ontwerp. In totaal zijn er 30 luchtbehandelingskasten geplaatst, met een totale luchthoeveelheid van circa 500.000 m³/h.

Gezien de tijdslijn en het volume van dit project en om de rest van de business te kunnen waarborgen hebben wij zeer intensief samengewerkt met een extern team. Op basis van vertrouwen en wederzijds respect heeft het voltallige projectteam alle doelstellingen gerealiseerd.

De opstart van de eerste productielijnen gebeurde in de zomerperiode onder de meest extreme omstandigheden. Denk hierbij aan een buitentemperatuur van 32 graden °C met een relatieve luchtvochtigheid van bijna 50%. Deze eerste test van de klimaatinstallatie wees uit dat de gevraagde condities uitstekend gehaald werden.

IMG_2387 bewerktColt Danone team

Bouwplaats bovenaanzicht Danone-2Bron: Danone Nutricia, 2017

Oplevering & opening van de fabriek

Op 25 en 26 maart 2019 was de officiële opening van deze ultramoderne fabriek. Ook wij vanuit Colt waren aanwezig op deze speciale dag. Het trotse gevoel wat leeft binnen de gehele Colt organisatie is ook duidelijk te merken in het land van Cuijk. Mooi om te zien is dat dit gevoel van enorme trots en betrokkenheid ook bij het Danone Nutricia concern alom aanwezig is.

Het beperkt zich dus niet alleen tot het Danone projectteam maar spreidt zich uit van productiepersoneel tot aan de top van het concern.

De openingsceremonie vond plaats in aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden en hoogwaardigheidsbekleders, inclusief minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plus een groot aantal vertegenwoordigers uit de industrie en gezondheidszorg. We kunnen wel spreken van een markering van de voltooiing van een driejarig traject naar deze ultramoderne, duurzame zero-waste fabriek.

_8506705_Def_Colt_Danone_Haps_LRColt CoolStream en een ventilatiekap

_8506621_Def_Colt_Danone_Haps_LRLuchtbehandelingskast in technische ruimte

Onlangs besteedde Stedenbouw uitgebreid aandacht aan dit bijzondere project. Verschillende betrokken partijen hebben hun bijdrage in dit project toegelicht, waaronder ook Colt International als leverancier van de HVAC-installaties.

Nieuwsgierig naar hoe Colt heeft bijgedragen aan de strategische agenda van Danone om sterke, winstgevende en duurzame groei te realiseren? Download hier de case study Danone Nutricia.

 

Download de case study van Danone Nutricia

 

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail