Klimaat industrie, Frisse Fabriek • 3 min lezen

Hygiënevraagstuk start al bij ontwerp klimaatinstallatie

Kees Sietsma - gepubliceerd op 20 oktober 2015

Hygine_klimaatinstallatieIn mijn vorige blog had ik het al over hygiëne in de voedingsindustrie. Maar het vraagstuk rondom hygiëne start al veel eerder; namelijk bij het ontwerp van de klimaatinstallatie. Als dit ontwerp goed is – van filtratie tot overdruk – dan komt dit de voedselveiligheid ten goede. Aan welke voorschriften en richtlijnen moet een klimaatinstallatie zoal voldoen? En hoe is een hygiënisch presterende klimaatinstallatie dan uitgerust? Dat bespreek ik in deze blog.

Steeds hogere eisen foodindustrie

Bedrijven in de foodindustrie krijgen te maken met steeds hogere eisen. Onder andere de BRC (British Retail Consortium) en de IFS (International Food Standard) toetsen of deze bedrijven voldoen aan die hygiëne- en voedselveiligheidseisen. Als ze de test doorstaan, dan krijgen ze een certificaat waarmee ze:

 • kunnen aantonen dat ze kwaliteit leveren
 • kunnen voldoen aan de vraag naar dergelijke certificaten (wat steeds vaker voorkomt)
 • recall-acties kunnen voorkomen

Wij nemen niet alleen de eisen van de BRC en IFS als uitgangspunt…

Voorschriften en richtlijnen

Er zijn vele algemene voorschriften en richtlijnen, maar ook sectorspecifieke afspraken en procedures om hygiëne te bevorderen en te waarborgen. Zo zorgen wij ervoor dat installaties voldoen aan de eisen van de zojuist genoemde BRC en IFS,  maar ook aan de eisen van de:

Risicoanalyses en controles sluiten verontreinigingen uit. En dat is belangrijk, want jaarlijks krijgen duizenden mensen een voedselvergiftiging. Voedselfabrikanten doen er alles aan om dit te voorkomen. Zo moet ook de kwaliteit van de lucht bijzonder hoog zijn. Lucht is namelijk een van de belangrijkste besmettingshaarden. Maar welke maatregelen treffen wijzelf bij de uitvoering van een klimaatinstallatie?

Ontwerpgegevens

Om hygiënisch te presteren, is een juist ontwerp van de klimaatinstallatie van belang. Hiervoor stellen wij specifieke eisen op, die betrekking hebben op:

 • Het beheersen van temperatuur en luchtvochtigheid
 • Luchtkwaliteit
 • De luchtverversingsgraad
 • Recirculatie
 • Overdruk
 • Het hygiënisch uitvoeren van de systeemcomponenten

Daarnaast staat een comfortabel werkklimaat centraal. Personeel – overigens de grootste vervuiler – moet namelijk wel op een aangename manier kunnen werken.

Uitvoering luchtbehandelingskast

Als we vervolgens kijken naar de uitvoering van een luchtbehandelingskast, dan nemen wij hier ook de nodige maatregelen. Zo heeft de lekbak van de luchtbehandelingskast een RVS-bodem, vangen we druppels (door condensatie) af, is het systeem voorzien van luchtdichte kleppen, constante volumeregelingen, inspectiepanelen, de juiste filters, bekabeling, kit en afdichtingen… Zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast moet de afwerking van de kanalen voor het luchttransport goed zijn; op de juiste manier lassen en kitten, maar ook de juiste materialen gebruiken (RVS, koppelingen en inspectiedeksels). Als laatste is een grondige schoonmaak na de montage een vereiste.

Hepafiltratie en ionisatie

Al deze maatregelen nemen we om ervoor te zorgen dat de rol van bacteriën en schimmels zo klein mogelijk is. Maar we weten dat er altijd bacteriën zullen zijn. Daarom is verdere actie benodigd om bacteriën uit te schakelen. Hier zijn twee behandelmethoden voor:

 • Hepafiltratie: je vangt hiermee alle bacteriën af (kost veel energie)
 • Ionisatie: je doodt hiermee 80 tot 90 procent van de bacteriën (kost minder energie)

In een volgende blog ga ik in op een ander onderdeel van de voedselketen: de verpakkingsindustrie. Voor nu wil ik graag van jou weten: wat zijn jouw uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid? Ik lees je reactie graag terug!

NEN ISO 7730  

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma