Hygiëne in alle werkomstandigheden cruciaal – vooral in de zomer

Björn Oude Avenhuis | 5 mei 2020

tomaten-food-shutterstockJe kunt er niet meer omheen. Hoe je het ook wendt of keert – het coronavirus (COVID-19) komt in elk nieuwsbericht in de media wel voor. Ondanks dat er door de enorme impact veel is stil komen te liggen in de industrie, zijn er ook juist branches die overuren draaien. Denk hierbij aan met name de voeding- en verpakkingsindustrie. Deze bedrijven moeten iedereen voorzien van de eerste levensbehoeften en ervoor zorgen dat de voorraden continue aangevuld worden. Met de zomerperiode in aantocht ontstaat de grote uitdaging om de werknemers in deze industrie mensen een prettig werkklimaat te bieden zodat zij optimaal kunnen functioneren.

Warmte nog altijd grootste pijnpunt in productiehallen

Nu de temperaturen weer beginnen te stijgen, begint het warmteprobleem weer op te rakelen in veel productiehallen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de productiviteit van medewerkers snel afneemt. Zorgelijk, zeker in deze bizarre tijd waarin je je werknemers hard nodig hebt. Ook moet je als voedings- of verpakkingsproducent aan heel wat wet- en regelgeving voldoen om topkwaliteit na te streven bijvoorbeeld in een voedselveilige omgeving.

Daarnaast is het ontstaan van onderdruk een bekend fenomeen in productiehallen. De druk in een fabriek is lager dan buiten. Wanneer je wilt ventileren d.m.v. openstaande ramen om warmte te verdrijven, komt deze warmte van buiten juist naar binnen. Hierdoor ontstaan ongewenste luchtstromen, wat weer negatieve invloed heeft op de hygiëne, omdat vervuilende stoffen zich hiermee toch kunnen verspreiden.

 

Zorgen voor je medewerkers is geen overbodige luxe

We hebben het al zo vaak gehoord. Goed (technisch) personeel vinden binnen de maakindustrie is gewoonweg lastig. Het aantrekken van goed personeel begint al bij het bieden van goede arbeidsomstandigheden waarin werknemers hun werk goed kunnen verrichten – ondanks de toenemende mate van automatisering en robotisering. De mensen op de vloer blijven een cruciaal onderdeel van je proces en daarom loont het om voor goede en hygiënische werkomstandigheden te zorgen.

 

Duurzaamheid bepaalt ook de werkomgeving

Niet alleen is het zorgen voor je werknemers belangrijk, ook zitten er meerdere voordelen aan het hebben van goede klimaatinstallaties. Het is natuurlijk veel duurzamer – energiebesparing, klimaatneutraal en warmteterugwinning zijn hiervoor belangrijke en steeds terugkomende termen. Steeds meer maakbedrijven focussen op deze duurzaamheid, waarbij systemen en technieken ervoor zorgen dat je dus zowel schone als een gezonde werkomgeving kunt realiseren met een lage investering, hoog rendement en gering energieverbruik. Om competitief te blijven in een snel veranderende markt, is het belangrijk om effectief en efficiënt te werken. Kortom, het werkklimaat speelt een grotere rol dan vaak wordt gedacht.

Illustration_Halle_met_zon

De frisse fabriek voor een beter werkklimaat

Ondanks de situatie waar we onszelf in bevinden, gaat het werk bij Colt gewoon door om aandacht te geven aan diverse klimaatproblemen. Immers, de omstandigheden van jouw medewerkers zijn voor ons uiterst belangrijk. Zij leveren namelijk wel de prestaties om onze economie draaiende te houden. Daarom vraagt een goed werkklimaat niet om een standaardoplossing. Zeker niet in de voeding- en verpakkingsindustrie, waar complexe zaken komen kijken bij het realiseren van hoogwaardige en veilige producten. De Frisse Fabriek zorgt met duurzame oplossingen die leiden tot schone lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur voor een hygiënische werkomgeving.

Zorg daarom goed voor jezelf, maar zeker ook voor je medewerkers. Een Colt klimaat, is een beter leefklimaat! 

Wil je meer weten over het Frisse Fabriek concept? Download dan onze whitepaper of spreek een van onze specialisten.

 

frisse fabriek cta button

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail