Ventilatie, HVAC, RWA, Energie besparen • 2 min lezen

Hoe energiezuinig is natuurlijke ventilatie werkelijk?

Colt International - gepubliceerd op 17 februari 2015

vat_3765Natuurlijke ventilatie is aan een opmars bezig. De belangrijkste reden hiervoor zijn twee kenmerken: een natuurlijk systeem verbruikt geen energie en draagt in het gebruik ook niet bij aan de CO2-problematiek. Dit sluit naadloos aan op de heersende duurzaamheidsgedachte. Maar hoe kunnen we weten in hoeverre het natuurlijke ventilatiesysteem werkelijk energie bespaart?

U-waarde of luchtlekkage 

Bij het ontwerpen van een energiezuinig (brand-)ventilatiesysteem wordt over het algemeen uitgegaan van de U-waarde van de ventilatie-eenheid. Hiermee wordt een belangrijke factor die veel energie kan kosten over het hoofd gezien: luchtlekkage. Het is wel begrijpelijk. Ventilatiesystemen maken slechts een heel klein onderdeel van de totale schil van het gebouw uit, vaak maar één of twee procent van het dak. En zolang we voldoen aan de EPBD regelgevingen is het eenvoudig om de luchtlekkage te negeren en uit te gaan van de U-waarde. Dat is echter jammer want de U-waarde en luchtlekkage bepalen namelijk sámen de energie efficiency van het systeem.

Een voorbeeld van een natuurlijke ventilator met een veel voorkomende afmeting van 1,5m x 2,5m:

  • Ontwerpgebied van 3.75m2 en een oppervlak van ca. 4.5m2. Maximale U-waarde is 3,5 W/m2.K , het warmteverlies is 15.75W/K.
  • Als de ventilator het maximaal toegestane debiet voor luchtlekkage heeft (dat is 10m3/h/m2 bij 50Pa) dan is de luchtlekkage 45m3/h. Lucht heeft een thermisch vermogen van 1,21kW/m3.K In veel situaties zal het warmteverlies dan ook 15,15W/K bij 50Pa drukverschil bedragen.

Dit betekent dat onder normale omstandigheden een ventilatie-eenheid die minimaal voldoet aan de regelgeving evenveel energie verliest door thermische transmissie als door luchtlekkage. Zie in de tekening het punt waarop de rode en groene lijn elkaar kruisen.

 U_waarde_en_luchtlekkage_300

Ontwerp energie efficiënte ventilatie-eenheid

Natuurlijk wordt uit bovenstaande duidelijk dat het van belang is om de luchtlekkage in de berekening mee te nemen. Maar (er is helaas altijd een maar) er zijn geen specifieke elementaire luchtlekkage grenswaarden. Er zijn zelfs geen belemmeringen om ventilatoren te gebruiken met een luchtlekkage die vele malen hoger is dan de grenswaarden voor de luchtlekkage van het gebouw. Neem bijvoorbeeld de basis lamellenventilator die in veel industriële gebouwen al tientallen jaren toegepast wordt; de luchtlekkage hiervan kan tot wel 20 keer de toegestane gebouwlimiet oplopen!

Met andere woorden: voor wie echt een energie efficiënt ventilatiesysteem wil ontwerpen, is voldoen aan de minimale bouwvoorschriften niet voldoende. Je moet een stap verder durven zetten en zowel U-waarde als luchtlekkage in de berekeningen meenemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Spreek met een specialist

 

 

Picture of Colt International

Colt International