Hittestress meten én aanpakken

Kees Sietsma | 9 augustus 2016
papierfabriek_hittestress.jpg

Vaak is het tijdens de zomer in Nederland een kwestie van álles of niets. Dagenlang kwakkelt het weer en dan krijgen we opeens te maken met extreme hitte. Wil je je personeel een behaaglijk werkklimaat bieden? Dan moet je tijdig op dit soort hete dagen inspelen. In sommige industrieën is extreme hitte geen zomerse uitzondering, maar dagelijkse praktijk. Hoe ga je hier dan mee om? Ik geef je enkele handvatten!

Warmte leidt tot productiviteitsverlies en ziekteverzuim

In de afgelopen weken hebben we weer een aantal extreme zomerdagen voorbij zien komen; het was warm en benauwd. Op dit soort dagen werkt personeel lang niet zo efficiënt als anders. Een stijging van elke (!) graad boven de behaaglijkheidstemperatuur van 20 graden, zorgt voor een productiviteitsverlies van 4%. Dat kan dus aardig in de cijfers lopen. En dan heb ik het nog niets eens over de kosten van ziekteverzuim. Maar – denk je misschien – hoeveel van die zomerse dagen met extreme temperaturen hebben we nu eigenlijk in Nederland?

Warmere zomers, oudere bevolking

Op het eerste gezicht lijken we in Nederland inderdaad niet zoveel tropische dagen te hebben. Maar onze zomers worden toch ieder jaar warmer. En de leeftijd van de werkende bevolking neemt alsmaar toe. Ouderen kunnen minder goed tegen hitte, waardoor warmte meer slachtoffers gaat eisen en het bedrijfsleven dus meer geld kost. Zodra warmte risico’s oplevert voor de gezondheid, is er sprake van hittestress. Hittestress door klimatologische omstandigheden komt alleen in de zomermaanden voor. In Nederland hebben bepaalde industrieën – zoals de papierindustrie – zelfs het hele jaar met hittestress te maken.

Van extreme hitte tot een gematigde omgeving

Met de Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) kun je het effect van de temperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid en warmtestraling op mensen beoordelen. Al deze zaken samen bepalen de hitte op de werkplek. Bij een luchttemperatuur hoger dan 36 graden (droge lucht) of een WBGT-waarde hoger dan 28 graden, is er sprake van extreme hitte. In de meeste branches is sprake van een meer gematigde omgeving. Voor deze industriële branches is een andere methode toepasbaar om de blootstelling aan hitte te meten: de Humidex. De Humidex-index geeft voor verschillende combinaties van luchttemperatuur en relatieve vochtigheid de gevoelstemperatuur weer. Bij verschillende waarden zijn maatregelen beschreven die de gevoelstemperatuur positief beïnvloeden. Ook de NEN ISO 7730 biedt hiervoor duidelijke handvatten.

Koelen in de zomer, verwarmen in de winter

Een van de maatregelen die je kunt nemen, is natuurlijk koelen. Maar de beleving van comfort betreft niet alleen de temperatuur. Comfort bestaat ook uit de juiste luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en luchtverplaatsing. Als je gebruikt maakt van een geavanceerde klimaatinstallatie, dan kun je al deze elementen tegelijkertijd aanpakken. Zo blijft het tijdens de zomer lekker koel en is er sprake van genoeg frisse lucht. Tijdens de winter kan een dergelijk systeem zorgen voor een aangenamer werkklimaat door te verwarmen.

Productief klimaat voor productiepersoneel

Heb jij al maatregelen getroffen om een comfortabeler werkklimaat te realiseren voor jouw personeel? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Laat een reactie achter! Wil je eerst meer weten over de effecten van hitte(stress) op je productiepersoneel? Download dan onderstaand whitepaper. of vraag een gratis adviesgesprek aan via het contactformulier.

NEN ISO 7730

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail