Hogere productiviteit in de verpakkingsindustrie, ook op zomerse dagen

Björn Oude Avenhuis | 26 februari 2019
csm_181120_Empack19-Uitnodiging_6bdf89a243

Vorige zomer is één van de warmste zomers ooit geworden. Empack 2019 - uitnodigingHet was voor de meesten onder normale omstandigheden al afzien, maar zeker voor mensen die werken in de verpakkingsindustrie - tijdens het productieproces komt namelijk veel warmte vrij. Onderzoek heeft uitgewezen dat iedere graad boven de 20ºC een productiviteitsdaling van 4% tot gevolg heeft. Reken maar uit wat het totale percentage is wanneer temperaturen oplopen tot boven de 30ºC en soms zelfs richting de 40ºC gaan.

Om een aangenaam en productief werkklimaat te creëren is koeling en ventilatie noodzakelijk. In dit blog laat ik je zien hoe je de werkomstandigheden kunt verbeteren met een innovatieve en energiezuinige oplossing.

Werkomstandigheden zijn een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde

Zoals gezegd heeft het klimaat op de werkvloer direct invloed op de productiviteit van je personeel. Reden genoeg om eens te onderzoeken hoe het gesteld is met het klimaat in jouw bedrijf. Want: hoe comfortabel is het werkklimaat nu eigenlijk? Dat kun je toetsen middels een survey in de productiehal.

Wanneer we spreken over het werkklimaat in de verpakkingsindustrie, dan is ‘warmte’ vaak het grootste pijnpunt. In de hallen waar geproduceerd en verpakt wordt is het vaak – vooral ’s zomers – erg warm. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hoogwaardige machines, waar in de zoektocht naar automatisering steeds meer behoefte naar is, maar ook voor personeel op de vloer.

En zeker in de huidige tijd, waar het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel een uitdaging is, kunnen goede werkomstandigheden doorslaggevend zijn voor mensen om wel of niet te blijven of voor jouw organisatie te kiezen. Sterker nog, in de gesprekken die ik met verpakkingsbedrijven voer, blijkt dat behoud en aantrekken van personeel steeds hoger op de agenda staat.

Ondanks de toenemende mate van automatisering en robotisering blijven de mensen op de vloer een cruciaal onderdeel van je proces en daarom loont het om voor goede werkomstandigheden te zorgen. Maar hoe?

De Frisse Fabriek als uitkomst

Een goed werkklimaat vraagt niet om een standaardoplossing. Zeker niet in de verpakkingsindustrie, waar complexe zaken komen kijken bij het realiseren van een goed werkklimaat — zoals de juiste afstemming van hoogwaardige machines. Iedere situatie is uniek en vraagt daarom ook om een unieke oplossing.

Het Frisse Fabriek concept is zo’n oplossing. In een frisse fabriek of productiehal past het klimaatsysteem zich doorlopend aan bij de omstandigheden en het weer buiten. Met oplossingen die leiden tot schone lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur. De voordelen van een aangenaam werkklimaat zijn divers, zoals hogere productiviteit, minder fouten, een lager energieverbruik, minder ongevallen en minder verzuim. Bovendien heeft het een grotere aantrekkingskracht op (nieuwe) werknemers.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Tijdens de Empack hebben wij een nieuw whitepaper uitgebracht over 'De noodzaak van een goed en gezond werkklimaat in de industrie' oftewel 'De Frisse Fabriek'.

Download het whitepaper 'De Frisse Fabriek'

 

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail